Wysłany: 2011-01-09, 23:09 Oponki -czy ten rozmiar da rade?
Hello.. Mam pytanie ,jako ze wogole nie znam sie na oponach mam pytanie do Was..
Czy podrobki simexow w rozmiarze 235/70 R15 nie beda za waskie / za szerokie do suki 1.3 ?
Suczka bedzie robila i przeprawy i szutrowki..
Jeśli chodzi o 235/70 to muszę powiedzieć że dziwny rozmiar.
Przeważnie się zakłada 235/75
Ja mam 235/75 Malatesta Kaiman Portugalska oponka z Janpolu http://www.janpol4x4.pl/produkt/index.php?id=179
Żeby ją założyć przede wszystkim trzeba mieć felgi trójkąty odwrócone lub dystans 3,5cm.
Żeby na niej jeździć trzeba obciąć rurke przednią do której jest przykręcony zderzak oraz podnieść bude i najlepiej wieszaki przedłużyć.
Bez podniesionej budy na przedłużonych wieszakach owszem przejechałem się kawałek ale delikatnie opona przycierała - szczególnie podczas skrętu
a jazda w terenie była raczej niemożliwa.
Jeszcze jest aspekt utraty sporej ilości mocy - na takich oponach odczujesz to szczególnie na podjazdach.
Jeśli chodzi o polskie nalewki to szczerze powiedziawszy odradzam, przynajmniej te z Glob-Gum'u
Ich jakość jest beznadziejna.
Nie wiem Myszon czy wchodziles na ta aukcje.. Opony nie sa polskiej produkcji napewno..
W sumie to gosc nie pisze skad one sa ,do tego rozmiaru i do tych opon przekonala mnie cena 250zl/szt gdzie te co ty wyslales kosztuja 380zl = na komplecie oszczedzam 520zl
A to w ciuuuuul kasy
Jezeli chodzi o odczuwalny spadek mocy to mnie to nei grozi bo swoim jeszcze nie jezdzilem nigdzie..
A jezeli chodzi o montaz to mam w planie kupic trojkaty ,akurat ktos teraz ma do sprzedania za 400zl kpl
A mogl bys powiedizec czy twoja suka na tych oponach daje rade w terenie?
Nie masz wrazenia ze sa za waskie / za szerokie ?
Nie porównuj 235/75 z ta oponą bo to 2cm różnicy w wysokości opony więc i cena wyższa.
Ja odnoszę wrażenie że chciał bym 31' albo 32' do suki.
Te oponki co pokazałeś są co najmniej dziwne bo są szerokie i niskie. Dokładnie 2cm niższa od 235/75 czyli sporo.
Mocy aż tak dużo nie stracisz ale prześwitu nie zyskasz zbyt wiele.
Dobra.. Zainwestowalem ponad 1000zl w te oponki co pokazywalem.. Teraz mam inne pytanie.. Czy wejda ona na suke na orginalnych felgach (nie triojkaty ,tylko te orginalne z okraglymi otworami)
Aaa spoko spoko, ale kolega napisał ze woli węższe oponki ale wyższe niż 235/70. Więc wziałem pod uwage 235/70 (kaczmarr) i 225/75 (samurai_krk węższa i wyższa) ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum