Wysłany: 2013-06-13, 22:13 jak zarejestrować samca
Witam byłem dzisiaj oglądać autko, wszystko ok ciekawy okaz tylko jest jeden duży minus... Ktoś dawno temu przywiózł go do polski i nie zarejestrował :( Potem wędrował z rąk do rąk ( nie wiem czy są umowy na te transakcje) Ogólnie dokumenty niemieckie są i co zrobić dalej?? Czy jak go legalnie będę chciał zarejestrować to czy nie dowalą się do tego że tak długo nikt z tym nic nie robił??? Akcyzę policzą na podstawie umowy z niemcem?? Opłata recyklingowa to teraz dalej 500zł?? Ciężki orzech do zgryzienia... pomożecie?? ;)
pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjatkiem:
1) odzyskanego po kradzieży
2) zabytkowego
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat
4) ciągnika i przyczepy rolniczej
i to wszystko się dotyczy pojazdów wyrejestrowanych przed 98
czyli samuraia legalnie nie zarejestrujesz.
No chyba że mowa o sj410,sj413 choć nie wiem do kiedy były produkowane.
troche nie rozumie... niemcy swoje auta wyrejestrowywali żeby nic nie płacić a kupujący do polski normalnie go potem rejestrował?? to jest SJ 413 a do polski był ściągniety już chyba gdzieś w połowie, po upływie 2000r.
Szczerze mówiąc nie słyszałem, żeby był termin na zarejestrowanie auta z za granicy.
Najprościej i najpewniej jednak będzie się przejść/zadzwonić do właściwego Wydziału Komunikacji
Wysłany: 2013-06-14, 10:29
Ja nie widzę powodu dla którego nie mógłbyś zarejestrować tego samochodu. Jeśli nie jest kradziony, nie pochodzi z nielegalnego źródła, ma oryginalne papiery to moim zdaniem jest procedura na zarejestrowanie takiego samochodu i nie daj się spuścić na bambus w WK "że się nie da". Wszystko rozbije się o kasę i Twój czas, jeśli determinacji Ci wystarczy. Powodzenia.
zacznijmy od tego że nie napisałem że nie została zapłacona nawet akcyza i recykling po sprowadzeniu a na to jest chyba określony czas?? chyba będzie łatwiej kupić ramę z papierami i poprzekladac wszystko
ja kiedyś przespawałem w ferozie nr kupiłem zdrowe auto z francji moje było zgnite. Spawarka i 2 dni sztukatorki i efekt fabryczny.
Teraz też bym tak zrobił z samcem.
Starscream, lepiej nie chwal się takimi rzeczami publicznie bo to podpada pod pewne paragrafy :D
Junior, tego samuraia zarejestrujesz bez problemu, ale musisz spisac na siebie umowe z niemcem i zapłaić od tego akcyze w UC. Chyba że masz kontakt z osobą która sprowadziła go do kraju bo to on powinien ją opłacić, jeśli nie to piszesz na siebie i w ciągu 14 dni musisz opłacić akcyze, liczone od dnia wjechania pojazdu na teren PL. Jeśli już były robione jakieś tłumaczenia dokumentów z starszymi datami to musisz mieć pismo o tym że samochód w ciągu ostatnich max 14 dni na teren PL, jeśli nie było nic robione to nie potrzebujesz tego. Z tym że rejestracja tego samuraia to wyjdzie UC+tłumaczenia 500zł, Recycyling 500zł, US 160zł, WK 260zł, przegląd + tablice próbne 160zł.
Musisz sobie policzyć czy nie taniej wyjdzie kupić ramę zarejestrowana w Polsce ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum