Wysłany: 2013-09-27, 13:10 Czy to może być wtryskiwacz benzyny?
Witam, jakis czas temu opisywałem na forum problem z moim autem. Otóż auto po odpaleniu na zimnym silniku pracuje idealnie, natomiast jak silnik złapie temperature roboczą to robi się problem. Po zgaszeniu auta i odpaleniu obroty spadają prawie do zera i raz auto gaśnie a raz popracuje kilkanaście sekund i jest już ok. Sprawdzałem błędy -brak, sprawdzaiłem wszystkie węże podciśnienia, wymienłem czasowo z innego samuraja kable WN, komputer, sonde lambda i nadal jest to samo.
Objaw jest przy tym taki że zawsze jak odpalam na ciepło to zakopci na czarno i zaśmierdzi paliwem. Jeden z mechaników powiedział mi że winny jest wtryskiwacz paliwa, który przy gaszeniu auta przepuszcza troche paliwa i potem zalewa się silnik przy odpalaniu. Poza tym ma bardzo wysokie spalanie. Ktoś coś doradzi?
Ostatnio zmieniony przez miczo1 2013-10-03, 09:18, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-09-27, 15:42
Zdejmij rurę łączącą z filtrem powietrza i zobacz jaką strugę daje wtryskiwacz w trakcie pracy, czy po zgaszeniu nie przecieka i czy po jakimś czasie od zgaszenia paliwo nie gromadzi się w kolektorze.
Jak masz pod ręką drugiego samuraia na podmianki, to podmień też wtryskiwacz, wyeliminujesz kolejny element układanki.
Stawiam na uszkodzony czujnik temp. silnika . Błędu nie będziesz miał ponieważ ECU rozpoznaje przy przerwie w obwodzie temp np. -40.
_________________ Suzi 1.6 8V, red 4.16 Calmini, zawias Calmini 5', 31'Feedima Extrem evolution, tarcze tył,itp. W planach 2x ARB i, wyciągarka tył i przeszczep serca na zdrowsze
Wysłany: 2013-10-02, 07:52
Dzięki o tym nie pomyślałem, w taki razie dzisiaj kupie, nie jest na pewno drogi więc jak to nie pomoże to będzie na zapas :)
[ Dodano: 2013-10-02, 08:22 ]
W sumie to by chyba pasowało bo raz że jak odpalam auto po zimnej nocy to mam najpierw obroty około 1100 a dopiero po 1,5 - 2 minutach wchodzi na 2 tys.., a dwa to by wyjasniało wysokie spalanie związane z bogatą mieszanką...
Czujniki temp. masz dwa jeden do wskaźnika, drugi do ECU ( dwu pinowy)
_________________ Suzi 1.6 8V, red 4.16 Calmini, zawias Calmini 5', 31'Feedima Extrem evolution, tarcze tył,itp. W planach 2x ARB i, wyciągarka tył i przeszczep serca na zdrowsze
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-10-02, 09:21
Z czujnikiem to może być dobry trop.
Sprawdź omomierzem, czy jest przejście i czy rezystancja maleje wraz ze wzrostem temperatury.
Czujnik oczywiście ten, o którym pisze @misiek - 2-pinowy.
Wysłany: 2013-10-05, 19:12
Wymieniłem czujnik, ale na razie za mało przejechałem żeby wiedzieć o ile mniej pali. W każdym bądź razie przed wymianą świece były mocno czarne a po wymianie są wypalone na biało. Wygląda na to, że pomogło.
Wysłany: 2013-10-14, 14:12
Niestety kolejne wymiany nic nie dały, zasugerowano mi jeszcze wymiane czujnika halla, komputera i wtryskiwacza, mam nadzieje że pomoże bo jak nie to wstawiam go na złom
Niestety kolejne wymiany nic nie dały, zasugerowano mi jeszcze wymiane czujnika halla, komputera i wtryskiwacza, mam nadzieje że pomoże bo jak nie to wstawiam go na złom
Hmmm... Do ASO jeździłeś z tym samuraiem? Bo metoda diagnostyki "wymieniać aż się poprawi" to takie ASO'wskie
Weź do ręki woltomierz i sprawdź sygnał z sondy lambda.
Wysłany: 2013-10-14, 16:03
A u mnie po wymianie czujnika śmiga aż miło. Jeśli w ogóle można powiedzieć o samurajowskim silniku, że jest elastyczny to mój właśnie się taki zrobił.
miczo1, może faktycznie coś z tym monowtryskiem nie tak. Komputer spróbuj zrestartować poprzez odpięcie akumulatora na parę h (przynajmniej tak gdzieś czytałem, niektórzy nawet na dobę odłączali), a z czujnikiem halla bym się wstrzymał chociaż z tego wszystkiego co chcesz wymienić on jest chyba najtańszą rzeczą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum