Cześć. Coś dziwnego zaczęło się dziś dziać z samcem. Silnik "osłabł" po 15 minutowym postoju, żeby go odpalić muszę pokręcić parę sekund, przed tym zapalał od 'kopa". Check wymruguje błąd 24, czyli "Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód" oprócz tego nic. Pompkę paliwa słychać, hmm, co to może być, co sprawdzić ? Pozdrawiam
wężyki są na swoim miejscu, nie przetarte. Podczas jazdy się nie dusi, jest po prostu słaby. Na postoju jak go przegazuje, to jest chwila zastanowienia czasami, i potem normalnie się wkręca. Pali na 4 cylindry ;)
Objawy mogą sugerować siłownik wyprzedzenia zapłonu, albo coś z paliwem, regulator ciśnienia, albo pompa. Do sprawdzenia obydwu potrzeba trochę narzędzi.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Co to jest siłownik wyprzedzenia zapłonu ? Nie mam żadnej gruszki podciśnieniowej na aparacie.. Narzędzia, jakąś wiedzę mechaniczną, zdolności manualne i jakieś zaplecze mam, także to nie problem akurat na szczęście, szukam raczej naprowadzenia - co może być przyczyną, co sprawdzić i w jaki sposób :)
Wygląda na to że rzeczywiście przy wtrysku niema siłownika, co jest logiczne bo zapłonem steruje ECU, jakoś zmęczony byłem. Poniżej masz procedury sprawdzenie problemów z błędem 24
i od tego bym zaczął
a jak zniknie Ci ten błąd to tu masz procedurę sprawdzania ciśnienia na pompie
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Dokładnie sprawdziłem objawy - silnik zimny - pracuje ok, nie ma osłabnięcia, im cieplejszy tym gorzej, przy temp roboczej (90`C? ) jest słaby, minimalna górka i na 4biegu puchnie, 5 biegu nie da się użyć. Zapłon sprawdzony - ok 8`, także rozrząd nie przeskoczył. Pompkę paliwa kupiłem (nie wiem czy dobrą, ile powinna mieć bar`ów i jaka wydajność), w czwartek zabieram się za jej wymianę, chociaż wątpię że to pomoże, skoro na zimnym jest ok. Zamówiłem dzisiaj czujnik temp (ten od komputera), może to ma wpływ? Pozdrawiam
Luzy zaworowe tak nagle by się skasztaniły? troszkę mało prawdopodobne, auto na wolnych chodzi prawie równo i cicho, nie ma żadnych niepokojących "stuków" z silnika, ale i to sprawdzę, dzięki.
Miałem podobne objawy kiedyś w Oplu, winny był pęknięty wężyk od odpowietrzenia układu dolotowego (pod przepustnicą), jak się silnik rozgrzał gumka robiła się miękka i dostawało się "lewe" powietrze. Błędy w komputzrze generowały się z kosmosu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum