Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Pomocy- brak zasilania na pompie paliwa- pilne !!!
MaciekK
świeżak

Wysłany: 2013-09-23, 22:29   Pomocy- brak zasilania na pompie paliwa- pilne !!!

Witam

Mam problem- po długim postoju Suzi nie odpali, owszem zapchany niemiłosiernie syfem bak, filtr, itd. wiec myslałem, ze to jest powodem wiec nowa pompka, nowy filtr, nowe przewody itd. Niestety nie pomogło, sprawdziłem na kostce do popmki a tu brak zasilania, po podpieci na ostro do akumulatora pompka podaje.
Gdzie szukac przyczyny ??? Gdzie są sterowniki pompki- o ile są, czy to może ECU ??? Proszę o pomoc - doradźcie coś zwłaszcza, że muszę do pracy na weeken mieć go sprawnego, wiec czas mnie goni.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-09-23, 22:36   

Sprawdź bezpiecznik i przekaźnik pompy paliwa.
Sygnał do włączenia pompy paliwa idzie z ecu, ale, co zrozumiałe, nie bezpośrednio na pompę, tylko na przekaźnik i dopiero on podaje zasilanie na pompę.

MaciekK
świeżak

Wysłany: 2013-09-23, 22:55   

Gdzie ich szukać ? Skrzynka z bezp.z lewej strony sprawdzona

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-09-23, 22:56   

U mnie przekaźnik zamarzał zimą.Wiadomo jak palił - po odmrożeniu.Ja mam przekaźnik po prawej pod schowkiem.

MaciekK
świeżak

Wysłany: 2013-09-24, 11:47   

U mnie pod skrytka, przy kompie nic nie ma ale mam 2 bezpieczniki skrzynkowe + 2 przekaźniki ??? " pisze na nich DENSO" pod maska przy filtrze powietrza, to będą te przekaźniki ??? Jest jeszcze może jakiś osobny bezpiecznik do pompki p. ???

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-09-24, 12:55   

jak nie mogę trafić po ciemku to sprawdza się techinka "po paluszku" :D więc może u Ciebie sprawdzi się technika po kabelku?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-09-24, 13:43   

Nie wiem, gdzie w oryginale siedzą te przekaźniki, wiem, gdzie są u mnie :mrgreen:
Natomiast jeśli są akurat dwa przekaźniki obok siebie, to może być dobry trop, bo główny przekaźnik od ecu i przekaźnik pompy paliwa występują w parze.
Do pompy paliwa nie ma osobnego bezpiecznika, zasilanie jest na tym samym bezpieczniku co do przekaźnika głównego.

Najlepiej zassij sobie suplement do manuala np. tu, tam jest wszystko dobrze rozrysowane i opisane, włącznie z kolorami kabli.

Odpowiedz do tematu