Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Super Swamper Bogger vs Simex Extreme Trekker
moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-01-31, 09:13   Super Swamper Bogger vs Simex Extreme Trekker

Witam

Jakie są wasze opnie o obu bieżnikach. Czy miał ktoś może obie te opony, i ma porównanie jak robią w błocie, w piachu, na asfalcie? Błagam nie piszcie, ja mam "Simexy" i są super. Użytkowników "Simexa" jest dużo, a swamperów niewiele, ale bieżnik wygląda na fajny. Może doświadczenie, że kolega ma jedne albo drugie samochody podobne i w danym terenie jedne idą lepiej drugie gorzej. Wiem że to marne porównanie bo jeszcze pozostaje łącznik miedzy kierownicą a pedałami :) :), ale ...

Producenci opisują je jako:

Simex Extreme Trekker oferuje nieporównywalną trakcję w mokrych błotnistych warunkach.

Super Swamper Bogger jak sama nazwa wskazuje bardziej jest na bagna.

Ta subtelna różnica :) :) :)

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-01-31, 09:56   

czysta teoria wysnuta z kilku artykułów przeczytanych przed chwilę w necie:
1. w małym rozmiarze (różnie definiowany do 33-35`) typowanie pada raczej na simexy, w rozmiarach większych typy się odwracają
2. Swamper ma zdecydowanie mniejsze "trzymanie boczne" na trawersach i skośnych podjazdach powodując znaczne uślizgi boczne.
3. Swamper raczej na płaski bagienny teren, simex na bardziej urozmaicony

Może to pomoże w dalszej dyskusji albo polegnie w ogniu krytyki doświadczonych użytkowników :)

chomik. 
stary wyjadacz
Hamster Garage

Wysłany: 2013-01-31, 10:42   

Tu masz jak się zachowywały boggery i simexy w tym samym miejscu na jednym z pekapów Krąglaka. Ten jimni wcześniej wjechał i wyjechał bez najmniejszego problemu (na filmie niestety tego nie ma, bo nagrane było tylko jak przyjechał się umyć po zakończonym etapie), a samurai, nie wyjechał tylko dlatego, że zalał silnik, ale po odkręceniu świec i wypompowaniu wody z cylindrów, oraz wylaniu jej z nieszczelnej puszki filtra, bez problemu pojechał dalej :-D . Ku zaskoczeniu wszystkich, wrangler na boggerach nie wiedzieć czemu się tam mocno okopał (pewnie chodziło o masę), choć dno wyło kamieniste i dość twarde.

simexy
http://www.youtube.com/watch?v=xFjKAqsLNLg
boggery
http://www.youtube.com/watch?v=u3_cainj66o

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-01-31, 12:10   

Niestety nie z własnych doświadczeń;

Booger tam gdzie niema dna, ma być szeroki i iść po wierzchu.
Simex na glinę i tam gdzie się można dokopać do czegoś.

Na trawersie booger nie trzyma się prawie nic,
na simexie jest OK.

W bagnie simex idzie w dół, aż się auto na moście zawiesi (to już z doświadczenia :evil: )
booger teoretycznie powinien iść górą.

Niestety nie widziałem nigdzie podróbek boogera, a szkoda bo może bym się skusił jak szukałem opon, niestety cena nie na moją kieszeń.
Słyszałem natomiast o nacinaniu ich, żeby lepiej trzymały na trawersach/zakrętach.

Do kompletu można dopisać, że booger najbardziej popularny na rosyjskich bagnach (wystarczy obejrzeć filmy z Ładogi, żeby zobaczyć jaka opona najpopularniejsza.najlepiej robi)
Simex jest produkowany w Malezji na ichniejsze tereny. Dużo gliny i górek.

Co się u nas lepiej sprawdza trudno powiedzieć, bo mamy mix z tych terenów. Być może złotym środkiem były by podcięte boogery?

Jak poważnie szukasz to Mazur (ten od resorów) jeździ Toyotą na boogerze, zdaje się, że wcześniej miał simexa to może coś powiedzieć z doświadczenia.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-01-31, 12:18   

Hałas napisał/a:

Słyszałem natomiast o nacinaniu ich, żeby lepiej trzymały na trawersach/zakrętach.

http://www.youtube.com/watch?v=w_cQjDSEcb4

Dany 
stały bywalec

Wysłany: 2013-01-31, 12:37   

chomik. napisał/a:
... wrangler na boggerach nie wiedzieć czemu się tam mocno okopał...

Myślę że na takim podłożu to nie opona tylko kierownik a raczej jego prawa noga i moment obrotowy zrobiły kuku :)

私は自分の守護天使が飛ぶより速く運転しない。

punix 
zapaleniec

Wysłany: 2013-01-31, 17:07   

Hałas napisał/a:
(...)

Niestety nie widziałem nigdzie podróbek boogera, a szkoda bo może bym się skusił jak szukałem opon, niestety cena nie na moją kieszeń.

(...)

http://www.opony-4x4.pl/

Pod pozycją 8 - pojawiają się różne rozmiary i różni producenci, kiedyś były 235/75/15. Problem jak z większością nalewek - nie uginają się pod samuraiem :mrgreen:

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-01-31, 17:22   

Jest wiecej nadlewek:

http://www.ebay.co.uk/itm...c81#ht_1489wt_0

sa jeszcze rozmiary 235/75 no i 31/10.50

;]

kewin 
stały bywalec
kewin 4x4

Wysłany: 2013-01-31, 23:11   

samnasamzsam : widziałem inaczej naciete boogery w aucie ktore moze wiekszosc znac a mowa o black tanku ;)

Szekla4x4 !!!! Najlepszy sklep z akcesoriami off road

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-02-01, 06:43   

punix napisał/a:
Hałas napisał/a:
(...)

(...)

http://www.opony-4x4.pl/

Pod pozycją 8 - pojawiają się różne rozmiary i różni producenci, kiedyś były 235/75/15. Problem jak z większością nalewek - nie uginają się pod samuraiem :mrgreen:

O popatrz i cena dobra.
Teraz brał bym Boogera, chociażby, żeby się przekonać jak robi a do tego tańszy od Simexa Glob-guma :shock:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-02-01, 09:26   

kewin napisał/a:
samnasamzsam : widziałem inaczej naciete boogery w aucie ktore moze wiekszosc znac a mowa o black tanku ;)

ciekawe - faktycznie na fotach i filmach jest ten Black Tank na Swamperach ale w opisie technicznym samochodu podają Simexy :) no i inna sprawa, że to już całkiem spore koło więc może faktycznie przy większej gumie lepiej robi swamper.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-02-01, 09:44   

Jakby boggery były takie super, to cała czołówka w PL by na nich jeździła, a jakoś 99% powozi na simexach.
Na takiej np. Ładodze sytuacja jest odwrotna, ale tam główna przeszkoda to bagna, a i boggerów używają w jakichś abstrakcyjnych szerokościach typu 14" i więcej.

jeżu 
zapaleniec

Wysłany: 2013-02-01, 11:51   

Didymos napisał/a:
Jakby boggery były takie super, to cała czołówka w PL by na nich jeździła, a jakoś 99% powozi na simexach.
Na takiej np. Ładodze sytuacja jest odwrotna, ale tam główna przeszkoda to bagna, a i boggerów używają w jakichś abstrakcyjnych szerokościach typu 14" i więcej.

Może dlatego, że simexa po prostu nie ma w takim rozmiarze. Mam tu na myśli szerokość.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-02-01, 13:00   

Coś w tym jest, ale z drugiej strony może to też wskazywać na to, że boggery w mniejszych rozmiarach słabo robią...

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-02-01, 13:41   

...albo że simex w innych proporcjach (szerokość/wysokość) już nie robi tak dobrze.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-02-01, 19:23   

To akurat trudno jednoznaczne stwierdzić, bo największe simexy to chyba 36x12,50 i nie ma do czego porównać, boggerów jest znacznie więcej kombinacji wysokość/szerokość, takie np. 44x19,50-15 robią wrażenie :mrgreen:

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-02-01, 19:57   

O ja, że niby prawie półmetrowa opona? :shock:

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-02-01, 19:58   

Dało by radę to w ogóle zmieścić w krótkim samuraiu? :mrgreen: ( w zasadzie z szerokością też było by ciekawie)

Niestety nie znam nikogo, coby pożyczyć swampera i przekonać się na własnej skórze/aucie, a chętnie bym to zrobił

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-02-01, 20:18   

Link - w samuraiu tylna stykałaby się z przednią :mrgreen:
Btw. Chętnie przeczytałbym opinię kogoś, kto testował boggery i simexy w takim samym rozmiarze, bo na razie to tylko akademicka dyskusja...

punix 
zapaleniec

Wysłany: 2013-02-01, 21:15   

Jakby dał takie cztery z dętkami, to możnaby o jakiejś amfibii pomyśleć :mrgreen:

A wracając do tematu - ktoś z Krakowa w czerwonej Vitarze miał jakąś kopię boggerów. Biorąc pod uwagę okoliczne tereny (czyli znaczącą liczbę górek - podjazdów, trawersów) boggery sprawowały się gorzej od simexów w zbliżonym rozmiarze. Przede wszystkim widoczne to było na trawersach, gdzie boggery trzymają się bardzo kiepsko. W błocie było raczej porównywalnie. Jeśli dobrze pamiętam, nikt nie miał dętek, więc nie było sprawdzianu na niskim ciśnieniu - może wtedy boggery sprawowałyby się lepiej?

Odpowiedz do tematu