Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: slavok
2013-09-26, 14:03
Wstepne ustawienie samoregulatorow hamulcow tyl
Radek1977 
stały bywalec
semi green

Wysłany: 2013-09-01, 20:18   Wstepne ustawienie samoregulatorow hamulcow tyl

Witam
Mam pytanie czy jesli podczas montazu samoregulatory zostana ustawione "zbyt luzno" czyli z zaduzym luzem miedzy szczekami a bebnem to po kilku- kilkunastu ruchach dzwignia recznego bodz nacisnieciem pedalu hamulca samoregulatory ustawia sie na prawidlowe polozenie ?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-09-02, 06:40   

Radziu, nie wiem czy ręczny w ogóle wybiera luz na samoregulatorach. Nie pamiętam jak on tam dokładnie działa i jak majta szczękami, ale jeśli zostawisz za luźne samoregulatory to będziesz miał "dyskomfort" w używaniu hamulca głównego, pedał będzie wpadał w podłogę a hamulcę będą ledwo brać.

Trudno mi też oszacować po ilu razach samoregulator wybierze Ci luz i czy w ogóle Ci wybierze (bo to pewnie zależy też od luzu jaki zostawiłeś, od stanu samoregulatorów itp.), ale polecam zdjęcie bębnów i dokręcenie sobie regulatora ręcznie, tak by szczęki prawie obcierały o bębny. Zaoszczędzi Ci to wiele frustracji podczas wciskania pedału, nie zajmie dużo czasu, a przede wszystkim będzie bezpieczniejsze.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-09-02, 20:01   

Z tego co pamietam, jak sama nazwa głosi, samoregulator odpowiada za samoustawienie się ww hamulca, bo ianczej, jak ibyłby sens go montowac? Akurat w Samuraju nie musiałem tego robic, ale w innych autach do tej pory wystarczyło kilka razy depnąc hample, aby regulatory ustawiały nalezycie odległosc... Reczny zdaje mi sie również nastawia samoregulator.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-09-02, 21:32   

Ok, to moje samoregulatory jakoś nie bardzo chciały tak same szybko się ustawić pomimo że były nowe, miałem nowe szczęki, nowy zestaw montażowy i nowe bębny. Tylko cylinderek ostał się stary. Ale to pewnie dlatego że to santana... ;)

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2013-09-02, 22:37   

ustaw recznie ... bo choc nazwa wskazuje to zadkosc co by dzialalo

ZigZag 
rozgadany

Wysłany: 2013-09-03, 11:44   

U mnie zadziałało. Tylko musiałem troszkę zakombinować ze sprężynkami od blaszek samoregulatorów co by skuteczniej działały. Wyregulowały się po około 100 km przejechanych. Początkowo ustawione były tak, że bębny wlazły bez problemu. Ręczny nie ma wpływu na regulację samoregulatora, ponieważ "dźwignia" którą ciągnie linka ręcznego napiera na drugą szczękę (tą bez dźwigni) dzięki temu ta dociska do bębna. Ręcznego nadal prawie nie mam, ale to że tak powiem poza tematem :)

Odpowiedz do tematu