Wysłany: 2014-01-20, 23:40 [2000TD] Współzamienność frontów stary vs nowy
Witam,
Jak już napisałem w powitalni, kilka dni temu staliśmy się wraz z Tatą posiadaczami Samuraia z 2000 roku. Pech chciał, że podczas jednej z tras
auto padło ofiarą "black-ice" i zostało zaatakowane przez barierkę.
Uszkodzeniu uległ kangur, zderzak, atrapa i obydwa błotniki przednie. Niestety nasze auto posiada już atrapę poliftową, czyli małe reflektory i zintegrowane z atrapą okrągłe pozycje wraz z kierunkami. Nie wiedzieć czemu, element ten jest sporo droższy w porównaniu ze starym typem atrapy. Tak przy okazji, to stara atrapa ma atrakcyjniejszy wygląd, stąd rozstałbym się z nową bez żalu
Pytanie brzmi: Czy atrapę nowego typu można zastąpić starym typem? Co z reflektorami? Jak ze zderzakiem? Mocowania, szerokość itp.
Będę wdzięczny za garść informacji.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-01-23, 04:15
Nie są zamienne. Miska reflektora jest częścią błotnika. Musiałbyś wymienić całe błotniki i przedni pas, czyli cały przód.
Inne reflektory ,kierunki, mocowania chłodnicy do przedniego pasa i atrapy, osłony, osprzęt silnika typu filtr powietrza, zbiornik wyrównawczy itp. Czyli rzeźba
Do diesla santany pasuje wszystko od diesla santany.
Czyli jednym słowem "po cholere Pan sobie kupiłeś tak drogi samochód"
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-01-23, 11:03
Najprosciej kupic caly przod blotniki i pas przedni razem w kupiue i to zamienic, do Santany '95 spasowal mi przod od Japonczyka '86 P&P mysle ze do Ciebie tez by spasowalo, a i stary grill ladniejszy niz te nowe :D
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-01-24, 05:02
Lexx tylko jest problem że to po 98roku (po FL) i diesel XUD9 . osprzet i inne graty sa gdzie indziej niz w benzynie. XUD9 jest mocno upchany. Będzie rzeźba
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Pojawił się dodatkowy kłopot, po oględzinach okazało się, że przesunięciu uległy również mocowania resorów, będzie trzeba je wymienić.
Nie mam auta teraz przy sobie, więc nie wiem dokładnie jak to wygląda. Czy elementy te są wymienne (plug&play) i gdzie to kupić?
(nowe - używki?)
ofiara barierki:
Niby kosmetyka, ale zawsze to niepotrzebne ruchy...
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-01-24, 21:33
Widac ze wieszak dostal, watpie zeby na ramie sie cos poprzemieszczalo, moim przydzwonili duzo bardziej a nic sie mu nie stalo, jesli rura za zderzakiem jest prosta, mocowanie na ramie nie jest sciete to jest wszystko OK.
Wysłany: 2014-01-25, 10:12
Szkoda, że nie ma szans na jakieś OC barierki ;) takie zdarzenia to jedyny moment kiedy można ze śmiałością dzwonić do ASO i pytać o oryginalne części zamienne :D
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Tak chyba zrobię, tym bardziej, że potrzebuję także jeszcze parę drobnych rzeczy a na ich temat milczą katalogi popularnych firm handlujących częściami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum