Wysłany: 2013-10-27, 00:40 rozrusznik(bendix) - koło zamachowe
Problem powstal po zalozeniu silnika 1.6 16V vitara. Mianowicie przy kazdym odpalaniu charczy. Po x razach obrabia zeby na kole zamachowym. Bendix czasami sie wiesza(mysle ze blokuje sie na kole) Ktos cos wie prosze o pomoc bo nie mam pomyslu co moze byc. Z gory dziekuje i pozdrawiam
Flansza jest. Jak dojsc do tego czy sa odpowiednio ustawione wgledem siebie? Dlatego moje pytanie poniewaz wszystko powinno grac a nikt(kogo pytalem) nie jest w stanie na to odpowiedziec. Mysle ze nareszczie Wy mi pomozecie.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2013-10-27, 02:02
Zalezy od flanszy, moja anglosaska miala dziury 10tki rozrusznik 8ki, trzebabylo ustawic odpowiednio rozrusznik by wspolgral z wiencem.
Przed SWAPem rozrusznik dzialak bezproblemowo?
Tak, bylo wszystko ok. Nawet doszlo do tego ze wymienilem kolo oraz rozrusznik. Nadal zaczyna sie wszystko od poczatku... Wczesniej stary rozrusznik caly sprawdzony, bendix wymieniony... Jak trzeba bedzie (raczej tak) sprawdzi sie srednice otworow w flanszy. heh silnik po raz ktorys w gore.
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-10-27, 06:59
andrew0105 napisał/a:
Tak, bylo wszystko ok. Nawet doszlo do tego ze wymienilem kolo oraz rozrusznik. Nadal zaczyna sie wszystko od poczatku... Wczesniej stary rozrusznik caly sprawdzony, bendix wymieniony... Jak trzeba bedzie (raczej tak) sprawdzi sie srednice otworow w flanszy. heh silnik po raz ktorys w gore.
A jakie jest prawdopodobieństwo, że nie masz idealnie wycentrowanego silnika względem skrzyni?
Rozrusznik rozumiem, że siada idealnie w swoje miejsce, tzn. kołnierz centrujący na rozruszniku wychodzi równo z otworem w skrzyni, wiem ciężko to ustalić przy flanszy, ale spróbuj, przypasować rozrusznik do samej skrzyni, zrób jakieś punkty odniesienia, a później przez flansze
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum