Wysłany: 2013-11-10, 08:27
Część wszystkim
Chciałem zapytać czy ktoś się zastanawiał nad zrobieniem rolby do odsniezania.
Słyszałem od wielu osób że sprzęgło się szybko pali przy używaniu pługa.
Jeżeli jestem w błędzie to mnie wyprowadzić z niego.
Taka rolbę można by przerobić że starej odsnieżarki poszerzyć, tylko silnik powinien mieć chyba z 10kW
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2013-11-10, 15:41
Najlepiej było by zrobić z ręcznej odsnieżarki spalinowej poszerzyć "chwyt śniegu" opcjonalnie dać mocniejszy silnik spalinowy.
Wyciągnięcie konkretnego napędu od silnika Suzki było by dość kłopotliwe, chyba, że zastosował by napęd hydrauliczny.
[ Dodano: 2013-11-10, 15:44 ]
Najlepiej było by zrobić z ręcznej odsnieżarki spalinowej poszerzyć "chwyt śniegu" opcjonalnie dać mocniejszy silnik spalinowy.
Wyciągnięcie konkretnego napędu od silnika Suzki było by dość kłopotliwe, chyba, że zastosował by napęd hydrauliczny.
Wysłany: 2016-08-12, 09:36
Zima się zbliża więc odświeżam temat Ktoś może ma jakiś projekt albo podjąłby się wykonania pługa w rozsądnych pieniądzach? Mam już konkretny zderzak zamontowany więc mógłbym podać pomocne dane typu wysokość mocowania itp.
Szkoda zderzaka. Zdejmij i do istniejacych mocowan zrob zawiesie pluga. Ja mam plug z silownikiem hydraulicznym.
Odgarniacz plus zawiesia waza okolo 140 kg, taki mialem material i z takiego robilem, mam dlugie odboje na zime i spokoj. Standardowy silnik i tereny gorskie nie robia na nim zadnego wrazenia. Moge jakies foto machnac jak sobie zyczysz.
Wysłany: 2016-08-13, 20:51
santa madonna! tym pługiem można by pewnie zrywać warstwę wierzchnią moich lokalnych asfaltówek! :O jaki tam masz motor w samku, tudzież przełożenia, że tym walcem idzie w ogóle zamiatać ulice ;>
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Drogi Samie, mam reduktor 4.16... ale na półce, bo jakos czasu na montaz brak. Silnik standard,sprzeglo spiek troj- listkowy. Nie ma prawa jeknac, a u mnie potrafi sypnac. Jeszcze mnie nie zawiodl, jak znajde moment to wymienie sterowanie i dodam silownik do kierowania odkladnica.
Czy ktos moze ma jakies foty albo schematy ew do sprzedania mocowania lub caly plug hydrauliczny PFAU ktory byl dedykowany do Samujaja??
Najbardziej interesuja mnie wzmocnienia do ramy, jak by co pisac na PV lub w watku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum