Dnia dzisiejszego z uwagi iż był luz na krzyżaku kolumny, zdemontowałem całą kolumnę gdyż zauważyłem że na jej końcu praktycznie przy krzyżaku jest jakaś tulejka na której wyczuwalny jest także niewielki luz. Pytanie, czy ktoś wymieniał tą tulejkę na kolumnie, jak się za to zabrać i na co zwrócić szczególna uwagę?
_________________ Wolę pchać Samuraia niż jeździć Patrolem :)
już dokładnie nie pamiętam, ale odstrony kierownicy-od góry jest jakies zabezpieczenie, które należy zdemontować i wtedy wyciagniesz caly "wałek kierowniczy" czy jak to się tam nazywa. Samo wyjecie tulejki poszło jakoś gładko, natomist wcisniecie nowej w imadle w dwóch chlopa.
Ten "wałek"składa siez dwóch części na srodku zabezpieczonych jakimiś plastikowymi kołeczkami, które ja u siebie niechcący pourywałem i tutaj też mialem luz, dlatego zespawałem obydwie części:)
Nie wiem czy oczymś niezapomniałem ale sam do tego dojdziesz:)
życze udanego majsterkowania,
pozdrawiam
Ten "wałek"składa siez dwóch części na srodku zabezpieczonych jakimiś plastikowymi kołeczkami, które ja u siebie niechcący pourywałem i tutaj też mialem luz, dlatego zespawałem obydwie części:)
Te plastykowe kołeczki w teorii mają się ściąć w razie dzwona i złożyć drążek, żeby cię kierownica nie zabiła.
Temat ogarnięty. Tulejka zastosowana z teflonu, dodatkowo wymienione zostało łożysko jak i krzyżak na przegubie. Cały koszt 57zł. Aaa, i u mnie na szczęście nie było zerwanych plastikowych wkładek łączacych elementy kolumny. Potwierdzam krzyżak pasuje od " FIATA 126p"
_________________ Wolę pchać Samuraia niż jeździć Patrolem :)
hmm w grodzi silnika, w której jest ta tulejka chyba nie ma jakiegoś żaru:) Oprócz teflonu, wg mnie poliamid (biały) też by się nadał. A pamiętasz może wymiary tej tulejki? Choćby średnicę zewnętrzną żeby wiedzieć jakiej grubości wałek kupić, bo też mnie czeka wymiana.
I jak, udało się coś ustalić co do wymiarów tej tulejki? Ja też mam niezbadany luz na kierownicy i może to będzie też ta tuleja, więc wymiary bardzo by się przydały.
a ja w oryginalną tulejkę wcisnąłem pierścień z blachy takiej zwykłej ocynkowanej nasmarowałem smarem zabezpieczyłem opaską i smigam na tym 2 rok bez problemowo. Tylko luz mam jeszcze chyba na tych kołeczkach co piszecie bo kierownica chodzi 3mm jak ją ciągne do siebie i odpycham. A z tym to nie mam pomysłu co zrobić
Po kolei - od strony przekładni - pierwsze jest taki "przegub" gumowy potem krzyżak i cała kolumna która zaczyna się tulejką.
U mnie jest luz w samej kolumnie czyli na odcinku kierownica ta tulejka ale jest to luz gdy ciągne kierownice do siebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum