Mam w Samuraiu silnik Vitary 1,6 8V i dolot skierowany jest w lewo (strona kierowcy) przez co filtr powietrza także jest po lewej stronie. Chciałbym przenieść filtr powietrza na prawą stronę tak jak Samurai ma w serii. Czy jest możliwość zastąpienia aluminiowego dolotu Vitary, gumowym dolotem z Samuraia na wtrysku. Obecnie z dolotu Vitary wychodzi dwa węże, jeden grubszy idzie po pokrywy zaworów, natomiast drugi cieńszy gdzieś do wtrysku. Jak myślicie, da się to ogarnąć. Pzdr
_________________ Wolę pchać Samuraia niż jeździć Patrolem :)
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2013-05-07, 21:59
Grubszy to odpowietrzenie, cienszy to chyba od przeplywomierza.
Sastapic to raczej mozna, te konstrukcje sa bardzo podobne.
Pewnie zaraz Kostuch zweryfikuje :D
Ten grubszy jak idzie do pokrywy zaworów to odma ( odpowietrzenie skrzyni korbowej ) i musi być... ale czy puścisz go na lewą czy prawą stronę to bez różnicy...
Zastanawia mnie ten cieńszy przewodzik.... zerknij dokładnie do czego leci ?
i gdzie w "dolocie" wchodzi ? ( bliżej przepustnicy, przy filtrze ) ?
Co ja, co ja? Ja vitarę miałem w życiu przez miesiąc i się nie znam
Ten cieńszy wężyk to to samo co wychodzi z puszki filtra samuraia - do zaworu wolnych obrotów. vitara 8v nie ma przepływomierza.
Jeżeli gumowa czapka samuraiowa pasuje na korpus wtrysku vitary, to nie widzę przeciwwskazań żeby zamienić. A nie da się po prostu dolotu vitarowego przekręcić na drugą stronę?
Wiek: 34 Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 69 Skąd: Gdańsk-Brzeźno
Wysłany: 2013-05-08, 22:23
też lada chwila będę wkładać vitarę do samca,mam 2 silniki i dziś robiłem małą rozkminę
gumowego dolotu z samuraja nie założy się na wtrysk vitary,bo jest za niski i nie ściśnie się opaską - trzeba by jakąś tulejkę nałożyć.
ale da się odwrotnie przykręcić aluminiowy dolot vitarowy,trzeba tylko zmienić miejscami szpilki do których się go przykręca (są różnej długości), inaczej poprowadzić odmę i przemieścić/ wywalić egr,a w zasadzie jego element
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum