Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Arek
Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 17:47   Arek

Witam Kolegów ;)

Zakup autka przydatnego w terenie chodził mi po głowie od jakiegoś czasu. Zawsze coś stawało na przeszkodzie, aż w styczniu tego roku decyzja zapadła - kupuję. Problem był tylko jeden - co wybrać? Miał być UAZ, potem Niva, a w końcu trafiłem na kilka filmików, na których ten "kanciasty maluch" pokazywał, jakie są jego możliwości w terenie. I tak ni stąd ni z owąd zrodził się pomysł na zakup Samuraja. Pewnie nie umiem ich (jeszcze) wykorzystać w 100%, ale faktem jest, że kupiłem pierwszy egzemplarz, jaki przyszło mi dokładniej obejrzeć ;) Sporo w tym zasługi sprzedajacego, ale to już osobny temat ;) Długo by gadać i pisać, bo autko wymagało sporo nakładu pracy, ale że smykałka do mechaniki u mnie drzemie od dawna (problem jedynie z miejscem i sprżetem do takich napraw) postanowiłem przywrócic go do życia. Zajęło mi to kilka dłuuuugich weekendów - korzystalem grzecznościowo z zasobów warsztowych kolegi, ale w końcu udało się auto doprowadzić do stanu, w którym moge z dumą powiedzieć, że wszystko działa ;)

Buda zabezpieczona przed korozją i połatane zostało to, co już rdza zdążyła ugryźć. Ogarnięcie całej elektryki, WYDECHU, wymiana wszelkich płynów i filtrów, zmieniony uszczelniacz półosi w kole lewy przód, a na koniec nowe klocki itp pierdółki ;) Dopracowanie spasowania (chyba nieoryginalnego) hard topu - przeciekało strasznie i już po kilku miesiacach można cieszyć się jazdą ;)

Co prawda , póki co, upalam sam lub z żonką, ucząc się tego samochodu i jazdy w terenie. Do tej pory na codzień latam 5 cm nad ziemią i dopóki nie kupiłem Samiego, nie wiedzialem, że auto może wjechać w takie miejsca, gdzie nawet na piechotę czy rowerem jest to niewykonalne ;) Trochę doskwiera brak wspomy w czasie np. parkowania i delikatnie brak mocy czasami, no ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Sami to :

Rocznik 1991
Pojemnośc 1,3

Z wyposażenia dodatkowego:

Solidny zderzak + progi ;)
Zmienione resory - auto podniesione o około 8 -10 cm.
Wyciągarka T-Max EWO-12500
Oponki - BFG MT 215/75/15 + dystanse na kołach

Do zobaczenia na bezdrożach ;)

POzdrawiam Arek

P.S. Fotek nie moge wrzucić :( Mam komunikat " Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum."

Na początek trzeba było unicestwić rozwijające się w lampach "zycie" ;)

Kilka śrubek do odkręcenia...

No i wyszło, co wyszło ;)

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Ostatnio zmieniony przez Admin 2013-11-07, 18:15, w całości zmieniany 10 razy  

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-31, 19:07   

Ze względu na obciążenie serwera, dodawanie zdjęć przez forumowe narzędzia jest wyłączone, zapoznaj się z tym tematem http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=2549 i wrzuć fotki, plecam http://imgur.com lub http://www.imagebam.com/

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 19:26   

Ok juz ogarnięte ;)
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2013-07-31, 19:54   

Arek,

Fajne autko, myślę że można by w sobotę około południa gdzieś się bujnąć w okolicach Poznania. (Tak na szybko max. 3 godziny, tylny zderzak sam się nie zrobi ;)

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 20:04   

Jak pisałem Ci w pw, jestem za , choć nie wiem, czy akurat ta sobota będzie wolna :( Bierz też poprawkę na moje minimalne, żeby nie pisac zerowe, umiejętnosci ;)

Numer masz, więc...

A co ze zderzakiem mówisz? Przecież jest :)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-07-31, 22:59   

Auto prezentuje się ładnie, choć resory nie wyglądają na podnoszące o 10cm (może w stosunku do zajechanych, ale raczej nie do zdrowej serii)
No i jeszcze to co mi osobiście się nie podoba to ta rura pod zderzakiem, po mojemu całkowicie zbędna.

Powodzenia i co najważniejsze nie zapomnij opisywać bieżących modyfikacji.

Pozdrawiam,
Hałas

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 23:13   

Podniesienie auta ustaliłem "na oko" gdyż nie mam za bardzo punktu odniesienia. Nawet do serii nie amm gdzie porownać ;)

Podwyższenie auta, a takze owa rura są autorstwa poprzedniego właściciela i na to wpływu nie miałem, jednakże rura z tyłu jest jednocześnie punktem mocowania haka i chyba stąd wzieła się na Samim.

Nie ma co ukrywać, nie wiem jeszcze na ile "błoto mnie wciągnie", więc na dzień dzisiejszy trudno okreslić jakiego rodzaju wykonane zostaną modyfikację, ale czytajac niektóre posty na forum odnosze wrażenie, że duuużo pracy przede mną ;)

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-07-31, 23:30   

Hehe też kiedyś myślałem, że seryjny 413 na zajechanym MTk'ku to już szczyt marzeń- takiego miał trochę ponad 10 lat temu sąsiad od którego się "zaraziłem" O-R

Na chwilę obecną jeszcze nie przejechałem się wkładanym silnikiem a już myślę jaki będzie następnym :mrgreen:

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-07-31, 23:48   

Znam tą "chorobę" z autopsji, jednak do tej pory była ona ukierunkowana w stronę mojego "plaskacza" ;)

Jak przeniesie się to na Samiego, to...

Chociaż juz początki są... Łazi mi po głowie snorkel, ale nie dlatego, że lubie popływac, ale daje fajny efekt "rasowej" terenówki, choć na dziń dzisiejszy dla mnie to gadżet, a nie koniecznośc, pewnie będzie to jedna z kolejnych modyfikacji ;)

epwaspotter 
rozgadany

Wysłany: 2013-08-01, 12:21   Re: W końcu mój - Sami

arek2202 napisał/a:
Na początek trzeba było unicestwić rozwijające się w lampach "zycie" ;)

Obrazek

wystarczy zamienić lampy (lewą z prawą) żeby gniazda były od góry nogami (nie będą rdzewieć). Ja dodatkowo nawierciłem dziurki żeby woda ściekała...

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-08-01, 12:35   

Odpowiednie korekty zostały już naniesione ;) Żadnej wody w lampach już nie ma ;)

[ Dodano: 2013-08-10, 21:09 ]
Kilka fotek z dzisiejszego wyjazdu. Prawdę mówiąc - pierwszego konkretnego ;)

[ Dodano: 2013-10-05, 21:04 ]
Dzisiejszy wyjazd na rybki obrodził w sporą ilość maślaków ;)

a przy okazji można było trochę rozgrzać olej w mostach ;)

[ Dodano: 2013-11-01, 14:59 ]
Dziś zabrałem się za montaż osłony kratki nawiewu. Jak juz wspominałem, bardzo estetyczne i solidne wykonanie tego elementu zapewniało szybki i bezproblemowy montaż. Dla lepszego przylegania podkleiłem osłonę od spodu taśmą (pianką) dwustronnie klejącą. Wybrałem wersję niską, aby maska bez problemu mogła się opierać o szybę. Pasuje idealnie ;)

[ Dodano: 2013-12-27, 14:24 ]
Mały update po "tjuningu" optycznym ;)

Kokoru
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-26, 21:39   

Arek napisał/a:

Mały update po "tjuningu" optycznym ;)

Obrazek

Zapomniałem pytać, gdzie wyrwałeś tą naklejkę? Moja suka też taką chce :)
No i zapodaj zdjęcia z dzisiejszej wycieczki ;)
Ostatnio zmieniony przez Kokoru 2014-01-26, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

Gorbi 
rozgadany

Wysłany: 2014-01-26, 21:50   

Co do naklejki to jest tu; http://odjazdowenaklejki....uraj-15cm-biala

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2014-01-26, 22:09   

Kokoru napisał/a:
Zapomniałem pytać, gdzie wyrwałeś tą naklejkę? Moja suka też taką chce :)

Gorbi napisał/a:
Co do naklejki to jest tu

Dokładnie , a w dodatku można sobie indywidualnie dobrać wielkośc i kolor.

Kokoru napisał/a:
I no zapodaj zdjęcia z dzisiejszej wycieczki ;)

Już nadrabiam zaległości ;)

Fotki z dzisiejszej wycieczki krajoznawczej na dwie Suki ;-) , choć faktycznie te auta obok siebie wyglądają trochę jak ojciec i syn :-P

Było trochę nieplanowanej jazdy bokiem, ale zabawa przednia :mrgreen: Nastepnym razem popracujemy nad jakimś zgrabnym filmikiem.

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-01-26, 22:12   

ładna tablica TEREN PRYWATNY WSTĘP WZBRONIONY :evil:

Kokoru
nowicjusz

Wysłany: 2014-01-26, 22:25   

Arek napisał/a:

Fotki z dzisiejszej wycieczki krajoznawczej na dwie Suki ;-)

Ja bym powiedział raczej, że to Samiec i Suka :P

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2014-01-26, 22:30   

airgaston napisał/a:
ładna tablica TEREN PRYWATNY WSTĘP WZBRONIONY :evil:

Co ciekawe, jeszcze niedawno ich nie było, ale drogą pośrednią dostałem informację, że właściciel nie życzy sobie odwiedzin niczego, co ma napęd na koła, na swoim terenie. Dlatego autka stoją pod tablicą...

Kokoru napisał/a:
Ja bym powiedział raczej, że to Samiec i Suka :P

Trochę uprościłem, ale moze być i tak, jak mówisz. Ciekawe tylko, czy na wiosne będą młode? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu