elektryk podlaczyl na minusie, wyciagarka ma ,, drugi, minus wiec chodzi po wylaczeniu hebla, wiadomo moze sie spalic jak bedzie chodzila na ,, zlej,, masie
hebel na plusie, czy obudowa hebla jest izolowana , przerabiam z kabiny pod maske i czy jak podlacze obudowe hebla do masy- wiadomo musze jakos umocowac go na stale, nie bedzie wtedy zwarcia z kablamu plusa podlaczonymi z dugiej strony, jest izolacja miedzy obudowa a mocowaniem na kabel?. Po mojemu, to musi byc, ale zadaje takie pytanie. dmucham na zimne
pozdro
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
i o to chodzi!
tak myslalem, bo na chlopski rozum - to jak tu taki hebel zamocowac do karoserii jakby styki nie byly izolowane od obudowy
teraz spokojnie moge zakladac, swoja droga gdzie montujecie heble?
Ps. alpejczyk - skoro nartami pogardzasz dostaniecz czekan......haha
dzieki
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
ja mam stara deske - z okraglymi wlotami powietrza i hebel dałem tam gdzie koło radia było gniazdo zapalniczki (zamiast niego mam potrójne gniazdko przykręcone pod spodem) a w miejscu radia jest CB - myslalem o jakims mniej widocznym miejscu ale z racji ze mialem hebel z traktora (z blokada na kluczyk) to nigdzie indziej sie nie miescil - ogolnie z organizacji wnetrza jestem zadowolony wnetrza jestm zadowolony :)
Koledzy, wyciągarka już dotarła Dragon Winch 8000 LBS.
To moja pierwsza wyciągarka w życiu, także radość jak u małego dziecka
Chce zamontować przekaźniki pod maską, a nie na wyciągarce. Kupiłem dzisiaj dłuższe kable, potrzebne na większą odleglość ze względu na to, że przekaźniki mają być pod maską, niedaleko podszybia przy lewym błotniku.
Niestety nie dostałem żadnych takich grubych uniwersalnych końcówek do zarobienia kabli. Czy macie jakieś sposoby na zarobienie kabli? albo jakieś materiały video jak ogarnąć temat?
Przekrój kabli, które kupiłem to 25mm2.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Maverick, sa 2 metody, obcinasz wkladasz kabel i albo sciskasz jakas zabka az ci sie oczy na czerwono zapala albo lutujesz. Nie ma co kombinowac- koncówki sa najlepsze , w kazdym sklepie elektrycznym kupisz
czlowieku 4 sztuki kosztuje 4.20 w kazdym dziale elektrycznym musi byc. k osztuje grosze lub nawet w motoryzacyjnym, w brikomarche ostatnio tez widzialem
Maverick jedź do castoramy obi lub praktikera i kupisz końcówki a jak nie to sklep elektryczny tudzież hurtownia elektryczna. Ja też od razu zamontowałem sobie blisko podszybia bod maską nad lewym błotnikiem i jest elegancko :) Pomyśl od razu o Heblu i np włączniku zasilania skrzynki np. w kabinie oraz przycisku na desce zwijanie rozwijanie ;)
Właśnie byłem w wymienionych przez Ciebie i innych forumowiczów sklepach (oprócz sklepów stricte elektrycznych i hurtowni) i lipa. Największe konektory jakie mają, to na kable cienkie jak włos Bedę szukać dalej. A żaden z kumpli, nie bawi się w off-road i w ogóle nie znają takich sklepów. Chyba jutro to taksówkarzy już popytam
Hebel do wyciągarki też kupiłem, także obowiązkowo dołożę do instalacji.
Nie głupi pomysł ze sterowaniem wyciągarki z środka.
Jak rozumieć włącznik zasilania skrzynki - ten element to hebel dla mnie.
Dzięki za rady.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Hebel jako główne odcięcie jak się nie smiga w terenie w razie zwarcia i samoistnego załączenia np. zwijania, natomiast jak już śmigasz w bajorkach to żeby co chwile nie przekręcać hebla zakładasz dodatkowy włącznik na desce rozdzielczej odpowiadający za samo zasilanie skrzynki (np ten kabalek z masą który wychodzi ze skrzynki można użyć jako switch) wtedy możesz być spokojny o to że niechcący wciśnie ci się podczas wertepów np owe zwijanie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum