Wysłany: 2014-01-02, 16:09 Rozkminki She na brzęczenia temat.
Koledzy,
od jakiegoś czasu w samuraiu skrzeczy/brzęczy mi gdzieś spod skrzyni biegów (szczególnie głośno gdy puszczam gaz na czwórce - wiem jak brzmi to co piszę )
potrzebuję dobrego speca, który posłucha i powie o co chodzi, ale:
- namiar musi być Warszawa - Sochaczew i okolice
- człowiek musi być rzetelny i uczciwy - a nie z tych, co zobaczą babę i wszystko jej wcisną...
pomożecie?
(odpowiedzi chętnie na PW - wdzięczna będę też za takie typu "tam na pewno nie jedź" )
_________________ fioletowa skarbonka bez dna
Ostatnio zmieniony przez slavok 2014-01-07, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-01-02, 17:35
She napisał/a:
potrzebuję dobrego speca, który posłucha i powie o co chodzi, ale:
(...)
- człowiek musi być rzetelny i uczciwy - a nie z tych, co zobaczą babę i wszystko jej wcisną...
Ja też nie lubię jak mi coś wciskają, nawet z dużą ilością wazelinki i w poszukiwaniu Yeti (bo taki mechanik jak go opisałaś to prawie jak Yeti - wielu słyszało, prawie nikt nie widział na własne oczy) gotów bym był przejechać te x km. Tak po prawdzie to na swap skrzyni i przegląd mostu jechałem prawie 70km w jedną stronę właśnie dlatego by nie "przejechać" się na Mietku z sąsiedztwa. Trzymam kciuki za sprawdzony namiar, gdzieś w okolicy.
A może ktoś z forum z doświadczonych Kolegów na takie osłuchanie by się dał namówić? Masz przewagę bo Kobiet (podobnie jak metroseksualistów) na tym forum jest niewiele, użyj swoich wdzięków :D
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
A może ktoś z forum z doświadczonych Kolegów na takie osłuchanie by się dał namówić? Masz przewagę bo Kobiet (podobnie jak metroseksualistów) na tym forum jest niewiele, użyj swoich wdzięków :D
użyłabym, gdyby nie to, że jestem diabelnie niewdzięczna zołza
Kostuch, Zebra-Sochaczew ostatnie aktualności na stronie ma z 2008 r., a w warsztacie Pana Ż. już nie robią terenówek, tylko plaskacze (w każdym razie mnie tak poinformowano )
Wysłany: 2014-01-03, 09:04
Eh eh tak tylko przyszedł a już mi plany życiowe pokrzyżował, a ja tak za nim tęskniłem...
No nic to, trzeba się rozpakować, racje żywnościowe i sprzęt biwakowy przydadzą się na jakiś wyjazd do miasta w weekend może. Eh a tak dobrze rokowało... niech mnie ktoś przytuli. <tym oto postem pokazuję swoją wrażliwą stronę i to, że potrafię być ciepły, czuły a nie tylko obrzydliwie męski, nieprzyzwoicie przystojny, potwornie silny, władczy i nieziemsko skromny.> Aha i mam białe zegary w swojej Suzannie.
tym oto postem pokazuję swoją wrażliwą stronę i to, że potrafię być ciepły, czuły a nie tylko obrzydliwie męski, nieprzyzwoicie przystojny, potwornie silny, władczy i nieziemsko skromny.> Aha i mam białe zegary w swojej Suzannie.
padłem ze śmiechu:D
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Jak nie możesz znaleźć mechanika bierz męża/kochanka/chłopaka/sąsiada/pana Mirka z pod sklepu, ewentualnie sama (nie mylić z kolegą samnasam) wczołgaj się pod auto i sprawdź, czy wał między skrzynią a reduktorem nie ma luzów. Od tego można by zacząć, później można sprawdzić poduszki pod skrzynią/reduktorem.
Roboty na kilka minut i znać się wielce nie trzeba.
dzięki, jutro wlezę i zobaczymy
ps1. jak wał ma luzy to ręką je wyczuję?
ps2. co do poduszki pod skrzynią już wcześniej były podejrzenia, że się skisiła - to może dawać efekty dźwiękowe..?
złap wał jedną ręką przed krzyżakiem drugą za i próbuj obracać jedną stronę drugą trzymając-jak będzie się dało wyczuć luz to źle.
Jak poduszka będzie walnięta to teoretycznie może skrzynia latać lewo/prawo i przenosić jakieś dziwne drgania. U mnie nic takiego nie występowało, ale nie zaszkodzi sprawdzić. W razie W poduszka z tego co pamiętam 25zł więc też nie majątek.
Kostuch, Zebra-Sochaczew ostatnie aktualności na stronie ma z 2008 r., a w warsztacie Pana Ż. już nie robią terenówek, tylko plaskacze (w każdym razie mnie tak poinformowano )
Świat na psy schodzi...
Jak skrzynia rzęzi na czwórce, to najtaniej wyjdzie nie używac czwartego biegu
A na poważnie, to jeżeli wały są ok, to wymienić skrzynię bez wnikania w przyczynę.
Wyjdzie dużo taniej i szybciej niż naprawa.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-01-03, 23:02
MI przy zerwanej poduszce skrzyni biegów i luźnej łapie od niej stukało i wibrowało na różnych biegach i przy ruszaniu. Więc stawiam na wał lub poduchy.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-01-04, 05:36
Jest warsztat 4 x 4 w okolicach wawy w Zielonce na Mareckiej prawie vis a vis cegielni po lewej stronie jadąc do centrum zielonki. Robia tam tylko czteronapedowce i to czasami monstrualne, na reklamie jest też napisane suzuki ale co do ich umiejetności i innych talentów nic nie powiem bo nigdy tam nie bylem. Mają jednak sporo autek na placu i dużą roszadę więc przerób maja. Dużo jeepów i innych cherokich. Jak byś chciała to przejezdzajac spisze fona i inne namiary.
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Wysłany: 2014-01-04, 10:37
To jak już wyjazd na oględziny, osłuchanie i obmacanie wału spalony to ja tylko dodam, że jak hałasuje najbardziej na 4 to ja bym się pochylił nad skrzynią. 4 bieg jest na głównym wałku więc zacząłbym po kolei od eksperymentów czy hałasuje bardziej na wciśniętym sprzęgle, a może na puszczonym? Może to łożysko skrzyni. I wówczas oczęta me modre (bo przecież nie mądre) kieruję w stronę Kostinho i podmiana skrzyni wydaje się najrozsądniejsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum