Co może być na rzeczy, świeci prawy kierunek, przód, bok i tył. Po wyciągnięciu bezpiecznika przypisanego do licznika i bodajże cewki, kierunkowskaz działa normalnie tylko nie świecą się kontrolki na desce i nie ma iskry, ale to w tym przypadku normalne, ponieważ jest wyjęty bezpiecznik od cewki. Nie potrafię inaczej tego opisać.
_________________ Ludzie dzielą się na czystych i zadowolonych
www.sudetyoffroad.pl
A oba obwody "łączą się" jeszcze gdzieś poza licznikiem?
Bez licznika kierunki chyba powinny działać? Odepnij kostki licznika, może tam jest coś nie tak?
Jak świecą kierunki to też świeci kontrolka przy liczniku?
Wygląda na to że żarówki od kierunków dostają 'lewe' zasilanie +12V, patrząc na ten obwód to może to być tylko przy przełączniku zespolonym lub liczniku. Przełącznik możemy wstępnie odrzucić, a sprawdził bym licznik. Żarówki kierunkowskazów mają masę podłączaną do karoserii, za wyjątkiem tej kontrolki w liczniku, +12V idzie przewodami z przełącznika zespolonego po tym jak go włączymy. W tym przypadku wygląda na to że obwód kierunkowskazów dostaje +12V przez żarówkę kontrolki, czyli tam gdzie powinna być masa pojawiło się zasilanie. Jak wyciągasz bezpiecznik to odcinasz dopływ tego prądu i wszystko wraca do normy.
Zastanawia mnie tylko to dlaczego tak dziwnie zachowują się jedynie prawe kierunki, wydaje mi się że prawa i lewa kontrolka mają wspólną masę... niestety nie mam pod ręką zdjęcia lub schematu instalacji przy liczniku samuraia i ciężko zweryfikować domysły.
Przypuszczam że coś dzieje się z masą w liczniku (w SJcie czarne przewody na obydwu wtyczkach), ale ta idzie po tym samym 'kablu' co masa do przerywacza kierunków i wiele innych urządzeń.
Trochę się rozpisałem, mam nadzieję że czytelnie. Oczywiście to tylko ćwiczenia z dedukcji i przyczyna może być inna, ale osobiście zaczął bym od dokładnego sprawdzenia licznika.
ha a ja mam znalazłem go przypadkowo - kiedy szyba mi wpadła do drzwi. Nie działał oczywiście naprawiłem go i dołożyłem centralkę zdalnego sterowania i teraz jest wiejski lans
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum