Wysłany: 2012-06-27, 13:12 Wynalazki do konserwacji
Już od paru miesięcy czytam czym i jak zrobić konserwacje,
kolega robił minia i barankiem - efekt po roku ruda
z tego co wyczytalem najlepszy jest Interplus ale drogi jak szlak i nie mozna nigdzie dostać
w miarę ogarnietym sklepie polecono mi takie cuda w sumie za po 1 puszce każdego z utwardzaczem czyli ponad 2l wychodzi 170zl
-epinox bosman 77
-epirust ALU-STEEL PRIMER 2002
I pytanie jest taki czy to ktoś zna albo moze coś polecić w walce z ruda (wycinanie spawanie i szlifierka oczywiste)
mam plan na to dac BOLL albo inne smarowidło
prosze o pomoc i opinie :D
1-najpierw na ,,gołą''oczyszczoną blachę podkad reaktywny (washprimer NOVOLA) 1L farby 1L UTWARDZACZA
2-POTEM DRUGA WARSTWA podkład epoksydowy NOWOLA 1L farby 1 L utwardzacza
razem masz ponad 4L farby starczy spokojnie i łącznie kosztuje coś ponad 100zł taki zestaw
na to baranek z puszki pod pistolet,oczywiście NOVOLA robi się fajna gruba gumowa warstwa
Na washprimery nie nakłada się epoxydu. BTW washprimer Novoola to lipa.
Daj na oczyszczoną powierzchnię (najlepsze piaskowanie) epoxyd Epirust 2002 firmy Oliva. Dwie grube watstwy.
Na to lakier według uznania, ale najlepiej poliuretanowy.
Polecam poczytać dział Farby i Lakiery na forum4x4.pl
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Polecam baranek. Ja w dzwi i podszybie nawaliłem fluidolu, tata daje go do innych samochodów i naprawde jest dobry. A jak wyczyścisz rdze to pomaluj kortaninem.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-01-28, 17:21
Jakbyś poczytał wspomniany dział farby i lakiery, to już byś nie polecał.
Są dużo lepsze środki, baranek czy cortanin były dobre 20 lat temu, jak ciężko było kupić coś innego
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-01-28, 19:18
Ja miałem ten sam dylemat co ty. Tani novol, średnia oliva lub drogi interplus. Novola olałem bo złe opinie wyczytałem, interplus za drogi więc postanowiłem użyć Olive. http://www.farbyjachtowe....-098l-p-61.html Na to też z olivy emalie poliuretanową http://www.farbyjachtowe....098l-p-282.html Potem na to guma z pistoletu tylko sam jeszcze nie wiem jaką i masz temat od spodu załatwiony na wieki. Oczywiście trzeba się przyłożyć do roboty a nie pogłaskać kątówką i pomazać farbą. Jak chcesz dobrze to demontaż budy, piaskowanie ramy podłogi i czego dusza zapragnie potem malowanko podkładem ale szybko najlepiej w tym samym dniu. Potem możesz się bawić w łatanie. Jak nie pomalujesz po piaskowaniu od razu tego samego dnia to potem szybciej ci ruda wylezie nawet przez dobry podkład. Ot to tyle co chciałem napisać a takiego długiego postu jeszcze nie napisałem nigdy :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum