Siema zakładał ktoś z was (a na pewno tak) instalke LPG ?? Jakie mniej więcej koszty?? Chce założyć instalacje do samca z silnikim na wtrysku. Zbiornik zmieści się w miejsce standardowego??
HEJ ja zakładałem półtora roku temu nową instalacje. Butla za siedzeniem kierowcy 60 litrów (gazu wchodzi 46-48 l ) koszt instalacji to 1450zł. Oszczędności nie porównywalnie większe. polecam silniczek pracuje na gazie jak marzenie.
Lopes1987, ja akurat nie jestem przeciwnikiem żadnego paliwa.
Ale są tacy, którym przeszkadza.
Mam znajomych, co mają potężne benzyny, ale jak zbliża się koniec miesiąca, to autobus mile widziany:)
Na pytanie, czemu nie wstawią gazu, to się czują oburzeni, bo lepiej pchać auto niż jeździć na gazie czy dieslem:/
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Ja też do żadnego rodzaju paliwa nie jestem uprzedzony. Mam 3 auto i każde to benzyna z LPG i innego na razie nie chce Miałem bete, audika i samca i w każdym jest ok!
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-02-05, 17:16
Zartuje sobie;] choc ja sam od siebie gazu bym nie wstawil. Mamy za to Jaga z gazem po poprzednich wlascicielach i wychodzi nawet ekonomicznie przy spalaniu 20 w miescie ;]
weź sobie wstaw butle 50 l miedzy ramę i 6l zbiorniczek i po kłopocie. Do gaźnika instalka 1 gen. Sam serwisujesz, wymieniasz etc.
Jedynie na analizator jeżdżę. Same + Auto mam ustawione na bogato ciągnie z 13l LPG ale nic nie wypala mieszanka bogata 5 lat bez problemu.
Ale jak będziesz ekonomił i przykręcał to ci wypali gniazda zaworów i będziesz narzekał że LPG do dupy jest.
Własnie chodzi o to że nie chciałbym zbiornika na pake taka fajna pusta wygląda :D dzwoniłem dziś do jednej znanej firmy w okolicy (Auto Mix) i gość powiedział że starsza instalacja 1600 zł ale oczywiście zachwalał tą droższą za 1950 zł. Miał opory żeby wstawić zbiornik gazu pod auto zamiast seryjnego zbiornika. Autko chodzi dopiero z 2 tyg a pali niemożliwe ilości Pb zostały jeszcze do wymiany przewody z kopułką i palcem + świece ale wątpie że miałoby to coś na celu aż takiego spalania. Dziś wyczyściłem EGR zasyfiony był cały. Co do samej instalacji LPG wali mnie to czy jeżdżę na Pb czy ON czy LPG lub HHO... chodź sami byłby pierwszym samochodem na gaz jaki mam :D Mam silnik na wtrysku więc to podobno lepiej?? Chciałbym zamontować zbiornik pod spód + jakiś kilkulitrowy na Pb obok niego. A jak to jest z używanymi instalacjami tzn. ktoś oddaje auto na złom i wymontowuje sprawna instalke z ważnymi papierami na butle da sie coś takiego ponownie zaadoptować do drugiego autka i normalnie to potem zalegalizować bo nie ukrywam że chce mieć normalne przeglądy...
hmm ja jak kupiłem to zbiornik był na pace potem kupiłem inny zbiornik i zamontowałem pod spodem. Podobno ma być jakaś osłona pod nim czy coś . Ja mam tylko hak który go osłania nie ma problemu na przegladach. Jedynie nr sa słabo widoczne,trzeba mieć lusterko zeby je odczytać.
Skoro masz wtrysk to i troche inna instalacja jest.
skoro tyle ci pali PB to co dopiero LPG. Doprowadź najpierw podstawowe zasilanie do porządku a potem LPG.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-02-14, 00:19
W miejscowosci Wyski Kościół, jak sie jedzie z wrocka na Trzebnice jest gazownik, co by zalozyl butle pod bagaznik. Mozna z nim wszystko dogadac, jest magikiem, jezeli chodzi o gaz i specjalizuje sie tez w gazowaniu terenowek. Widzialem sjta, w ktorym zalozyl butle wlasnie pod bagaznikiem. Generalnie najwazniejsza rzecz, to zeby bylo butla dobrze zamocowana i osloniete co trzeba :)
Sam mialem gaz w samuraiu wtryskowym, ale II generacji instalke. Chodzilo to bardzo fajnie, no i ekonomicznie:) Na gazie auto jest bardziej elastyczne na niskich obrotach, trudniej je zgasic tez; w polaczeniu z 5.125 w mostach na reduktorze na I biegu jezdilo sie prawie jak automatem :D
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Pytanie kolejne:
Mam możliwość kupna za parę stówek samochodu w którym jest sprawna instalacja LPG + w zeszłym roku nowa butla. Czy z takiego autka mogę wyciągną instalację założyć do siebie i mając papiery z butli ponownie zamontować w moim aucie i potem to normalnie zarejestrować? Czy oprócz papierów z butli potrzebuję jeszcze np. jakiś kwit od gazownika że montował??
Czyli czy można używaną instalację wyciągniętą z samochodu ponownie zamontować w drugim aucie i legalnie to zarejestrować czyli wbić w dowód??
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-03-01, 20:09
Do zarejestrowania potrzebna jest homologacja na całą instalację, a nie tylko kwit na butlę.
Jak znajdziesz gazownika, który wystawi homologację, to jest szansa, że na przeglądzie i w WK się nie przyczepią, ale teoretycznie używanej instalacji nie powinni dopuścić.
A po co tak kombinujesz w mojej okolicy Landirenzo I gen założysz za 1500zł ze zwykłym zbiornikiem w środku.
Szczerze watpie żeby ktoś obcy wystawił homologację na starą instalację.
Ja już przekonałem się że jak się za duzo kombinuje to się dwa razy płaci
ja miałem instalke już założoną ale z niej już nic nie zostało tylko przewody pod autem. Reszta juz powymieniana.
Kombinować to można jak jest sens tu go nie widzę. Zakładasz nowa i cieszysz się jazdą. A ze starą to tylko mozna się wkurzyć i dołączyć do grona krytyków LPG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum