Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: slavok
2012-08-14, 23:03
Przywitalnia - Tutaj kieruj swoje pierwsze kroki.
WOJTO105 
nowicjusz
Świeży Samurajowiec

Wysłany: 2013-12-03, 10:55   

Co do znajomych z okolic to dzięki "yenko" za podrzucenie kolegi, właśnie będe szukał znajomych ze stron. "mirosamurai" co do samuraja ładny egzemplarz na zdjęciu, powiem tak, przejechałem 1200km po okolicznych województwach, obejrzałem 3 samuraje, na zdjęciach wszystkie wyglądały fajnie, a na miejscu tragedia, tego co kupiłem oglądałem 3, 4 godziny, a i tak wiele niespodzianek dopiero u siebie spotykam, jak już stoi u mnie, także na zdjęciu to 1/10 tego co w rzeczywistości bo nikt prawdy nie napisze jak sie sam nie przekonasz ;-) z doświadczenia wiem bo miesiąc temu nabyłem swój egzemplarz :-) powodzenia w poszukiwaniu "mirosamurai" swojego wybranego samiego. Na żywo obadaj to podstawa ;-) na zdjęciu ten z tablicy wygląda bardzo przyzwoicie, napewno znacznie lepiej niż mój :-D

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-12-04, 11:35   

WOJTO105 napisał/a:
bo nikt prawdy nie napisze jak sie sam nie przekonasz

Nie zgadzam się. Ja piszę prawdę w ogłoszeniach :-)

WOJTO105 
nowicjusz
Świeży Samurajowiec

Wysłany: 2013-12-05, 00:39   

No dobrze może są nieliczni 1/100 który napisze coś prawdy, lecz jak wiadomo ciężko o taką szczerą osobę sprzedającą pojazd :!: Może za granicą nie ma aż takiego problemu z tym lecz w naszym kraju.... no wiadomo jak jest :-/

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-12-05, 19:32   

Ja jak widzę w ogłoszeniu "nic nie stuka, nic nie puka", albo "silnik igła", do tego "żadnych wycieków, wszystko jak w zegarku", to wyłączam.

WOJTO105 
nowicjusz
Świeży Samurajowiec

Wysłany: 2013-12-05, 22:26   

Oj wiele więcej jest chwytów u handlarzy :-P osobiście handlarzom robie czasem auta na warsztacie to widze i wiem co kto wart i co potrafi :shock: czasem potrafią zadziwić nawet mnie :lol: :lol:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-12-06, 23:04   

Wojto daj no jakiś przykład :) a jeszcze mnie ciekawi jak się robi auto dla handlarza - przychodzi do Ciebie i co mówi? Zrób Pan tak żeby przejechał 100km ? Na prawdę nie mam złych intencji tylko mnie to bardzo ciekawi jak to wygląda od Twojej strony.

WOJTO105 
nowicjusz
Świeży Samurajowiec

Wysłany: 2013-12-07, 01:09   

słowa handlarza "ma wyjechać o własnych siłach przy jak najmniejszym nakładzie pieniężnym" , "przyklej, podwiń, podmaluj byle było" , "prawie igła tylko wymyć, wyprać, walnąć polerke i idzie od ręki" , "od spodu nie widać, tu i tam nie rzuca sie w oko, z wierzchu nie jest źle, pare poprawek kosmetycznych i igła" i wiele więcej by można wypisywać ;-) ;-)

Po za tym pierwsze co handlarz robi po kupnie/sprowadzeniu auta to zmienia obszycie kierownicy, mieszki zmiany biegów i ręcznego, często jak auto wartościowe nowe obszycie foteli,podsufitki bo po cofnięciu licznika widać że środek jest mało zużyty, bo gdy przyjedzie auto niby na liczniku 200 tyś km, a dziury w siedzeniach i drut z kierownicy to coś nie tak :lol:

Dużo plaków, silikonów, taśmy i pasty polerskiej idzie w takie wozy :roll:
No cóż wszystko tanim kosztem (strasznie zazwyczaj tanim)

Często tacy handlarze mają znajomych po warsztatach, żeby mieć taniej no i kogoś co potrafi, kartke na oleje filtry, rozrządy i wsio można przywiesić we warsztacie "po znajomości" nie koniecznie zmieniając te części w aucie ;-) filtry kabiny powietrza zawsze można potraktować sprężonym powietrzem (wierzcie że wyglądają jak nowe), filtr oleju (jesli jest zewnętrzny jak w samcu) mycie ekstrakcyjną, troszku oliwki z wierzchu i jak nowy, mycie silników jak uszczelki puszczają, dolewanie do silnika po 2,3 moto doktory (olej jak kisiel) :mrgreen: chwilke silnik suchy

Konserwacje zawsze można położyć na zgniłe podłogi, progi itp (zawsze to ładniej no i zamaskowane)

Cóż wiele by pisać można o pomysłach tych że ludzi :-)
Może komuś sie przydadzą informacje przed zakupem swojego jeździdełka :-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-12-07, 09:22   

WOJTO105 napisał/a:
Może komuś sie przydadzą informacje przed zakupem swojego jeździdełka :-)

oo to tooo, o to chodzi właśnie. Każde doświadczenie wzbogaca doznania, a jeśli jeszcze możesz być naszym wywiadowcą na terenie wrogiego handlarza Mirka to już w ogóle jesteś cenniejszy niż złoto a raczej złotówki umoczone w parchatego złoma jakiegoś.

Z drugiej strony trzeba Ci wiedzieć, że wielu z nas "umoczyło" na starcie przygody z samcami, a to pianka w progach, a to sylikon jak piszesz w ilościach przemysłowych, a to perforacja podwozia niczym fabryczne odpowietrzenia kabiny żeby się nadciśnienie przy wydechu kierowcy nie robiło itp. i jakoś "pokochali" swoje pokraki doprowadzając je do stanu używalności zanim one doprowadziły ich do łez. Także tak sobie myślę, że Ci handlarze to się jakoś już w nasz krajobraz wpisali ;)

raymund60 
świeżak
raymund60

Wysłany: 2013-12-16, 10:09   

witam serdecznie. jestem raymund z turku -centralna polska. przyszło mi do głowy pojezdzic w terenie samurajem, a ze nie mam doswiadczenia na 4 kołach / dotychczas na motocyklu enduro/ to melduję się obiecując ze bede przestrzegał zasad regulaminu i nie wymądrzał sie niepotrzebnie. tyle tytułem wstepu i juz zasuwam zapytac o nurtujace mnie rozterki

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-12-16, 12:04   

raymund60 napisał/a:
witam serdecznie. jestem raymund z turku -centralna polska. przyszło mi do głowy pojezdzic w terenie samurajem, a ze nie mam doswiadczenia na 4 kołach / dotychczas na motocyklu enduro/ to melduję się obiecując ze bede przestrzegał zasad regulaminu i nie wymądrzał sie niepotrzebnie

eee to nuda Panie ;) jakby co to jestem guru4x4 i niestety nie mogę się podpisać pod Twoją obietnicą :D

Witam!

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2013-12-16, 14:33   

Sam chyba GuruSamSpamNaSamZ4x4 :-D

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-12-16, 23:29   

Witamy, jak dobrze kojarzę to zamieniliśmy słowo na choince w turku (?)
Jam jest ten pechowiec od rozsypującego się samuraia :-)

raymund60 
świeżak
raymund60

Wysłany: 2013-12-17, 15:41   

pasek ci wtedy poleciał? faktycznie rozmawiałem z kilkoma uzytkowanikami samuraja. co prawda nie pucowałem sie za bardzo z swoja land cruiser 120. bo to nie był dla niej rajd. turystycznie cos tam tylko przeleciałem i kilka pieczatek zebrałem. wazne ze na koncu stawki nie byłem. znajdz mnie na fb raymund żelazko i podeslij wiadomosc, pogadamy w realu.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-12-17, 23:27   

Pasek to już tylko było Postscriptum.
W każdym razie tak, to ja.

Wiadomość na FB posłałem, aczkolwiek nie obiecuje wielkiej tam aktywności-szczerze mówiąc nie bardzo to to ogarniam :oops: - raczej używam kiedy muszę

raymund60 
świeżak
raymund60

Wysłany: 2013-12-18, 21:14   

nie ma nic na fb. wrzuc mi na priv swój nr fonu, zadzwonię pogadamy na spokojnie. musze zweryfikowac kilka pogladów.

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-12-19, 23:43   

Pozdrawiam wszystkich nowych :mrgreen:

user_jgora 
świeżak

Wysłany: 2013-12-29, 12:33   

Cześć wszystkim :)

Trafiłem na to forum szukając informacji o Samuraiu. Dlaczego akurat to auto? Pomijając okazjonalną jazde po czarnym, chciałbym mieć coś do szwendania się weekendowego po mniej dostępnych częściach Polski, oraz po odpowiednim przygotowaniu - wyprawy dla 2-osobowej załogi. Mam za sobą dwie 9-dniowe wyprawy - pasmem ukraińskich i rumuńskich Karpat wypożyczoną dyskoteką, teraz chciałbym mieć już własne 4x4...
Mechanik ze mnie żaden, więc za cel stawiam sobie ogarnięcie wymiany wszystkiego co może tylko sypnąć się w drodze, Suzuki jest nieskomplikowane konstrukcyjnie, więc myślę że się jakoś razem dogadamy ;) Szukam obecnie blaszaka do 10k, małymi kroczkami chciałbym przygotować go realiów wyprawowych - 40% asfalt, 30% szuter/drogi leśne, 20% kamienie, 10% błoto... Dodam, że uwielbiam jeździć po ciężkim kamienistym terenie, za to błoto jakoś mnie nie kręci...

Pozdrawiam, Michał

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-12-29, 12:35   

Witaj! Jakie to Disco mieliscie na wyprawie?

user_jgora 
świeżak

Wysłany: 2013-12-29, 12:40   

Lexx napisał/a:
Witaj! Jakie to Disco mieliscie na wyprawie?

Disco I 300Tdi w automacie.

[ Dodano: 2013-12-29, 12:43 ]
Tak było na Ukrainie w zeszłym roku: http://vimeo.com/49487557

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-12-29, 12:50   

Jak wyszlo z kosztami paliwa przy takiej trasie?
Ojeciec juz od 3ch lat planuje podobny wypad ale jeszcze nie wiadomo czy na wschod czy w Pireneje.

Odpowiedz do tematu