Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Zimówki do Samiego oraz kilka pytań pomocniczych nowicjusza
Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-25, 20:00   Zimówki do Samiego oraz kilka pytań pomocniczych nowicjusza

Witam Kolegów ;)

Od niedawna stałem się posiadaczem Samuraja. Obecnie auto ma założone oponki BFG MT i tu banalne i znienawidzone zapewne dla Was pytanie - jakie cisnienie w nich zastosować? Rozmiar buta to 215/75/15. Znalazłem sporo wypowiedzi na ten temat, ale rozbieżności sa bardzo duże. Pomijam tu skrajne 0,xxx w ciężkim terenie, a w normalnych warunkach ? Wyczytałem wartości od 1,4 do 2,6 i już mam namieszane :(

Druga sprawa, szukam zimówek z prawdziwego zdarzenia do ww. Samiego. O ile sie dobrze orientuję, rozmiary fabryczne opon to 205/70/R15 lub 195/80R15. Niestety, portale nie oferują żadnych używek w tych rozmiarach, a sporo ludzi poleca zwykłe m+s lub AT. W ziemie jednak Sami będzie sporo latał pod wodzą małzonki po oblodzonych i zasniezonych drogach asfaltowych zaliczonych do 8 kategorii odsnieżania i w zwiazku z tym pytanie, jakie kółka mu załozyć? Typowo zimowe (oznaczone sniezynką) czy wystarczą dobre m+s aby auto zachowało trakcję po śniegu i (miejscami) lodzie?

Osattnie pytanie, pewnie najbardziej banalne - co to jest i do czego służy beadlock?

Pozdrawiam A.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-07-25, 21:29   

Z ciśnieniem trochę poeksperymentuj, zobaczysz jak będzie najlepiej, na czarne ok. 1,8-2 atm.
Zależy jak niewiasta radzi sobie z tylnym napędem tudzież sztywnym 4x4, wiadomo, że na zimę najlepsze zimówki, cała reszta to kompromis.
M+S bym się nie sugerował, większość terenowych opon ma takie oznaczenie, w tym ostre MT, które na śliskim spisują się kiepsko.
Bedlocki to zewnętrzne skręcane pierścienie na felgach, ew. spec dętki, jedne i drugie mają za zadanie uniemożliwić spadnięcie opony z felgi przy niskim ciśnieniu.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-07-25, 21:38   

A skąd jesteś arek2202 ?

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-07-25, 21:41   

Jeśli chodzi o ciśnienie to temat był wałkowany, ja na swoich perszingach w terenie schodzę do 1 do 1,1 atm i na razie nie było problemu ze zwaliłem z felgi jeśli chcesz schodzić niżej to musisz pozakładać dentki.
Co do zimówek to porządne AT sprawdzają się bardzo ładnie na śniegu,a mają tę przewagę nad klasyczna zimówką że w terenie jak trochę śnieg ustąpi się tak nie niszczy. Resztę napisał Didymos. Tylni napęd samca daje zimą dużo radochy choć nieprawny kierowcy nie koniecznie musi być taki szczęśliwy. A przy zapięciu 4x4 trzeba łatwe i szybkie ruszanie może być zdradliwe bo zatrzymanie już takie łatwe nie musi być.

Co do beadlock-a to wujek Google wie wszystko, trzeba tylko go spytać.
Ale Ci odpowiem jest to felga ze specjalną konstrukcją w której trzymany jest rant opony tak aby przy małym ciśnieniu nie można było zrzucić opony z felgi. Po prostu rant felgi nie trzyma się tylko dociskany przez ciśnienie wew. a jest utrzymywany przez dodatkową obręcz przykręconą do felgi. tyle techniki. Resztę szukaj u wujka Googla

P.S. wykasuj drugiego identycznego posta

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-25, 21:58   

Ja mogę ci polecić Kumho Road venture AT KL 78 przejeździłem na nich zimę bezproblemowo. W bocie dużo gorzej niż na MT miałem malatesty.
Ale ja nie taplam auta a nawet jak czasem to mam wciagarkę :mrgreen: Dużo jeżdżę po asfalcie dla tego zrezygnowałem z MT.
nie ma uniwersalnych opon- to moje zdanie. AT są dobre gdy nie zobaczą np stromego zjazdu oblanego śliska błotnista mazią wtedy jest adrenalina :mrgreen:

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-25, 22:15   

Didymos napisał/a:
Z ciśnieniem trochę poeksperymentuj, zobaczysz jak będzie najlepiej, na czarne ok. 1,8-2 atm.
Zależy jak niewiasta radzi sobie z tylnym napędem tudzież sztywnym 4x4, wiadomo, że na zimę najlepsze zimówki, cała reszta to kompromis.
M+S bym się nie sugerował, większość terenowych opon ma takie oznaczenie, w tym ostre MT, które na śliskim spisują się kiepsko.
Bedlocki to zewnętrzne skręcane pierścienie na felgach, ew. spec dętki, jedne i drugie mają za zadanie uniemożliwić spadnięcie opony z felgi przy niskim ciśnieniu.

Jak na kobietę przystało, wie dokładnie co i z czym "się je", ale Sami to jednak lekka tylnonapędówka, wiec wolę aby zimą nie doświadczała zbyt czesto uroków driftu ;)

Zawias napisał/a:
A skąd jesteś arek2202 ?

Poznań ;)

moziembl napisał/a:
Jeśli chodzi o ciśnienie to temat był wałkowany,

Wiem, czytałem rozne posty i mam wrazenie, że dotyczyły zupełnie innych aut :-)

moziembl napisał/a:
Co do zimówek to porządne AT sprawdzają się bardzo ładnie na śniegu,a mają tę przewagę nad klasyczna zimówką że w terenie jak trochę śnieg ustąpi się tak nie niszczy. Resztę napisał Didymos. Tylni napęd samca daje zimą dużo radochy choć nieprawny kierowcy nie koniecznie musi być taki szczęśliwy. A przy zapięciu 4x4 trzeba łatwe i szybkie ruszanie może być zdradliwe bo zatrzymanie już takie łatwe nie musi być.

Czyli jednak typowa "zimówka", a AT jedynie doraźnie...

moziembl napisał/a:
Co do beadlock-a to wujek Google wie wszystko, trzeba tylko go spytać.
Ale Ci odpowiem jest to felga ze specjalną konstrukcją w której trzymany jest rant opony tak aby przy małym ciśnieniu nie można było zrzucić opony z felgi. Po prostu rant felgi nie trzyma się tylko dociskany przez ciśnienie wew. a jest utrzymywany przez dodatkową obręcz przykręconą do felgi. tyle techniki. Resztę szukaj u wujka Googla

P.S. wykasuj drugiego identycznego posta

Wujka pytałem - nie do końca zrozumiałem zastosowanie tegoż wynalazku ;) A wykasowanie posta? Pisałem tylko jednego... A dobra, już widze - nie wiem czemu weszło dwa razy ? Juz posprzatane :)

Starscream napisał/a:
Ja mogę ci polecić Kumho Road venture AT KL 78 przejeździłem na nich zimę bezproblemowo. W bocie dużo gorzej niż na MT miałem malatesty.
Ale ja nie taplam auta a nawet jak czasem to mam wciagarkę :mrgreen: Dużo jeżdżę po asfalcie dla tego zrezygnowałem z MT.
nie ma uniwersalnych opon- to moje zdanie. AT są dobre gdy nie zobaczą np stromego zjazdu oblanego śliska błotnista mazią wtedy jest adrenalina :mrgreen:

Własnie chodzi mi tylko o drogi normalne w zimie, resztę ogarne sobie na MT ;) Kolega poleca mi wąłsnie m+s, ale ich wzór bieżnika zdradza, mimo że mają sporo "mięska", ze na sniegu mogą nie dać sobie rady ;( Stąd ten post, tanie m+s (względnie AT) czy porządne zimówki... Temat chyba juz jest jasny ;)

No i w jakim rozmiarze zakładać? 205 czy 195? W obu przypadkach dostepnośc papci niemal zerowa...
Ostatnio zmieniony przez Arek 2013-07-25, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-07-25, 22:24   

arek2202 napisał/a:
A wykasowanie posta? Pisałem tylko jednego...

http://samurai.org.pl/viewforum.php?f=18 a zobacz tu :) :) :) o już niema :)

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-25, 22:26   

A dobra, już widze - nie wiem czemu weszło dwa razy ? Juz posprzatane :)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

elvisowy 
świeżak

Wysłany: 2013-07-26, 13:03   

arek2202, gdybyś potrzebował, to mam ładne zimówki Cooper Disco S/T2 215/75.

Za cztery stówy oddam :)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-07-26, 13:06   

elvis a jaki rocznik tych durexów?

elvisowy 
świeżak

Wysłany: 2013-07-26, 13:24   

Na DOT jest napisane 22 06

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-26, 16:54   

elvisowy - poszło pw
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-26, 20:22   

ja tam uważam że samurajem driftu doświadczy i to nie jeden raz :mrgreen:

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 17:54   

Też się tego obawiam...

BTW - nie sądziłem,że zakup zimówek do Samiego to taka niełatwa sprawa ;)

elvisowy 
świeżak

Wysłany: 2013-07-31, 20:54   

Arek, byś nie wybrzydzał, to byś już miał :mrgreen:
Rozmiar jest dokładnie taki, jakie masz letnie - zmieszczą się przecież. :-P

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2013-07-31, 21:05   

Ja mam zimowe nokiany 235/75R15, cena do negocjacji.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 21:55   

elvisowy napisał/a:
Arek, byś nie wybrzydzał, to byś już miał :mrgreen:
Rozmiar jest dokładnie taki, jakie masz letnie - zmieszczą się przecież. :-P

A jak sie nie zmieszczą?:( Jakoś mi ten fabryczny rozmiar siedzi we łbie...

KSikorski napisał/a:
Ja mam zimowe nokiany 235/75R15, cena do negocjacji.

Qrcze, też bądą duże:( Maksymalnie (chyba) wolę 205/70.

Przemo 
świeżak
Podkuwacz

Wysłany: 2015-11-09, 12:35   

Żeby nie zakładać nowego tematu odgrzeję stary.
Z dnia na dzień okazało się że mój wołek roboczy zdechł i pójdzie na sprzedaż jako dawca części.
W związku z tym sami przejmie rolę auta roboczego, wiąże się to ze zmianą opon z MT na coś bardziej cywilizowanego (mam drugi komplet felg z okrągłym oczkiem z jakimś odsadzeniem - kupiłem używki sprzedawca nie potrafił określić odsadzenia, tak więc MT na upalanie w weekend i drugi komplet do jazdy na co dzień).
Przeczytałem sporo na temat opon na zimę AT vs zimówki, nowe opony vs nalewki i po lekturze mam większy mętlik w głowie niż przed, więc chciałbym poprosić o opinie użytkowników konkretnych opon - jak Samurai radzi sobie w zimie na zimówkach i AT'kach.
Warunki jakim będzie musiał sprostać:
1. Asfalt - zazwyczaj drogi boczne nigdy nie odśnieżane, dość często kręte i pagórkowate.
2. Szutry, drogi leśne - dojazdowe do posesji w środku lasu
3. Zaspy i kopny śnieg też wchodzą w grę
Tył auta zawsze będzie dociążony.
Z moich doświadczeń w innych autach - Barum polaris - nówki w plaskaczu i nówki w busie. W plaskaczu doskonale się spisywały to znów w załadowanym busie miałem kilka sytuacji z adrenaliną w tle. Z AT'kami nie mam żadnych doświadczeń.
Opony muszą dowieźć mnie i auto bezpiecznie w miejsce docelowe, zdarzają się wypady do Czech więc min. oznaczenie M+S tak by policja się nie przyczepiła. Myślę o nowych oponach, bieżnikowane nie przemawiają do mnie (chyba że ktoś zmieni te odczucia)
I na sam koniec po lekturze moje typy:
Yokohama G012 Geolandar A/T-S ; General Grabber AT ; Goodyear Wrangler AT/SA ; Zimówki

Z góry dziękuje za pomoc :-)

michau 
stały bywalec

Wysłany: 2015-11-09, 14:32   

Sprzedałem parę dni temu NEXEN-y Winguard Suv. Nie jeździłem na nich w śniegu, ale opinie mają bardzo dobre. Ich cena też bardzo spadła (rozmiar 205/70 R15 kupisz za 230zl/szt.). Sprzedałem za 700 już z wysyłką.

Obecnie mam w samochodzie kompromisowe pomiędzy zimą i lekkim terenem KUMHO KL78. Myślę, że też dobra opcja.

Jeśli zdecydujesz się na typowe zimówki to te kumhaki wygrywają z innymi w przedbiegach.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2015-11-09, 18:32   

Miałem ten sam dylemat i...zostałem na MTkach. Przy odrobinie rozwagi bez problemu poradzą sobie na asfalcie. Oznaczenia zgodne, wiec problem z Unią odpada, a z racji MT trudno je zimą czymkolwiek zaskoczyć. Dodam też, że szanowana małżonka jeździ tym cały sezon do pracy i daje radę ;)

2 i 3 - szutry leśne, zaspy i kopny śnieg - zimowka, nawet najlepsza, nie da rady.

Nie miałem okazji potestować ATeków, ale i nie zamierzam. Jako jeden z nielicznych zimą jadę po wszystkim, choć po lodzie łatwo o bączka ;( Tu znów ostrożna jazda i nie ma bata - musi iśc ;)

Odpowiedz do tematu