Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ogrzewanie w kabinie
kurekmaciek 
świeżak

Wysłany: 2013-10-07, 22:35   ogrzewanie w kabinie

Witam, dlaczego jak włączam ciepły nawiew to ciepło leci mi tylko wtedy jak ustawie na szybę...gdy wezme ogrzewanie na ciało,czy na nogi automatycznie leci zimne powietrze...? :)

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-10-07, 22:38   

bo tak.
Przywitaj się Chłopie. Użyj szukajki i zajrzyj do manuala.
:D
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-10-07, 22:39   

To u Maćka działa ogrzewanie !

Maror 
mechanik

Wysłany: 2013-10-07, 22:41   

Hmmm, skoro leci zimne na nogi to chyba nie działa :mrgreen: Spójrz na kolory strzałek na konsoli "klimy" :-P

Zawias 
Expert

Wysłany: 2013-10-07, 22:42   

Ciepłe leci-luksus.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-10-07, 23:05   Re: ogrzewanie w kabinie

kurekmaciek napisał/a:
Witam, dlaczego jak włączam ciepły nawiew to ciepło leci mi tylko wtedy jak ustawie na szybę...gdy wezme ogrzewanie na ciało,czy na nogi automatycznie leci zimne powietrze...? :)

Można dwuznacznie rozczytać gdzie leci to ciepłe, a gdzie nie.
Tak czy siak, ciepłe może lecieć tylko na szybę przednią, boczne i na nogi, a na twarz zawsze leci zimne, niezależnie jak ustawisz wajchę temperatury.
Niech mnie kto poprawi jak się mylę.

Widać, że zima się zbliża. W przeciągu ostatniego miesiąca chyba z 4 razy padło zagadnienie ogrzewania i tego gdzie jakie powietrze leci. :mrgreen:

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-07, 23:11   

Przecież tam wszystko na konsoli jest narysowane, nie rozumiem tych pytań.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-10-09, 08:31   

kto by tam patrzył na konsolę ...i rozumu używał ;-)

kurekmaciek 
świeżak

Wysłany: 2013-10-09, 23:23   

fakt nie przejrzałem dobrze konsoli,tam są kolory strzałek, samuraia mam dopiero 2 tyg. Dopiero zaczynam przygode z off-roadem wiec jestem laikiem w każdej sprawie zwiazanej z nim. Wiec prosze o wyrozumiałość :)
Mam jeszcze pytanko co do tego tematu, gdy włączam nawiew na ciało,czy na nogi dmucha mocno, gdy włączam jednak na szybę działa bardzo bardzo słabo,biore na najmocniejszy nadmuch a prawie nie czuc, że cos dmucha :) co może być tego przyczyna ??

manias79 
mechanik

Wysłany: 2013-10-10, 07:23   

kolego, masz zatkaną nagrzewnicę, masz tu temat http://samurai.org.pl/vie...der=asc&start=0 z obrazkami. Polecam również używać opcji "szukaj". Powodzenia
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-10-10, 08:31   

Sprawdz czy klapka od nawiewu na nogi sie domyyka, popchnij ja po prostu reka do gory

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-10-10, 14:03   

No u mnie tak prosto nie było. Abstrahując od zapchanej nagrzewnicy, klapka faktycznie się nie domykała, ale dopchnięcie jej nic nie dawał, bo opadał trochę. Trzeba było troszkę się cięgnami pobawić.

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2013-10-22, 07:13   dźwigienki ogrzewania i nawiewu

Podłącze sie pod temat bo problem jest podobny. Czy w waszych samuraiach dźwigienki działają podobnie? U mnie jest tak ze jak ustawie na maxa ogrzewanie to górna dźwigienka jest na szybę jeźeli górna ustawie na szybe i nogi to dolna przesuwa się w lewo i zmniejsza się ogrzewanie. Jak górną przesune na nogi i twarz to ogrzewanie jest na pół gwizdka. I analogicznie jezeli górna jest na twarz i nogi i chcę na maxa w łączyć ogrzewanie to górna dźwigienka przestawia się sama. Nie dawało mi to spokoju i rozebrałem obudowe. Okazuje się ze wewnątrz na górnej dźwigience jest blaszka a na dolnej kołeczek który opierając się o blaszke przesuwa dźwigienkę. Macie u siebie taki automat? Zastanawiam się czy nie wypierdzielić tej blaszki. Wtedy górna i dolna dźwigienka będą działały niezależnie. Zaznaczam też ze umiem czytać obrazki i widzę na rysunku jakie powietrze jest na strzałkach ciepłe zimne :mrgreen:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-22, 08:28   

Tak, tak ma być. Ten automat to przemyślana konstrukcja. Jest i u mnie i z tego co dało się wyczytać z innych postów jest i u kolegów w starszych Samciach. Chodzi o to byś sobie nie puszczał na twarz ciepłego powietrza, bo zaśniesz jadąc przez wielką górę błota, albo na trawersie jakimś :lol:

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-10-22, 09:12   

Sam, na twarz nie puścisz ciepłego powietrza bo budowa nawiewów na to nie pozwoli (o ile są sprawne), dźwigienki nie mają tu nic do rzeczy.
Nie przypominam sobie żeby u mnie te dwie były w jakikolwiek sposób ze sobą sprzężone. Airgaston, jeśli możesz to zrób zdjęcia tego mechanizmu.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-10-22, 09:18   

hmm to interesujące :) czyli u Ciebie da się ustawić wajchę ciepła na maska a wajchą kierunku nawiewu manipulować dowolnie w całym zakresie?

Może to jednak jakaś innowacja która pojawiła się wraz z liftem deski. I jestem chyba nawet zaryzykować stwierdzenie, że jakbym rozpiął te dwa cięgna to na mordsona poleci ciepłe, ale to do zweryfikowania pod kątem samej konstrukcji nawiewów tak jak piszesz.

Oczywiście mam to do zrobienia i muszę zdjąć deskę i komuś nawet obiecałem tutoriala z demontażu deski nowego typu, ale jakiś opór materii jest, coś jak podchody yenka do wspawania tylnych słupków budy :D no a teraz jeszcze nabyłem sobie krajzegę i będę najpierw stawiał domeczek dla Samcia więc znów się odwlecze w czasie operacja nawiew.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-10-22, 09:45   

Budowa nagrzewnicy wyklucza możliwość ustawienia ciepłego nawiewu ze środkowych wylotów z jednego prostego powodu - na środek powietrze jest kierowane bezpośrednio z wentylatora, do pozostałych wylotów powietrze przechodzi przez radiator nagrzewnicy.
Można sobie dowolnie manipulować cięgłami, a ze środka ciepłe i tak nie poleci.

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-10-22, 14:31   

no to trzeba sobie dorobić kanał z ciepłym powietrzem i po sprawie :) Ale pytam po co ciepłe powietrze na twarz ? Jak się puści na nogi to gorąco jest że się wysiedzieć nie da.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-10-22, 16:01   

SamNaSamZSam napisał/a:
hmm to interesujące :) czyli u Ciebie da się ustawić wajchę ciepła na maska a wajchą kierunku nawiewu manipulować dowolnie w całym zakresie?

Tak, u mnie tak jest.

Maror 
mechanik

Wysłany: 2013-10-22, 16:23   

U mnie jest tak samo jak u Sokratesa, wajchy chodzą nie zależnie od siebie.

Odpowiedz do tematu