ta druga wartosc 70 i 75 to procent pierwszej wartości... a tu niestety składa się tak że 70% z 235 daje więcej troszkę niż 75% z 225
a i jeszcze co do wysokości podawanej przez producenta to nie jest ona dokładnie taka sama jak powinno to wynikać z samego rozmiaru opony. mam opony 265/70/16 co daje jakieś 77cm z kawałkiem a opony kopia simex mają ponad 82cm
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
A czy ktoś zakładał 225/75 na przespawane kółka przy szerokim moście bez dystansów? Jeżeli ktoś wogóle ma przespawane kółka bo chyba są rzadkością, a przymierzam się do zakupu.
a na nich opony 265/75/16 i na 50mm dystansach przy max skręcie ocierają opony o resor. aż tak to nie przeszkadza, bo wystarczy nie dociągac kiery do końca....
tak to tylko napisałem żebyście mieli punkt odniesienia
_________________ SPOA, wieszaki 15cm, BMW powered - 160hp, 32"
Koledzy podpowiedzcie mi, czy te felgi wejdą do Samuraia 91rok, szerokie mosty i czy nic się nie będzie działo.
na felgach jest napis: 8JJx15 HYUNDAI MAV-8 11 87 ET-20 MADE IN KOREA
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Lwówek Śląski
Wysłany: 2013-04-05, 11:00
Witam!
Niedawno kupiłem samurai-a rok 92 1,3. Mam odwrócone trójkąty i dystans 5mm orazl lift na wieszakach 2". Moje pytanie jaka opona maksymalnie wejdzie przy tej konfiguracji bez cięcia i zbytniej ingerencji, chciałbym założyć kopie simexa. Teraz założyłem na przymiar zimówki michelin latitude 235/75r15 i prześwit jak najbardziej mi odpowiada mierzone na feldze z powietrzem mają ok 74cm, jedynie mocowanie zderzaka przeszkadzało - już wycięte. Myślałem o KAIMANACH kopia simex z Janpolu 235/75r15 jednak gość odpisał, że mają 75,5cm i nie wiem czy wejdą bez cięcia, a nie chciałbym ciąć nadkoli. Ma ktoś może opony tej wysokości w takiej konfiguracji? Dzięki na odp
Po mojemu może być problem.
U mnie 225/75r15 i na przespawanych "kółkach" obcierało o nadwozie przy wykrzyżu. Na alusach jest już OK ale nie wiem jakie mają ET
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Lwówek Śląski
Wysłany: 2013-04-06, 01:43
No właśnie troche mało miejsca w nadkolu. Myślałem nad bodyliftem ale po pierwsze nie chce ciąć podłogi a tego chyba cieżko uniknąć. po drugie 5cm bodyliftu, przy kolach 235/75r15 - 75,5cm, może wyglądać troche nie tak (za dużo przestrzeni między kołem i nadkolem). Zastanawiam się też czy resorów przynajmniej przednich nie zmienić np. od mazura ok 10cm wyżej i wtedy troche krótsze wieszaki no i raczej koniecznie nowe dłuższe amortyzatory. Moje oryginalne resowy po dodaniu wieszaków +2'' wyprostowały się całkiem a nawet delikatnie poszłedł w dół przedni odcinek. Nie wiem czy to normalne czy resory są już do kitu. Oprócz tego po zamontowaniu wieszaków i odwróconych trójkątów zauważyłem że lewe koło jest nieco bardziej ok 5-6mm przesunięte do tyłu niż prawe widać to szczególnie przy maksymalnym skręcie (szczelina między oponą i progiem jest różna z 2 stron). Wie ktoś czym to może być spowodowane? czy to coś nie tak z resorami mocowaniem a może zwrotnice. Podoba mi się taki prześwit jaki mam teraz na tych wieszakach 2'' i oponach 74cm ale jak nie będzie wyjścia to założe 235/70r15 gość z krakowa na allego wystawia kopie simexa (71cm (o 3cm niżej ) w zaskaująco niskiej cenie bo niecałe 260zł. Wie ktoś może czy te opony są coś warte? Dzięki wielkie za wsparcie Pozdr!
[ Dodano: 2013-04-08, 20:34 ]
Myszon napisał/a:
Siema
Jeśli chodzi o 235/70 to muszę powiedzieć że dziwny rozmiar.
Przeważnie się zakłada 235/75
Ja mam 235/75 Malatesta Kaiman Portugalska oponka z Janpolu http://www.janpol4x4.pl/produkt/index.php?id=179
Żeby ją założyć przede wszystkim trzeba mieć felgi trójkąty odwrócone lub dystans 3,5cm.
Żeby na niej jeździć trzeba obciąć rurke przednią do której jest przykręcony zderzak oraz podnieść bude i najlepiej wieszaki przedłużyć.
Bez podniesionej budy na przedłużonych wieszakach owszem przejechałem się kawałek ale delikatnie opona przycierała - szczególnie podczas skrętu
a jazda w terenie była raczej niemożliwa.
Jeszcze jest aspekt utraty sporej ilości mocy - na takich oponach odczujesz to szczególnie na podjazdach.
Jeśli chodzi o polskie nalewki to szczerze powiedziawszy odradzam, przynajmniej te z Glob-Gum'u
Ich jakość jest beznadziejna.
Właśnie myślę nad taką konfiguracją. Mam wieszaki i odwrócone trójkąty pozostało tylko podnieść budę. Jak robiłeś body lift to ciąłeś podłogę? Jak wygląda sprawa nadkoli trzeba ciąć? O ile podnieść budę? Nie można bodyliftu zastąpić liftem na resorach np od mazura lub ome?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum