Silnik ma pojemność dokładnie: 1896 cc
Dzięki temu i kilku innym ulepszeniom w stosunku do m42b18 generuje moc max = 140KM przy 6tys. obr i moment obrotowy = 180Nm przy 4,3tys. obr. 4 cylindrowa, 16 zaworowa jednostka na łańcuchu rozrządu. Silnik waży 102kg.
z tego co wyczytalem to m44 moze miec ews (jakis immobilizer) no i z tym bedzie wiecej zabawy , i bardziej prawdopodobne jest koło dwumasowe co pozniej okaze sie drozsze w serwisie
ja mam teraz dylemat ze swapem co robic
np koszty bmw troche mnie przytłaczają na razie
bo silnik ze wszystkim tylko m42 1500 koło mnie , ale jeszcze trzeba
pompke paliwa
pompke ,przewód i pedał sprzęgła (hydrauliczne)
wydech nawet jak ze złomu to pojdzie z 200
przewody wody i pewnie chłodnica bo obecnie mam vw,
wał silnik-reduktor
no i sie nazbiera znowu a jeszcze trzeba tunel wycinac delikatnie podobno (zastanawiam sie czy potem np da sie odsunąc skrzynie do wymiany sprzęgła)
no ale chyba bmw najlepsze rozwiazanie z benzyn bo swap na vitare 1,6 16v wyjdzie podobnie albo wiecej a moc mniejsza
taki off top
czytajac forum poloneza dowiedzialem sie ze skrzynia od silnika 1.4 rover co był w polonezie pasuje tez do silników 1.6 i 1.8 rovera (seria K 16v)
wiec na upartego jeszcze jedna opcja swapu dochodzi
To powiem Ci kolego, że drogo oferują Ci ten silnik. Mój nowocześniejszy m44 sprzedaje za 1300zł ze skrzynią, końcówką wału wychodzącą ze skrzyni, cały komputer z EWS już w zestawie, no i mam gdzieś pedał sprzęgła połączony z hamulcem, myślę, że za damke mogę dorzucić ;)
Czy części są drogie? Zależy co dla kogo jest "drogie" w moim silniku wymieniłem odme, pasek alternatora, napinacz, pompe wspomagania, czujnik polozenia walka rozrzadu. Ceny z regóły oscylują w granicach 100-400zł w zależności od jakości i rodzaju. Więc to nie jest chyba, aż taki duż wydatek. Np. kompletne sprzęgło LUKa z dociskiem i łożyskiem do dwumasa kosztuje około 400zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum