Sprawdziłem w serwisówce i jest tylko opis ustawiania z lampą.
Jak pamietam to metoda z żarówka pokrótce polega na tym że żarówką podłączasz się pod przerywacz. wykręcasz świece wkładasz kawałek drutu do pierwszego cylindra i znajdujesz górny martwy punkt. i wtedy znacznik na kole pasowym/zamachowym* powinien byc na 0 i pokręcasz wałem i patrzysz kiedy zapala się żarówka i w tedy odczytujesz na noniuszu koła pasowego/zamachowego* jaki jest kont wyprzedzenia zapłonu.
Z lampą jest na pewno prościej, na żarówkę jest problem z pokręcaniem wałem.
*Niepotrzebne skreslić
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Sprawdziłem w serwisówce i jest tylko opis ustawiania z lampą.
Jak pamietam to metoda z żarówka pokrótce polega na tym że żarówką podłączasz się pod przerywacz. wykręcasz świece wkładasz kawałek drutu do pierwszego cylindra i znajdujesz górny martwy punkt. i wtedy znacznik na kole pasowym/zamachowym* powinien byc na 0 i pokręcasz wałem i patrzysz kiedy zapala się żarówka i w tedy odczytujesz na noniuszu koła pasowego/zamachowego* jaki jest kont wyprzedzenia zapłonu.
Z lampą jest na pewno prościej, na żarówkę jest problem z pokręcaniem wałem.
*Niepotrzebne skreslić
To ja mam jakąś inną serwisówkę
Po co chcesz wykręcać świece???
Po prostu zasada działania przerywacza - ma przerwać obwód (czyli zgasić żarówkę a nie zapalić), jak będzie 10 stopni przed TDC.
Pokręcanie wałem o kilka stopni to żaden problem - klucz na koło pasowe i jedną ręką dasz radę.
To ja mam jakąś inną serwisówkę
Po co chcesz wykręcać świece???
Po prostu zasada działania przerywacza - ma przerwać obwód (czyli zgasić żarówkę a nie zapalić), jak będzie 10 stopni przed TDC.
Pokręcanie wałem o kilka stopni to żaden problem - klucz na koło pasowe i jedną ręką dasz radę.
reszta się zgadza
Świece należy wykręcić po to żeby było łatwo pokręcać wałem, a mimo to też łatwo nie ma.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Pytanko, czy przy zwykłej wymianie oringa na aparacie zapłonowym można przez przypadek przestawić sobie zapłon? Czeka mnie taka wymiana właśnie bo poci się to mało powiedziane, a nie chciałbym jeszcze bardziej utrudnić sobie pracy.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-01-10, 15:26
LangLay napisał/a:
Pytanko, czy przy zwykłej wymianie oringa na aparacie zapłonowym można przez przypadek przestawić sobie zapłon? Czeka mnie taka wymiana właśnie bo poci się to mało powiedziane, a nie chciałbym jeszcze bardziej utrudnić sobie pracy.
Markerem zrób krechę łączącą obudowę aparatu z korpusem i wtedy możesz ściągnąć. No chyba, że lubisz zabawę typu "ja lubię disco, bo się tam błysko" :)
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-01-10, 18:54
Zrobić znaki palec-korpus aparatu aby wykluczyć przestawienie palca względem korpusu.Dodatkowo można zaznaczyć położenie całego aparatu względem korpusu silnika-otworu w który wkładamy aparat.
Tak w ogóle to ktoś z Was bawił się w wymianę tej uszczelki? Dojście tam jest średnie, u mnie jeszcze pełno silikonu, widocznie po poprzednich naprawach. Chyba skończy u zaprzyjaźnionego mechanika.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-01-11, 10:09
Zawias napisał/a:
Samo oznaczenie obudowy nic nie da,jeżeli pokręci palcem rozdzielacza.
Fakt, można dodatkowo ustawić pierwszy cylinder w górnym martwym położeniu (ang. TDC) według manuala:
zdjąć pokrywkę rozdzielacza i sprawdzić, czy położenie palca jest na pierwszej świecy:
Potem zaznaczyć, jak pisał Zawias położenie palca względem korpusu. Wtedy mamy pewność jak później złożyć rozdzielacz.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum