Hej
mam spory problem, ostatnio polalo mi sie z piasty przedniej wiec kupilem caly zestaw na obie polosie z uszczelniaczami, natomiast dzisiaj w warsztacie mechanik powiedzial ze zeby dokonczyc robote potrzebuje "Podkładke dystansową piasty przedniegu mosu kasującą luz na przedniej zwrotnicy", problem w tym ze nie umiem nigdzie takiej czesci znalezc w sklepach internetowych / allegro. Moje pytanie brzmi, czy ma to jakas inne nazwe? Albo moze wie ktos gdzie to znajde?
Dorzucam foto tego : http://i.imgur.com/sK4a9EG.jpg
Patenty na forum były różne, niektórz mówili o wycinaniu takie z puszki od piwa. Ja znam patent piszesz na allegro w wyszukiwaniu samurai cześći i szukasz ludzi co ściągają samuraie na części od nich kupisz napewno. Mam nawet numer 663 020 784 ja od nich kupuje namniejsze bzdety których nie kupie w sklepie.
Wysłany: 2013-06-21, 16:58
To pytanie numer dwa, na "drugim" forum, ktos napisal ze z reguly po jednym na strone starczy, a mi mechanik powiedzial ze przynajmniej po 10 na strone... Moze tak byc? Czy bzdura?
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-06-21, 18:00
10 to zdecydowanie pomyłka, ja zakładałem po 2 i było OK.
Jeszcze drobna uwaga - sumaryczna grubość podkładek pod dolnym i górnym sworzniem zwrotnicy powinna być równa, bo inaczej zaburza się osiowość pracy przegubu i półosi.
Wysłany: 2013-06-21, 22:00
pewnie zakład z tradycjami z dziada pradziada, tylko dziad pradziad co dobrą markę wyrobił dawno kwiatki wącha od dołu a kolejne pokolenia zrobiły z zakładu maszynkę do robienia pieniędzy i kasowania klientów a nie warsztat samochodowy gdzie samochody się naprawia.
Oczywiście moja opinia jest bardzo emocjonalna i subiektywne i może nie pokrywać się z prawdą. Nie chcę nikogo urazić ale taki mam stosunek do większości obecnych "fachowców" i zakładów z długoletnią tradycją. To coś jak ostatnia wypowiedź kolegi żeby nie serwisować rower w Decathlonie. A tak na prawdę moim zdaniem to nie o Decathlon chodzi tylko o jednego "specjalistę" który pewnie za bardzo się nie przyłożył do swojego zadania.
Wysłany: 2013-06-22, 17:11
Najpewniej tak zrobie, chociaz na pewno w poniedzialek od razu zweryfikuje wersje w ktorej tych blaszek jest 20, bo z tego co wszyscy mowicie jest to absolutna bzdura..
A co do warsztatu, jest to po prostu zaprzyjazniony warsztat gdzie moge liczyc na cene po kosztach i osoby z dobra wola, ktore po prostu nie siedza za bardzo w autach terenowych, ale maja szczere checi i warunki do tego zeby pomagac :).
Wysłany: 2013-06-23, 09:45
20 podkładek to 2 cm, dla mnie to całkiem sporo, ale żeby mieć "obiektywny" obraz sytuacji to ... wystarczy spytać dziewczyny czy 2cm w tę czy w tamtą stronę nie robi różnicy ;)
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-06-23, 12:37
Łożysko zwrotnicy 30302 ma wymiary 42x15x14,25 mm, po podłożeniu 20 mm podkładek bieżnia wewnętrzna z rolkami nie dosięgnęłaby nawet do bieżni zewnętrznej
Btw. nie mam akurat podkładki dystansowej pod ręką, ale wydaje mi się, że jest cieńsza niż 1 mm, sporo cieńsza, to raczej coś rzędu 0,2-0,25 mm, muszę jakiejś poszukać i zmierzyć.
Podkładki o grubości 1 mm nie miałyby większego sensu z powodu jw.
Wysłany: 2013-06-23, 18:54
zatem problem robi się bardziej złożony - prócz długości i figlarności, kluczowe znaczenie zaczyna mieć również grubość od zawsze powtarzam, że ja to jednak zupełnie nietechniczny jestem :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum