Wysłany: 2013-07-29, 20:39 Przy wybraniu N hałasy w skrzyni na 4 i 5 biegu
Słuchajcie wiem że z 20 letniego Samuraja S-klasy nie zrobie ale zauważyłem dzisiaj że jak wybiore N w skrzyni redukcyjnej i mieszam biegami to na 4 i 5 biegu po puszczeniu sprzęgła coś chrobota chyba w skrzyni? Brać się za to czy olać i co to w ogóle może być?
Wysłany: 2013-07-29, 20:54
no u mnie taki objaw skończył się diagnozą wytartego wałka pośredniego w reduktorze i jego wymianą przez naszego forumowego doktora S. Wbij na N, wrzuć 5 i wejdź pod samochód (tylko dobrze zabezpieczony) i osłuchaj dokładnie czy to reduktor czy skrzynia.
Generalnie to czy to olejesz czy się przejmiesz zależy od Twojego podejścia - w sumie Samcio będzie jeździł póki na prawdę czegoś nie ukręcisz albo nie wyrwiesz.
Wysłany: 2013-07-29, 20:59
Dzięki sprawdze tak jak mówisz i dam znać. Powiem Ci że sporo już samochodów miałem i żaden mnie jeszcze tak nie wkurzał :) ja wiem z on nigdy nie będzie jeździł jak limuzyna ale przez te ciągłe stuki, trzaski i telepotanie to już pare razy miałem ochote go na allegro wystawić. Dobrze że służy tylko do zabawy więc na razie jeszcze dam mu szanse i włoże troche kasy i nerwów :)
bo za bardzo się przejmujesz luz kolego. Ja jeżdżę puki jadę jak coś uwali wtedy naprawiam albo wiem że coś za chwilę uwali wtedy robię. To jest moje trzecie auto terenowe w wieku podeszłym więc już mam dystans. Musiał bys go wyremontować kapitalnie wtedy by wszystko grało a tak jedno zrobisz drugie puka i tak do usranej smierci.
a nie mam czasu spędzać pod nim całego życia. Tak więc zdystansuj- ja na różnych chrobotaniach i trzaskach ze skrzyni kulam 3 rok prawie co dziennie do pracy i jadę .
Wysłany: 2013-07-30, 07:09 Re: Przy wybraniu N hałasy w skrzyni na 4 i 5 biegu
miczo1 napisał/a:
Słuchajcie wiem że z 20 letniego Samuraja S-klasy nie zrobie ale zauważyłem dzisiaj że jak wybiore N w skrzyni redukcyjnej i mieszam biegami to na 4 i 5 biegu po puszczeniu sprzęgła coś chrobota chyba w skrzyni? Brać się za to czy olać i co to w ogóle może być?
U mnie dokładnie tak samo chrobota, im wyższy bieg tym mocniej. Zauważyłem jakoś 2 lata temu i myślałem że to skrzynia, dlatego nie ruszałem, stwierdzając, że jak padnie to ją wymienię w całości.
no u mnie taki objaw skończył się diagnozą wytartego wałka pośredniego w reduktorze i jego wymianą przez naszego forumowego doktora S. Wbij na N, wrzuć 5 i wejdź pod samochód (tylko dobrze zabezpieczony) i osłuchaj dokładnie czy to reduktor czy skrzynia.
Wysłany: 2013-07-30, 16:52
atkin1 napisał/a:
SamNaSamZSam napisał/a:
O szczegóły pytaj Sławka - to jedna z niewielu osób, której jestem w stanie zaufać na tyle, że nawet ceny części nie sprawdzam :) ja tylko miałem przyjemność korzystać z jego usługi i do dziś reduktor działa wyśmienicie, a przejechałem ponad 40k km od naprawy. Polecam.
Wysłany: 2013-07-30, 19:22
SamNaSamZSam napisał/a:
atkin1 napisał/a:
SamNaSamZSam napisał/a:
O szczegóły pytaj Sławka - to jedna z niewielu osób, której jestem w stanie zaufać na tyle, że nawet ceny części nie sprawdzam :) ja tylko miałem przyjemność korzystać z jego usługi i do dziś reduktor działa wyśmienicie, a przejechałem ponad 40k km od naprawy. Polecam.
Kolego znalazłem temat w którym nagrywałeś dźwięki dochodzące z reduktora, u mnie jest identyko. Powiedz mi, nie chce kupować używki tylko ten reduktor który mam porządnie zrobić, za co się najpierw zabrać i co Ty wymieniałeś żeby było oki? Aha, koleś od którego kupowałem auto dał mi fakture na wymiane łożysk kulowych i wałka pośredniego ale czy wymienił to już inna sprawa bo niby skąd k.. te dźwięki..
skoro dał Ci fv na te elementy to może jednak to nie reduktor a skrzynia albo wały, w reduktorze SamNaSama, został wymieniony kpl. łożysk kulowych, wałek pośredni, podkładki ślizgowe środkowej choinki oraz łożyska igiełkowe po których ta choinka pracuje.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Wysłany: 2013-07-30, 20:07
Nie no, kładłem się pod autem i to jest na 100% reduktor, zresztą hałas identyczny jak u SamNaSama, 1-2 względnie cicho, 3 średnio a 4-5 porażka plus do tego jak ciągnę np na 4 biegu od niskich obrotów tak powiedzmy między 1500-2000 to jest taki chrobot z reduktora jakby miał zaraz wyskoczyć. Zresztą wał tylni od Mazura idealny, przedni i środkowy też, robiłem to w zeszłym tygodniu, brak luzów na krzyżakach. Wiesz fakture to można na wszystko dziś załatwić, ronisz remont np silnika a bierzesz na części od reduktora, wystawiającemu wszystko jedno, wiem bo mam kolege który ma zakład dosyć spory. A jest gdzieś sklep żeby mieli wszystko czy u różnych kolesi trzeba zamawiać?
Aha a to bicie na tym wałku co wchodzi do reduktora od strony tylnego wału to od czego może być, tzn jak kręce wokół osi obrotu to jest metaliczny stuk i przy wrzycaniu biegów i puszczaniu sprzęgła stuka dosyć głosno.
Sam nie wiem co robić, Mazur poleca używany reduktor za niedużą kase ale ja bym wolał zrobić i wiedzieć co mam.
Wysłany: 2013-07-30, 21:00
jeśli "wyje" na 4 i 5 to też obstawiam wałek - ja tak w każdym razie miałem, został miejscowo dosłownie zeszlifowany, jutro mogę podesłać fotkę jeśli chcesz mieć pogląd
ale jeśli coś dodatkowo chrobocze - jak to opisałeś - to może łożyska igiełkowe są uszkodzone?
bez rozbierania się tak czy siak nie obejdzie, nie jest to trudne jeśli masz odpowiednie narzędzia - nie wiem jak składanie ;)
jeśli masz dużo czasu to nie kupuj drugiego reduktora, wyremontuj obecny (z dostępnością części jest różnie - ten wałek to albo do wytoczenia, albo szukanie po ASO lub za granicą). łożyska igiełkowe chyba też niełatwo. reszta jest względnie łatwo dostępna np http://suzuki-czesci.pl/pl/c/Reduktor/457
jeśli chcesz jeździć, weź ten o którym piszesz, a stary naprawiaj, będzie w rezerwie
decyzja należy do Ciebie
Wysłany: 2013-07-30, 21:19
slavok napisał/a:
w reduktorze SamNaSama, został wymieniony kpl. łożysk kulowych, wałek pośredni, podkładki ślizgowe środkowej choinki oraz łożyska igiełkowe po których ta choinka pracuje.
Heh sam bym lepiej tego remontu nie opisał. Powiem raz jeszcze - robota Sławka mistrzowska. Moim zdaniem też warto remontować swoje chyba że zrobisz tak, że kupisz drugi z pewnego źródła nawet ciut drożej, a ten sobie wsadzisz... do garażu na zapas ;)
Nie wiem czy Sławek jeszcze się tym zajmuje, ale... ;) ;) ;) ;) ;)
Wysłany: 2013-07-31, 08:14
Nic, dam to fachmenowi niech rozbieże i zobaczy, na dworze upały, zero błota to i pojeździć za bardzo gdzie nie mam niech stoi :) Tylko mnie martwi że wydam na remont 500 a potem założą i się okaże że znowu coś chrupie :) A znowu używke kupić to też się może okazać że mu dobrze w dupe dam w terenie i po 3 wyjazdach będzie to samo..
Wysłany: 2013-07-31, 08:21
jeśli stanąłeś na rozstaju dróg i nie wiesz w którą stronę iść - skręć :) czasem wystarczy iść dostatecznie długo by gdzieś dojść, nie koniecznie od razu trzeba znać dobry kierunek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum