Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
opony zimowe - jakie?
SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2011-10-10, 10:46   

a ktoś powie coś dobrego/złego na temat oponki: http://opony.interia.pl/p...del=4X4%20ALPIN ? jakieś doświadczenia?

janiu 
nowicjusz

Wysłany: 2011-10-10, 23:32   

Co do ATeków to ja zakupiłem komplet opon YOKOHAMA GEOLANDAR A/T. Bardzo wielu użytkowników chwali te opony szczególnie za właściwości trakcyjne zimą. Sam nie miałem ich jeszcze okazji przetestować w warunkach lodowo-śniegowych, więc opieram się jedynie na opiniach innych. Rozważałem też zakup polecanych wcześniej Kumho.
Co do zimówek to na pewno są lepsze na ubitym śniegu, ale na kopny śnieg mają wg mnie zbyt mało agresywny bieżnik, co może stanowić dla Kolegi problem.

pawelus
świeżak

Wysłany: 2011-10-16, 18:01   

Witam, a ma ktoś te kumho kl-78. Zastanawiałem się nad nimi, mojego samiego używam do pracy więc odpadają MT-ki gdyż szkoda by było je marnować na asfalcie. Te w/w opony trochę mnie korcą ze względu na rozmiar dostępny(195R15), bfgoodrich takiego nie ma a chodzi też mi o zużycie paliwa.

carver
nowicjusz

Wysłany: 2011-10-17, 23:06   

pawelus napisał/a:
Te w/w opony trochę mnie korcą ze względu na rozmiar dostępny(195R15), bfgoodrich takiego nie ma a chodzi też mi o zużycie paliwa.

Myślę, że przy 20mm różnicy w szerokości nie wpłynie to znacząco na odczuwalne zużycie paliwa. Przy oponach jakich zazwyczaj używamy, dużo większe znaczenie mają opory toczenia wynikające z rzeźby bieżnika. Jak zwykle trzeba iść na kompromis.

StoQ 
nowicjusz

Wysłany: 2011-10-17, 23:19   

ja mysle ze kupie jedak sobie te bfgoodrich 215/75 r15 :) i to beda moje oponki do miasta i na wies letnie i zimowe :) a w terenie zostana moje glob gumy :P :D

bo nie mam tyle kasy zeby wydac i na lato + zime do samiego :D a to uniwersalne i polecane :)

a jak zjade te glob gumy co pewnie bedzie trwalo wieki to kupie cos w teren wtedy :)

Wilku 
rozgadany

Wysłany: 2011-10-18, 22:02   

bf at :D mam 235 czekam na zime:D

[ Dodano: 2011-10-18, 22:04 ]
te kumho ma jeden ze znajomych i sobie ceni je zimą

Potrek 
nowicjusz

Wysłany: 2013-02-10, 21:39   

Ja jeżdzę na BFG MT K2 i wszystko byłoby ok :-) gdyby nie zima ... ;-)

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-02-10, 21:48   

To się przejedź na simexach po lodzie.

robercik 
rozgadany
doradca prezydenta

Wysłany: 2013-02-11, 17:25   

hehe kup nowe zimówki jakiejkowiek firmy i tez przejedz sie po lodzie efekt ten sam :)

Potrek 
nowicjusz

Wysłany: 2013-02-12, 17:33   

Dajcie spokój na twardym śniegu w porównaniu do opon zimowych to na K2 BFG M2 jedzie sie jak na nartach ...
U mnie w górach w zimie i tak nie ma mowy o jeżdzie w terenie ...więc w przyszłym sezonie zamierzam kupić zimówki z felgami a na lato K2

pietrek 
nowicjusz

Wysłany: 2013-02-12, 21:21   

Koledzy, a czy ktoś jeździł zimą na Kumho KL-71, nie wiem czy się sprawdzą w zimowych warunkach ?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-02-12, 21:35   

pietrek napisał/a:
Koledzy, a czy ktoś jeździł zimą na Kumho KL-71, nie wiem czy się sprawdzą w zimowych warunkach ?

najlepiej sprawdza się w zimie zimówka, w lecie letnia, a w terenie terenowa (i to też w zależności od terenu z różnym bieżnikiem) i choć to oczywista oczywistość to każde kombinowanie z innymi oponami na inne warunki to kwestia naszego kompromisu pomiędzy finansami (nie każdego stać na x kompletów opon) wygodą (nie każdy chce zmieniać koła/opony 2 razy w roku i przed każdym wyjazdem w teren) itp.

Rozumiem dylematy typu jaka zimówka z zimówek jest najkorzystniejsza na zimę, albo simex vs swamper w teren, ale każda kombinacja opon użytkowanych w warunkach innych niż dedykowane to tylko kompromis. Pytasz czy się sprawdzi? Pewnie pojedziesz na nich bo lekki samurai z napędem na 4 koła pojechałby pewnie na samych felgach gdyby je deczko naząbkować ;) tylko pytanie czego oczekujesz po tej jeździe? Komfortu, bezpieczeństwa? Taniości?

A co do KL-71 na forum Jeepa czytałem, że zimą "dają radę". Tylko czasem dla niektórych do takiego stwierdzenia wystarcza by samochód się toczył w miarę kontrolowanie bo używają go na dojazd na pole albo do lasu.

Tutaj masz coś do poczytania: http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=38003

Takie moje zdanie.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-02-12, 22:57   

SamNaSamZSam święta racja, z moich doświadczeń ale nie z Samim tylko z Grand Vitarą to dobrym kompromisem jest AT, w lecie kupiłem Geolandery AT i jak spadł śnieg to jakoś przez prawie miesiąc na nich jeździłem, później zmieniłem na zimówki to prawie żadnej różnicy, ale następnej zimy jak przejechały prawie 40 kkm to już nie było tak pięknie, różnica była ogromna po zmianie.
Ja samiego używam głównie do zabawy w terenie i na te śniegi co były to moje Sahary fajnie się sprawowały, w kopnym i zmrożonym śniegu, na wyślizganym nie trzymają ale na takie coś to tylko kolce.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

pietrek 
nowicjusz

Wysłany: 2013-02-12, 23:06   

Samochód używam głownie do pracy, a i czasem po polach jeżdżę i szukam jakieś opony by połączyć asfalt z błotem. Na zimę to wiem tylko zimówka, mam jeden komplet i jeszcze mi posłużą.
Zamierzam kupić drugi komplet na przekładki.

Odpowiedz do tematu