Mój "wypieszczony osiołek" ma55Ah od roku . Musi odpalać na mrozie kiedy " trza.. " . Przy okazji zmierzyłem mu 12V , miał 15,5 V . I tak musi być . Jeżeli są momenty poniżęj 13V to ... żegnaj akumulatorze .
Mirek372,
Napięcie 15.5V dla normalnego samochodowego aku jest za wysokie, prawidłowe napięcie ładowania aku powinno wynosić 13.9-14.4V. Nominalne napięcie sprawnego akumulatora powinno wynosić 12.6V.
Przy 15.5 V przeładowujesz akumulator i następuje wydzielanie się wodoru co nie jest dobre ani bezpieczne.
Więc albo masz nie sprawny miernik albo masz zepsuty regulator napięcia.
Chyba że masz aku żelowy wtedy wyższe napięcie jest wymagane.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Mam oryginalną całą instalację i mam tak samo jak u Ciebie.Tak jest i już.
I tak i nie...
Pytanie gdzie było mierzone to napięcie? Na zaciskach akumulatora, czy np w gniazdku zapalniczki?
Im większy pobór prądu, tym większy (zgodnie z prawem Ohma) spadek napięcia na oporach w obwodzie.
W oryginalnej instalacji występuje np coś takiego jak "fusible link" - kawałek cienkiego przewodu, który ma się upalić w razie czego. Jak jest stary i spleśniały, to może na nim wystąpić znaczny spadek napięcia.
Dodatkowo instalacja samuraia zrobiona jest ze stosunkowo cienkich kabelków, co również nie jest fajne od strony spadków napięcia.
Proponuję podłączyć woltomierz pomiędzy + akumulatora a + zapalniczki i po włączeniu odbiorników prądu zobaczyć jaki powstał spadek napięcia.
Z drugiej strony przy obciążeniu znamionowym (czyli lampki, dmuchawa, etc.) napięcie ładowania nie powinno spadać tak drastycznie.
Może przysiąść do 13.x volt ale nie 12.
Świadczyć to może o uszkodzonych diodach w mostku prostowniczym alternatora.
Kostuch ma 100% racji, u mnie też tak było do momentu kiedy nie zrobiłem porządku z instalacją a konkretnie zobacz w jakim stanie masz bezpiecznik ładowania alternatora i podłączenie jego do aku (biały kabel z żółtym paskiem na oko 6mm2). U mnie było mocno przegnite i zielone, jak wymieniłam co potrzeba, zacisnąłem nowe końcówki to teraz napięcie trzyma się w okolicach 14V nie zależnie czy włączę światła, czy załączy się dmuchawa, czy włączę nawiew.
Poza tym warto sprawdzić klemy, ale to raczej wiadomo.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-11-02, 23:02
Dobra. To teraz jasno i wyraźnie. Mój Sami nie ma halogenów, wyciągarek, ale musi odpalać w największe mrozy. Wziąć 45Ah, czy 55Ah, czy może jeszcze inszy? I jaki prąd rozruchowy najlepszy? Im większy tym lepszy? Czy jak tego prądu jest więcej, nie oznacza to, że aku jest bardziej "wysilony"?
No chyba żeby był prawy tak jak u mnie ale lewy też mógłbym zamontować. Poprzedni właściciel chyba nie bardzo przejmował się tym co wymyślili projektanci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum