Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-09-05, 20:10
No, ale przecież one nie miały kompa to poco ona, jak chyba do samuraja projektowano nowe liczniki, po za tym w czasach SJ-tów nikt o komuterach W SJ i Samach nie myślał...
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-09-05, 20:42
sokratesb napisał/a:
...po za tym w czasach SJ-tów nikt o komuterach W SJ i Samach nie myślał...
i tu się mylisz komputery były już projektowane dawno temu..., a czytałem gdzieś że kontrolka check engine miała być przypisana jakiemuś uszkodzeniu konkretnemu..., ale ostatecznie z tego zrezygnowano..., modele projektowało się kiedyś z kilku do kilkunastoletnim wyprzedzeniem...
G-klasę projektowano i testowano ok 10 lat zanim weszła de serii...
Wysłany: 2013-10-16, 09:21
Podłącze sie do tematu.
Mam taki zamysł żeby do samuraja 95 założyć licznik z >99.
Czy ma ktoś wiedzę czy przekladka możliwa, do tego deska nowa.
Co jeszcze należy przełożyć?
Nie wiem jak po '99, ale do przekładki deski z Samuraia do SJ, poza wszystkimi plastikami, potrzebna jest jeszcze ta 'rura' która idzie w poprzek budy. Mają inaczej rozwiązane mocowania elementów deski.
W licznikach które miałem wtyczki pasowały, ale rozmieszczenie przewodów już nie, po włączeniu kierunkowskazu świeciła kontrolka 'długich' itp. cuda.
Warto być przygotowanym na takie niespodzianki. Przekładka samego licznika też może zaskoczyć jeśli liczniki mają różne rozwiązania montażowe.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-10-16, 13:48
kostuch napisał/a:
Białe zegary do samuraia to trochę takie metroseksualne...
nie znasz się kostuch, do tego jeszcze ultrafioletowe świetlówki w progi, subwoofer na pakę, na dachy halogeny z logo "4x4" i masz rabat na ziemniaki w sieci "Biedronka"
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-16, 19:29
Co Wy, najlepiej zegary w kolorze nadwozia W USA jak najbardziej do kupienia. A co do liczników ot było ich na prawdę sporo, chyba lepiej będzie poszukać takiego jaki był w oryginale.
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-16, 23:55
Maror napisał/a:
Co Wy, najlepiej zegary w kolorze nadwozia W USA jak najbardziej do kupienia. A co do liczników ot było ich na prawdę sporo, chyba lepiej będzie poszukać takiego jaki był w oryginale.
Nie tylko w USA ja sobie sam zrobilem licznik (tarczki) jak ktos zainteresowany to moge zrobic zdjecia, generalnie mam przezroczyste cyferki i znaczniki wyciąłem sobie na ploterze laserowym, jakby ktos chcial to moge takie wykonac do wyboru do koloru :D
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-10-17, 22:34
Czekaj, bo dawno w Samim nie siedziałem. Podświetlenie oryginalnie nie jest od spodu, tylko z boków, nie?
Fajny bajer, ale mogłeś jeszcze żaróweczki na jakieś czerwone.
Na sportowo.
Wysłany: 2013-10-17, 22:41
sokratesb napisał/a:
Czekaj, bo dawno w Samim nie siedziałem. Podświetlenie oryginalnie nie jest od spodu, tylko z boków, nie?
Fajny bajer, ale mogłeś jeszcze żaróweczki na jakieś czerwone.
Na sportowo.
tak z boków, wiec w nocy poza poswiatą wokół licznika mało było widać teraz jest moim zdaniem o niebo lepiej, a co do podswietlenia to myślałem o czerwonym właśnie, ale sami to mój traktorek, więc nie będę przesadzał
Jak z czytelnością zegarów w dzień? Zastanawia mnie czy nie jest tak że żeby coś na nich było widać to trzeba dać dużo światła, a z kolei w nocy świecą zbyt mocno. To co widać jak dla mnie jest zbyt jasne, ale zdaję sobie sprawę z tego że w realu może wyglądać inaczej niż na zdjęciu.
Wysłany: 2013-10-17, 23:23
Tanto napisał/a:
Jak z czytelnością zegarów w dzień? Zastanawia mnie czy nie jest tak że żeby coś na nich było widać to trzeba dać dużo światła, a z kolei w nocy świecą zbyt mocno. To co widać jak dla mnie jest zbyt jasne, ale zdaję sobie sprawę z tego że w realu może wyglądać inaczej niż na zdjęciu.
Tło jest czarne cyferki wycięte a pod spodem biała plexi więc w nocy nie razi, światło jest rozproszone, a w dzień po prostu są białe cyferki na czarnym tle, postaram się zrobić zdjęcia za dnia :)
[ Dodano: 2013-10-17, 23:25 ]
Maror napisał/a:
Całkiem ładnie Ci to wyszło, tylko ciekaw jestem jak z widocznością zegarów w dzień. Podświetlenie na zwykłych diodach czy na ledach?
Jak już pisałem zegary czytelne i w nocy i za dnia, a podświetlenie to zwykłe żarówki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum