Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Sami bardzo sztywny..5 piór w wahaczach
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2013-05-24, 16:54   Sami bardzo sztywny..5 piór w wahaczach

Witam, Panowie przy okazji dzisiejszej wymiany amorów zalecili mi wyciągnięcie 2 piór z wahacza. Auto miało habrowane resory przez poprzedniego właściciela i dołożone były po dwa pióra. Faktycznie jest strasznie sztywny i trochę mnie to wk.. :) i moje pytanie, resory są dłuższe od seryjnych przez co auto mam sporo podniesione, jak wyjme te dwa pióra to nie klapnie mi troche w dół?komfort się poprawi? Panowie prosze o ewentualne podpowiedzi żebym czegoś nie spartolił...

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-05-24, 17:23   

Masz resory, nie wahacze.
Masz seryjne resory wyklepane czy jakies 'tuningowe'
Sztywny jest dalej po wymianie amorow? czesto jest tak ze amortyzator ma poblokowane zaworki i zamaist tlumic wybija.
Ja mam tez po 5 pior i jest w miare wygodnie, choc jak wiadomo zaiweszenie w samcu najlepiej pracuje dopiero pod obciazeniem.
To auto z natury jest sztywne, nigdy bie bedzie tak komfortowo jak w dzisiejszych SUVach.

Moja rada taka, wyjmij te dodatkowe piora pojezdzij kilka dni i przekonasz sie czy jets taka roznica.

fingil 
rozgadany

Wysłany: 2013-05-24, 18:02   

haber to jest kolor, taki niebieski ;-)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-05-24, 18:03   

5 piór?!
U mnie po 3 a i tak dla mnie za twardo (a raczej lubię przycisnąć prawy pedał)

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-05-24, 18:34   

Jesli przewozisz ladunki albo 4ch ludzi w aucie ma to sens, ja teraz z tylu wywale dodatkowe piora.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2013-05-24, 18:58   

Z tym habrowaniem oczywiście miałem na myśli hamrowanie czy jak to się tam pisze, nie w temacie jestem :) dla mnie bardzo twardo i zajebiście trzęsie ale na co dzień jeżdżę avensis lub passatem :) a które pióra trzeba wyjąć?tzn z dołu, z środka?

[ Dodano: 2013-05-24, 19:01 ]
Nie wiem czy seryjne, auto mam wyżej z 4 do 5 " a buda nie liftowana, wiem że gość jak sprzedawał to mówił że dwa pióra podokładał do każdego...

[ Dodano: 2013-05-24, 19:02 ]
W każdym razie te amory dzisiaj od LTeka idealnie pasowały, tak mi mechanik powiedział..

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-05-24, 22:54   

Jak masz o tyle podniesiony na resorach, to od LT mogą być za krótkie, przynajmniej mi tak wszyło jak mierzyłem w sklepie.

pacmano
web m@ster
Pacmano

Wysłany: 2013-05-25, 07:41   

Mialem 5 pior, wyciagnalem najmniejsze z dolu i zdjalem stabilizator. Poprawa spora jednak i tak twarda bestia. Zastanawiam sie czy nie wyjac teraz tego czwartego, tylko nie chcialbym za bardzo oslabic ten resor no bo jednak odstaje w dupe jak sie przycisnie bardziej. Koledzy na forum pisali ze czasem lubia sobie strzelic resory.

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2013-05-26, 22:11   

miczo1 napisał/a:
Z tym habrowaniem oczywiście miałem na myśli hamrowanie czy jak to się tam pisze, nie w temacie jestem :) dla mnie bardzo twardo i zajebiście trzęsie ale na co dzień jeżdżę avensis lub passatem :) a które pióra trzeba wyjąć?tzn z dołu, z środka?

[ Dodano: 2013-05-24, 19:01 ]
Nie wiem czy seryjne, auto mam wyżej z 4 do 5 " a buda nie liftowana, wiem że gość jak sprzedawał to mówił że dwa pióra podokładał do każdego...

[ Dodano: 2013-05-24, 19:02 ]
W każdym razie te amory dzisiaj od LTeka idealnie pasowały, tak mi mechanik powiedział..

to powiedz mądremu mechanikowi żeby do swojego włożył od lt ... te sa przewidziane pod auto 2,2t + 1,5t obciazenia a ty masz autko dwa razy lzejsze i maja pracowac a nie na sztywno(zapytaj go o wykrzyz i bedziesz wiedzial jakie ma pojecie).. cyknij jakies foty bo trudno z domysłu podpowiedzieć które dołożył poprzednik albo które trzeba wyjąc ... jak masz wieszaki -prosto, pod rama , leza na ogranicznikach , wysunięte do przodu ??

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2013-05-27, 09:20   

Wrzuce wieczorem bo musze oblukać jak sie zdjęcia wstawia :) Wiesz co ja w ciężkim terenie nie jeżdże, auto kupiłem bo mam je w firmie geodezyjnej, chce je po prostu fajnie zrobić wizualnie i mechanicznie. Czasami gdzieś się tam w jakieś błota powjeżdża ale tak to mi do pracy śłuży. Jak złape bakcyla to się go najwyżej przerobi.Tak na forum doradzali żeby brać od LT to wziąłem, ale wydaje mi się że lepiej się jeździ niż na tych starych orginalnych. Jak będą słabo tłumiły to wywale i poszukam czegoś innego, ale tak jak mówie, doradzano mi tu na forum..

[ Dodano: 2013-05-27, 20:21 ]
Wyjąłem te pióra i poprawa jest znaczna, tzn. jest bardziej miękko, nie trzęsie jak w taczce, na więcej chyba nie ma co liczyć, to nie S-klasa w końcu :) myśle że temat do zamknięcia. Dzięki za rady i sugestie.

Odpowiedz do tematu