Wysłany: 2013-07-08, 22:22 grzybello
Dzięki pomocy kolegów z forum przedstawiam mojego samiego.
Po zakupie zrobiony rozrząd, wymienione oleje, zrobiony uszczelniacz tylnego kola i łożyska z przodu. Odbiór z warsztatu w 2 turach, jak to na warsztacie coś zrobili i coś popsuli, ale w końcu naprawili i działa
Na razie poznaję jego możliwości.
Wysłany: 2013-08-01, 12:52
Powoli uczę się jeździć z nogą w podłodze
Samochód sprawuje jak na razie świetnie już pierwsze 1000km przejechanie
Obecnie pojawił się wyciek na tylnym kole i mam pytanie: czy dam radę bez specjalistycznych narzędzi i z małą wiedzą o mechanice sam zmienić uszczelniacze, czy lepiej oddać samiego do warsztatu? ale chciałbym zacząć sam pracować przy nim.
Szukałem na forum ale nie znalazłem opisu jak przeprowadzić taką naprawę, może dysponujecie takim opisem, zdjęciami? z góry dzięki za wszelkie informacje.
Jeśli to uszczelniacz to dasz radę bez problemu, z głowy pisząc to odkręcasz koło, tarczę kotwiczną od hamulca (4 śruby "od tyłu") (ja miałem rozebrane bębny ale to podobno da radę zdjąć cały) No i wtedy pozostaje szarpać się żeby wyciągnąć półośkę (ja się naczytałem jakiej to siły nie trzeba użyć i wylądowałem na plecach bo poszło bez problemu ) Uszczelniacz zostaje w moście. poszukaj po haśle wymiana łożysk z tyłu, jak mnie pamięć nie myli kilka razy już się przewijało na forum.
[ Dodano: 2013-08-01, 13:02 ]
PS: warto wcześniej spuścić oleum
Wysłany: 2013-08-01, 13:04
a jesteś pewny że cieknie olej a nie płyn hamulcowy? ;)
Wyposaż się w serwisówkę, zwaną manualem. Są obrazki, są schematy i jest sporo gotowych ścieżek rozwiązania większości problemów. Wymianę uszczelniacza ogarniesz.
Wysłany: 2013-08-02, 11:06
grzybello napisał/a:
Powoli uczę się jeździć z nogą w podłodze
Samochód sprawuje jak na razie świetnie już pierwsze 1000km przejechanie
Obecnie pojawił się wyciek na tylnym kole i mam pytanie: czy dam radę bez specjalistycznych narzędzi i z małą wiedzą o mechanice sam zmienić uszczelniacze, czy lepiej oddać samiego do warsztatu? ale chciałbym zacząć sam pracować przy nim.
Szukałem na forum ale nie znalazłem opisu jak przeprowadzić taką naprawę, może dysponujecie takim opisem, zdjęciami? z góry dzięki za wszelkie informacje.
uszczelniacz na 100% (koszt 25zł) bo cylinderki są nowe! a stał trochę więc mógł puścić... każdy mechanik Ci to zrobi niedrogo
Wysłany: 2013-08-02, 14:57
półoś wyjęta
i kolejne pytanie laika: czy łożysko ma się kręcić swobodnie z luzem ok 1mm (jak poznać, że może być zużyte?),
wymieniać samą uszczelkę, czy i ten koszyczek plastikowy ze środka i sprężynkę?
plastikowego koszyczka to raczej nigdzie nie dostaniesz, tzn może w ASO ;) o jakiej sprężyce piszesz ?
łożysko które kręci się swobodnie jak je rozpędzisz, hałasuje i ma luz 1mm nadaje się do wymiany ;)
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Wysłany: 2013-08-02, 15:28
pooglądałem uszczelniacze w internecie i już wiem, że uszczelniacz to nie tylko guma ale i pierścień metalowy i sprężynka
a łożysko wygląda tak jak by je nałożyć luźno na półoś i ma luz ok 0,5-1mm góra dół i na boki
Wysłany: 2013-08-02, 17:14
myślicie, że warto zrobić od razu dwie strony - w sumie ok 1000km temu w warsztacie robili mi uszczelniacz drugiej strony a do łożyska się nie czepiali?
Wysłany: 2013-08-02, 19:42
zaraz zaraz, a ten pierścień na gorąco zakładany ściągnąłeś? bo ani słowa nie widzę na ten temat, a jak na Świeżaka przystało to chyba powinno wzbudzić jakieś emocje. No chyba, że odrobiłeś lekcje i przeczytałeś manuala + tematy z forum - to szacun i przepraszam :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum