Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 113 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2010-12-29, 18:35
Suzuka ja ją znam takiego znajomka ale powiedz gaz jeszcze jest a drugie blacharka już zrobiona ???
a tak to spoko zapewne (naprawiana w samurai serwis z tego co kojarzę )
Dzisiaj się wziąłem za robotę i zamontowałem sobie centralny. Poniżej krótka instrukcja.
Zestaw zawiera:
-centralka sterowana za pomocą siłowników Master lub pilota
-kable
-3 siłowniki Master (trzeci w klapie zostanie zamontowany jako siłownik Slawe)
-jakieś duperele do montażu.
Zestaw przygotowany do montażu (kable wsadzone do peszla i poklejone izolką:
W drzwiach wiercimy 2 dziurki (miejsce wybrane tak aby siłownik nie wadził przy otwieraniu okna oraz żeby dobrze pchał/ciągnął.
Siłownik mocujemy silniczkiem w stronę maski.
Siłownik mocujemy do "grzybka" od zamykania drzwi za pomocą drutu, który musimy najpierw odpowiednio przygiąć.
Ja centralkę umieściłem na półce pasażera więc musiałem odpowiednio przeciągnąć kable:
Tutaj kable puściłem powyżej tej rurki (ten drugi peszel który wchodzi do blachy obok głośnika to kabel od oświetlenia wnętrza)
Żeby poprowadzić kable do drzwi mamy 2 możliwości:
Tak:
Albo tak:
Jutro będę montował siłownik w tylnych drzwiach i też postaram się porobić kilka fotek.
Kupiłem go w Norauto za 89zł. Ale drugi raz bym tam nie kupił z tego powodu że sprzedali mi zamek z uszkodzoną centralką i musiałem czekać 3 tygodnie zanim mi go wymienili.
Kupowałem u niego 2 zestawy sterowane z pilota i kilka siłowników i zawsze dostawałem towar w pełni sprawny.
[ Dodano: 2011-01-09, 18:42 ] Wiercimy 2 dziurki w klapie:
Drucik przycinamy na odpowiednią długość i lekko podginamy końcówke:
Przeciągamy kabel do drzwi:
Ja poprowadziłem kabel po nadkolu:
Tak powinien wyglądać odpowiednia zamontowany siłownik.
WAŻNE: W tym tylnym siłowniku musimy zamienić polaryzację w stosunku do siłowników znajdujących się z przodu ( kabel niebieski podłączamy do zielonego a zielony do niebieskiego)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum