Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-12-08, 23:18
A u mnie się kręci od włączenia silnika, od zawsze, czyli od 8 lat. :D Ja myślałem, że jak jest wiatrak na pasku, to właśnie ma to do siebie, że się kręci cały czas.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-12-08, 23:51
No to jak ma działać wisko ? U mnie też się kręciło cały czas tylko w zależności od obrotów silnika szybciej lub wolniej. No i silnik zawsze szybko się nagrzewał i nie palił więcej niż powinien.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-09, 00:16
Źle się wyraziłem - więc sprecyzuję. Wiskoza zawsze się będzie kręcić po odpaleniu silnika tylko że wolniutko, jak już się silnik zagrzeje to się rozkręca i go chłodzi a potem zwalnia i tak w kółko. Sprzęgło wiskotyczne nie posiada funkcji kompletnego rozsprzęglenia
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-09, 00:34
Generalnie jeśli silnik trzyma Ci temperaturę i pali tyle ile powinien to można zapomnieć o jego istnieniu.
Jeśli natomiast jest uszkodzone to zwykle występują 2 przypadki:
1. Stale pracuje na maxa - wtedy (szczególnie jak jest zimno) silnik dłużej się zagrzewa i objawia się to też wyższym spalaniem.
2. W ogólne nie pracuje - wtedy chyba łatwo się domyśleć co się dzieje
no właśnie jak ciężko powinna się kręcić wiskoza na zimnym. Mi od razu wieje z dość dużą mocą - silnik rozgrzewa się tak na 40% skali (po jakimś czasie) i autko troche dużo pali, a że autko ma 27 wiosen to nie jestem pewien jej działania ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2013-12-09, 21:47
Pić mu sie chciało A na poważnie wyłącza Ci sie automatyczne ssanie?
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
No tego nie wiem. Obroty na luzie przy nagrzanym ma okolo 1100 na oko do 1200. I nie wiem gdzie tego przy gaźniku szukać. Powoli czytam manuala angielskiego
Potrzebujesz np. "holden drover 1985 service manual qb series". W tym manualu jest opisany gaźnik i na stronie 4-18 jest zdjęcie na którym jest zaznaczona śruba regulacji wolnych obrotów, cyfrą 1. Nr 2 nie kręć do czasu aż zrozumiesz zasadę działania tego gaźnika i nie będziesz miał pod ręką sprzętu do pomiaru składu mieszanki.
Przed zabawą z gaźnikiem proponuję sprawdzić czy na kołach nie ma jakichś oporów toczenia (czasami hamulce lubią 'przymarznąć') i luzy zaworowe.
...a, i nie dawaj ruszać gaźnika żadnym 'mechanikom', Jak facet opisze ci działanie tego gaźnika, powie który element co robi, to ewentualnie można mu zaufać, jednak żadnego działania na zasadzie - pokręcimy tu i zobaczymy co się stanie.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2013-12-10, 07:49
kobzi napisał/a:
No tego nie wiem. Obroty na luzie przy nagrzanym ma okolo 1100 na oko do 1200. I nie wiem gdzie tego przy gaźniku szukać. Powoli czytam manuala angielskiego
Pierwsze pytanie - "nagrzany silnik" - w którym miejscu jest wskazówka temperatury silnika.
Drugie pytanie - czy w tym czasie masz włączone: światła, dmuchawę (ew. ogrzewanie tylnej szyby, ale masz chyba cabrio, więc ogrzewasz gazami odbytowymi)
Podałem Ci linka z manualem po angielsku - tam masz pięknie wszystko opisane, nawet Twój gaźnik jest wskazany (mój jest inny). Twój ma podwójny aktuator od podbicia obrotów silnika sterowane podciśnieniowo (u mnie pojedyńczy). W manualu na stronie 4-9 masz opisany sposób jego działania.
Tutaj masz linka na temat regulacji gaźnika, ale zanim to zrobisz sprawdź układ paliwowy (od baku po samo wejście do gaźnika) oraz odmę (tak mówi manual).
http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=1673
I tak jak mówi Tanto - w akcie desperacji nie dawaj gaźnika do regeneracji byle komu. Ja dałem fachowcowi, zapłaciłem 230 zeta za regenerację, gaźniczek działa bezawaryjnie, auto pali tyle, ile mu naleję
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
silnik nagrzewa się w miarę szybko na tą temperaturę i trzyma te obroty jak na fotce:
dmuchawa, grzanie wyłączone i nie ma zbytniej różnicy w nagrzewaniu i wahaniach temperatury.
A grzanie szybki mam choć póki co niedziała - hard top z tą wielką szybą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum