Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-22, 20:37 Opony 215/75 na oryginalne felgi
Witam, mam pytanie otóż czy uda się założyć opony 215/75 na oryginalne felgi w Samim? I oczywiście na tym jeździć, bo założyć to dopiero połowa sukcesu ;)
Pozdrawiam!
Wysłany: 2013-03-12, 15:12
no pewnie et felg plus sam bieżnik opony i jej zwymiarowanie. Myślę, że przy nalewkach może być jakaś tolerancja na wymiar i jedna dwięsciepiętnaska nie równa drugiej. Poza tym bieżnik AT raczej nie ma żadnych wystających kostek poza obrys, a takie sahary czy simexy może mają i te kilka mm właśnie wadzi.
A dlaczego 6mm max? ja mam 40mm na stronę. Zawsze lepiej zrobić grubszy a potem jak zobaczysz że jest naddatek to zebrać niż wymieniać całe dystanse. Pewnie przez felgę a konkretnie et (odsadzenie) masz ten problem.
Nie przeczę.
Jak dorabiałem dystanse do plaskatego to wyczytałem, że max 20-25mm przelotowe, dalej już z gwintem/szpilkami w samym dystansie.
Ja dorabiałem 20mm z gwintem w dystasnie bo chodziło mi o zmianę rozstawu śrub na feldze
Witam chodzi teraz o to żeby jak najtańszym kosztem rozwiązać problem.
1.oczywiście dystanse szerokie ale koszt (dystanse+ szpilki+nakrętki)
2.przespawanie felg (ściągać opony z felg,odcinać,spawanie,malowanie,zakładanie opon + wyważanie)
i tak suma ,sumaru to lepiej kupić trójkąty mam już zrobione dystanse 6mm przelotowe gwintu trochę mało ale idę zaraz obadać jak założę ile jeszcze braknie(a może będzie Ok ) i jakie mam ET
-dobra dystanse założone 6mm ociera minimalnie, od nakrętki do szpilki 4mm czyli mało gwintu więc zrobię dystanse 12mm taki mam materiał no i dłuższe szpilki i będzie ok ET nie wiem gdzie odczytać
Witam zastanawiam sie nad założeniem opon bfgoodrich mud-terrain t/a km2 215/75/15 i teraz takie pytanie jak sie mają półosie do takiej zmiany?
Czy taki rozmiar zmieści się bez przeróbek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum