Kurcze nie wiem, ale ja robiłem blachę w 2009 roku i jest spokój, ale to może temu, że po każdym grubym upalaniu wymywam syf z podwozia tak by nie zalegał no i nie jeżdżę tym samochodem zbyt często przez zimę.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
masz rację jaz skończę blacharkę to w zimie chyba że będę musiał to wyjadę właśnie zastanawiam sie nad tym pistoletem jednak wypiaskuję sam bak ściągnięty i wożić na lawecie mi się nie chce tylko koszta http://allegro.pl/pistole...3346049147.html
Piaskowałem trochę pistoletem o podobnym kształcie, kto wie może nawet składanym przez te same azjatyckie rączki, ale tamten był "no name'owy". Jak na potrzeby amatorskie dawał sobie całkiem dobrze radę i przeżył więcej niż pistolet Metabo, ale tamten ma inną, delikatniejszą konstrukcję.
Zastanowił bym się tylko nad tym zbiorniczkiem - prędzej czy później okaże się że jest on za duży bo gdzieś tam nie można dojść. W takim przypadku lepsze jest zasilanie wężem który jest wetknięty do wiaderka z 'piaskiem'.
Trzeba też pamiętać że jakieś 70% sukcesu to wydajna sprężarka.
a widzicie - ja dodatkowo miałem całą buda w komorze do piaskowania. Wybiło wszystko nawet gdzie był kit to wyleciał. I tak dupa po pięciu latach nawrót rdzy.
To jest jak rak choć wytniesz to i tak sie przeżuci
Panowie dzisiaj kupiłem Cortanin F posmarowałem blachy z nalotem rdzy i nawet czyste miejsca tak jak wspawałem tak zasmarowałem po upływie 1h zmyłem ciepłą wodą i szmatką.Miejsca w których nastąpiła reakcja z ruda został ciemno fioletowy nalot a reszta zmyła się do czystej blachy.Jutro pomaluję wszystko podkładem antykorozyjnym zalecana jest przerwa 24h i na spawy guma Boll oraz środek do konserwacji na pistolet Boll mowa o podwoziu.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-07-13, 23:14
No to już wiesz czemu ruda zaczęła wyłazić, bo trzeba malować od razu po piaskowaniu, bo czysta blacha szybko łapie mikroskopijne ogniska korozji któej nie widać i potem pod farbą idzie dalej
ja po 1 dniu czyszczenia wiertarką i szczotką wziąłem lawetę od kumpla i zawiozłem do piaskowania wypiaskowałem za 200 zł , efekt piaskowania jest super a policzyć 2 szczotki na wiertarkę 50 zł + prąd i 2 dni czyszczenia to wyjdzie na to samo. Później spawanie, na podkład to nie ma co oszczędzać ja kupiłem epoksydowy puszka ok 60 zł 2 puszki wystarczą. Później uszczelniacz novola i smarowanie nim spawów następnie podkład urekor i taki środek do konserwacji podwozi z firmy k2 bardzo wydajny 2 puszki kupiłem a poszło mi 1,5 i u mnie tak jest zrobiona rama i spód w środku wszystko to samo oprócz środka do konserwacji podwozi tzn. zastosowałem go jedynie pod nogami
_________________ Resor OME +2, Wieszaki czeka na nowe opony :)
Wysłany: 2013-07-14, 10:53
arekbusko napisał/a:
ja po 1 dniu czyszczenia wiertarką i szczotką (...)
Arek, kilka razy na tym forum pojawiał się pogląd, że czyszczenie rdzy szczotką i to jeszcze na wysokich obrotach daje efekt odwrotny do zamierzonego. Powoduje "wpolerowanie" rdzy w strukturę blachy, a nie jej usunięcie. Szczotkę używa się jedynie do zerwania grubszych płatów skorodowanej blachy a dalej to już tylko papierek. Dobrze, żeś się na to piaskowanie wybrał bo tak to mogłoby się okazać, że po pól roku od zakończenia remontu wyłazi Ci ruda spod podkładu i byłoby dociekanie skąd tam się wzięła...
źle coś robiłeś, robisz tak - szukasz murzyna dajesz mu 50zł i on ściera konserwacje swoimi włosami a tak na serio to mi tą tarczą bardzo fajnie złaziło, tarcza na kątowkę z czarnymi włosami
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
No to już wiesz czemu ruda zaczęła wyłazić, bo trzeba malować od razu po piaskowaniu, bo czysta blacha szybko łapie mikroskopijne ogniska korozji któej nie widać i potem pod farbą idzie dalej
może i tak jest ale w garażu pod domem albo stodole a nie w komorze w której przygotowuje się cześci do maszyn za kilkańaście milionów złotych.
Sama komora ma warunki ustawiane jak noworodek u mamy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum