Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czy mam dociążyć tył?
jsa-user 
nowicjusz

Wysłany: 2013-01-30, 14:04   Czy mam dociążyć tył?

Hej,

od krótkiego czasu mam samurai z opończą (soft top). W zimie napęd na tył, przy słabych oponach (właśnie coś tam kupuje) nie daje rady. Muszę niemalże zawsze śmigać na 4x4. Pogoda sprzyja i jeszcze nic w przednich kołach nie zgrzyta.

Gdzieś się doczytałem, żeby dociążyć tył. Na chłopski rozum to ma sens. Amorki wymieniłem, i teraz zastanawiam się czy należy tak zrobić?
Czy projektanci tego auta popełnili taki błąd i auto ma niewłaściwie zbilansowany ciężar nadwozia?

Jeśli wyjdzie, że trzeba coś tam wrzucić, to co wozicie? worki z piaskiem?

Pozdrawiam,
jsa-user.

Dany 
stały bywalec

Wysłany: 2013-01-30, 14:09   

Sprawdź najpierw na dobrych oponach...
Z zalanym zbiornikiem do pełna :) to na wstępie zastąpi worki z piaskiem ;D

私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。

tytus 
Moderator

Wysłany: 2013-01-30, 14:19   

my w plaskaczu z napędem na tył woziliśmy cement, w lecie na budowę poszedł :mrgreen:

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-01-30, 14:24   

Sporo osób w plaskaczach wozi właśnie cement, pustaki, kanoldy i tak dalej.
Ja jak tylko droga jest biała załączam 4x4. Simex nawet w razie załapania czarnego (jak leży białe i trafi się czarne ( :mrgren: ) to jest mokre i bez problemu się ślizgnie)

Myślałem, że zimą na tyle jest srajtkiem przeyebane, do czasu, aż wymontowałem tylny wał i jeździłem na samym przodzie :-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-01-30, 14:24   

ja mam longa i jest dokładnie tak jak mówisz. Opony nie są najlepsze ale dają radę. Wcześniej miałem klapnięte resory seryjne i było jeszcze gorzej niż teraz na mazurach i nowych amorach.

Moim zdaniem to wina lekkiego tyłu Samuraia w porównaniu do masy całego samochodu. Ja mam z przodu 1.9 TD, jeżdżę głównie sam, do tego dłuższy rozstaw osi niż w zwykłym, nie mam żadnych wyciągarek ani ciężkich zderzaków i na lekkim śniegu mam Tokio Drift :) O niebo lepiej idzie na samym tyle od czasu gdy na pakę (na odcinek pomiędzy tylną osią a zderzak) wrzuciłem worek 20kg soli drogowej z piaskiem (do kupienia w Leroy Merlin). Zupełnie inne auto. Piach awaryjnie już się przydawał do podsypania pod osobówki na lokalnych górkach, a na co dzień robi dobrą robotę dociążając tył.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-01-30, 14:45   

Hmm..., u mnie z tyłu na stałe jeżdżą dwie skrzynki, w jednej komplet narzędzi, lewarek, młotek, podstawowe zapasowe 'płyny organiczne' itp. W drugiej kuchenka gazowa, ok. 5 l wody, podstawowe gary, prowiant na czarną godzinę, itp. Łącznie to wszystko waży ok. 40 kg, no 45, doliczając 5l bańkę z paliwem. Hardtop. Może właśnie dla tego nie odczuwam dyskomfortu związanego z lekkim tyłem.

Jeśli chodzi o dociążanie, pomyślał bym nad czymś co ma małe gabaryty i sporą wagę np. stare akumulatory, stalowe płyty które stosuje się do dociążania przedniej osi w ciągnikach. No i co ważne - zabezpieczyć balast przed lataniem po samochodzie! Licho nie śpi, a suzuk jest przewrotny ;-)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-01-30, 15:02   

Cytat:
No i co ważne - zabezpieczyć balast przed lataniem po samochodzie! Licho nie śpi, a suzuk jest przewrotny

Cenna uwaga, już przy niespodziewanej* hopce jest ciekawie na pace, a co się dzieje przy rolce wolę niewiedzieć.

*w zasadzie przy spodziewanej też :mrgreen:

tytus 
Moderator

Wysłany: 2013-01-30, 15:59   

dlatego starego akumaltora bym tam nie pakował, jak pęknie i powieje kwasem to może być nieciekawie

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-01-30, 16:20   

No akumulator to może nie najszczęśliwszy przykład, ale 'ideja' chyba dość czytelna.

Odpowiedz do tematu