Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
cześć, mam kilka problemów z samuraiem
kulczaswrz
nowicjusz
Piotrek

Wysłany: 2013-10-20, 19:20   cześć, mam kilka problemów z samuraiem

nie wchodzi mi ostatnio 5 bieg a i przy 1 zgrzyta, mam duże drgania skrzyni biegów i reduktora, naprawiać? regenerować skrzynie? a przy jeździe gdy wrzuce na luz słychać uderzenie od sprzęgła, pewnie też do wymiany

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-10-20, 19:26   

Trzeba by poszukać skrzynię w dobrym stanie.Po zdjęciu starej oglądnąć sprzęgło.

kulczaswrz
nowicjusz
Piotrek

Wysłany: 2013-10-20, 19:42   

nie naprawiać skrzyni tylko szukać innej?

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-10-20, 19:46   

Jak czujesz się na siłach, trzeba rozebrac i zobaczyć, co poszło. Największą niewaidomą jest zakup "nowej" niepewnej skrzyni, która moze paść po tygodniu. Ja tam wolałbym naprawiać "starą", twedy masz pewnośc na długi czas, co zostało i jak zrobione, a koszty są zbliżone.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

egon 
mechanik

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-10-20, 19:55   

jak coś to mam skrzynię na zbyciu w dobrym stanie oddam nie drogo

kulczaswrz
nowicjusz
Piotrek

Wysłany: 2013-10-20, 20:18   

obojętne jaki rocznik mam? niedrogo tzn ile? ;)

kiler1
świeżak

Wysłany: 2013-10-20, 20:57   

Przeglądnij starą skrzynię jak się na tym znasz jak nie to oddaj fachowcowi i oszacuje koszt ewentualnej naprawy i dopiero przemyśl czy naprawiać starą czy szukać dobrej używki. Ja osobiście wolał bym naprawę starej ale to tylko moja opinia.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-20, 21:10   

moim zdaniem - pierwszy problem to fachowiec :) raczej takiego nie znajdziesz pierwszym strzałem, jeśli takiego nie masz od lat. Druga sprawa jak Ci nie wchodzi 1 i 5 piątka to spore szanse, że synchronizatory są wytyrane. Nowy synchronizator to spory koszt. Za synchrona 1 zapłaciłem 100zł, za piątki nie wiem ile i czy dostępne. Komplet łożysk, uszczelniaczy to kolejne 300zł. Robota też darmo nie będzie. Do tego może się okazać, że któryś wałek wytarty i albo będziesz kołował drugą skrzynię na części albo wykosztujesz się na sam wałek (zębatkę).

Moim zdaniem, zacznij od sprzęgła - kontrola. Jak sprzęgło będzie ok, a nadal będą problemy ze skrzynią to kup drugą skrzynię od sprawdzonego dostawcy (Mazur, Przemos, itp.), spróbuj się dogadać, że jak będzie padaka to oddasz. Raczej szmelcu Ci nie wcisną. Podmień skrzynie. Jak będzie ok, to jeździj i zapomnij o temacie. Jak będzie ok, ale ciekawość Ci nie da spać to sobie na spokojnie podłubiesz przy swojej skrzyni i w zależności od skali zniszczeń podejmiesz działania naprawcze.

Plusy - na skrzynie używkę nie wykosztujesz się wiele. Masz cały czas samochód na chodzie. Możesz sobie powoli naprawiać swoją skrzynię. Masz graty na zapas.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-10-20, 21:25   

Niby dobrze piszesz, ale moze się okazać, że zakupiona "nowa" skrzynia za kilka dni może wymagać wymiany nie tylko łożysk, biegu 1 + 5, a także np. biegu 2 + 3 i powiedzmy do kompletu wybieraka / wybieraków i obudowy ;)

Koszty - sam sobie odpowiedz ;) Jak już powiedziałem, naprawa starej jest najbardzie ekonomiczna pod każdym względem - zwłaszcza w kwestii czasu użytkowania auta. Jeżeli za miesiac ma iśc do ludzi,to bez sensu, ale jeżeli naprawiasz dla siebie, to za podobne koszty mamy mega pewną skrzynię która dłuuugo nie zawiedzie...
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-20, 21:34   

arek2202 napisał/a:
Niby dobrze piszesz, ale moze się okazać, że zakupiona "nowa" skrzynia za kilka dni może wymagać wymiany nie tylko łożysk, biegu 1 + 5, a także np. biegu 2 + 3 i powiedzmy do kompletu wybieraka / wybieraków i obudowy ;)

Dlatego proponuję zakup z pewnego źródła. Po pierwsze ograniczasz ryzyko trafienia padaki na starcie, po drugie nie wyobrażam sobie sytuacji, że jeśli będzie tak jak piszesz czyli w ciągu kilku dni poleci coś grubszego taki kolega Mazur się wypnie i nie znajdzie rozwiązania kompromisowego. To solidna firma i nie raz słał graty w ciemno, albo do testów.

arek2202 napisał/a:
Koszty - sam sobie odpowiedz ;) Jak już powiedziałem, naprawa starej jest najbardzie ekonomiczna pod każdym względem

Nie zgadzam się. Moim zdaniem, nie jest najbardziej ekonomiczna. Jest co najwyżej najlepiej rokująca na przyszłość.

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-20, 21:53   

Moim zdaniem najgorzej unieruchomić auto. Sam ma racje najlepiej kupić drugą od Przemosa albo Mazura i cieszyć się jazdą.

Arek 
stały bywalec

Wysłany: 2013-10-20, 22:26   

No jeżeli dostawca jest aż tak pewny, że da Ci długą gwarancje na skrzynię to może zadziałać, ale z tego co wiem, przeważnie mamy 14 dni rozruchowej i koniec... a z reguły sprzedawcy nie siedzą w skrzyni i czesto sami nie wiedzą, w jakim stanie jest skrzynia zdjeta z auta, które na lawecie przyjechało...

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-20, 22:33   

arek2202 napisał/a:
No jeżeli dostawca jest aż tak pewny, że da Ci długą gwarancje na skrzynię to może zadziałać, ale z tego co wiem, przeważnie mamy 14 dni rozruchowej i koniec... a z reguły sprzedawcy nie siedzą w skrzyni i czesto sami nie wiedzą, w jakim stanie jest skrzynia zdjeta z auta, które na lawecie przyjechało...

Zacytuję mojego forumowego klasyka - "nie dramatyzuj" ;) kupno używanej skrzyni to nie zakup modułu sterującego zapłonem silników wahadłowca. Już bardziej ryzykowne jest moim zdaniem oddanie skrzyni do serwisu w obce ręce.

kulczaswrz
nowicjusz
Piotrek

Wysłany: 2013-10-20, 22:34   

Mazur i Przemos, często tu nie siedze więc dużo mi to nie mówi

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-20, 22:37   

http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=2755

kulczaswrz
nowicjusz
Piotrek

Wysłany: 2013-11-11, 14:10   cd

Zamontowałem inną skrzynie i niewiele się polepszyło biegi wchodzą ale jest opór na tych biegach na których wcześniej był problem z wejściem. Co gorsza teraz mam większe opory jazdy( wymieniłem na razie łożysko sprzęgła i mam zamiar wymienić tarcze i docisk bo zamówiony wcześniej zestaw nie pasował, wyszło że tarcza jest 200, koło i sprzęgło zamienione od poldka). Nie wiem czy to reduktor czy w tylnym moście coś szwankuje

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-11-11, 14:14   

No to pojedź do serwisu jak nie ogarniasz co się dzieje.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-11-11, 19:48   

U mnie to była linka sprzęgła

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-11-11, 21:03   

może ci do końca nie wysprzegla

Odpowiedz do tematu