Wysłany: 2013-07-16, 08:34 Samurai a przyczepa kempingowa..
Witam, koledzy zastanawiam się nad kupnem małej przyczepy kempingowej z przeznaczeniem na wyjazdy na ryby. Myślałem nad polską przyczepą Niewiadów która waży tylko 650 kg i jak miałem 6 lat to byłem z rodziną taką nad morzem bandytą czyli duży fiatem :) . Zastanawiam się czy Samurai da rade pociągnąć taki wynalazek?Trasy nie były by długie, maksymalnie do 80 km....
Wysłany: 2013-07-16, 08:49
Moim zdaniem bez problemu pociągnie. Nie znam konstrukcji takiego Niewiadowa, ale może dla bezpieczeństaw warto żeby taki rydwan wyposażony był w hamulec bo inaczej droga hamowania zestawu ulegnie drastycznemu wydłużeniu.
Jak chcesz zobaczyć co chłopaki ciągali Samcami to jest na forum wątek "samurai z przyczepką" i są fotki. Ja osobiście ciągałem małą przyczepkę lekką do 250kg z drewnem plus drewno na pace i byłem zdumiony jak Samcio idzie dzielnie z takim ładunkiem. Przy okazji zobaczyłem jak diametralnie różnie pracuje mój zawias pod obciążeniem a jak z pustą paką.
Wysłany: 2013-07-16, 14:12
Właśnie mnie te hamulce martwią bo jak dojdzie te 650 kg to może nie być za ciekawie :) ciekawe czy trzeba będzie po piórze do resorów dołożyć czy będzie ok na standardzie..
Wysłany: 2013-07-16, 14:15
zależy czego oczekujesz od zestawu. Jeśli sporadyczne wyjazdy na niedługie dystanse tak ja piszesz to nawet seria da radę i rydwan bez hamulcy. Kierownik świadom ograniczeń zestawu zachowa szczególną ostrożność i szczęśliwie dojedzie na miejsce i z niego powróci. Takie moje zdanie. Nie ma co armaty szykować na dwa, trzy dni wyjazdy w sezonie.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-07-16, 19:36
Jeżeli masz zamiar ciągać camping to po pierwsze musisz założyć dłuższe odboje z tyłu bo zabijesz szybko resory. Po drugie hamulcem bym się nie przejmował bo i tak szybciej jak 70 nie pojedziesz :)a pod górkę to już w ogóle w miejscu prawie :). A z takiej prędkości to spokojnie wyhamujesz jeżeli zachowasz odpowiednią odległość od poprzedzającego samochodu. Jeżdżę na co dzień z przyczepą tylko że lanosem i hamulce dają radę a w samciu podobnie się hamuje.
Wysłany: 2013-07-17, 07:05
nie no to też chyba nadwymiarowe w stosunku do masy przyczepy, choćby dlatego żebyś nie zgubił domku jak złapiesz kapcia i opory toczenia będą większe. A nacisk to tak jak Slavok pisał, jeśli sam nie przeorganizujesz zabudowy albo nie nawalisz 10 worków cementu przed/za osią to raczej da się taką budę za dyszel spokojnie ręcznie podnieść przecież.
Wysłany: 2013-07-17, 07:11
Ja wiem, piszę tylko, że niby hak i zaczep mają jakąś tam przypisaną wytrzymałość. A, że w rzeczywistością są one dużo wyższe to ja wiem bo codziennie to sprawdzam :D raz tyle piachu nawaliłem na swoją przyczepkę że lanos usiadł z tyłu na odbojach :)
heh ja ostatnio sąsiadowi przeciągałem domek holenderski tyle że ok 3 kilometry powiem szczerze że na reduktorze na czwórce szedł fajnie, a domek jeden z większych
Wysłany: 2013-07-17, 13:59
podepnij ciężką przyczepę, zmienisz zdanie ;) poza tym Samur waży chyba mniej więcej tyle co przeciętna miejska osobówka. Tak mi się zdaje przynajmniej w mojej dieslowo-longowej wersji.
generalnie z przyczepą kempingową to ja śmigam już 10 lat nad morze heh co prawda nie samuraiem bo mam go dopiero niecały m-c, ale jeśli przyczepa ma hamulec najazdowy to droga hamowania jest ok
a odnośnie samuraia to ja mam z przodu i z tyłu tarcze to myślę że z hamowaniem nie było by źle, bo z przyczepką lekką z piaskiem to 10 kilometrów po piasek lub kamyczki nieraz już śmigałem mój 1.9D daje radę, aczkolwiek domek holenderski wyraźnie czułem jak mnie pchał ale to już dużo większa była waga niż przyczepy kempingowej
Wysłany: 2013-07-17, 16:20
Co prawda to nie samurai ale mój lanos, dzisiaj zrobiłem filmik jak wracałem do domu z przyczepką i około 700 kg drewna na niej wiozłem: http://chomikuj.pl/bialutki
Samurai będzie trochę wolniej się rozpędzał ale myślę że tragedii nie będzie. Bo mój zespół dzisiaj ważył łącznie około 1t i jakoś idzie. (przyczepa + drewno)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum