Wysłany: 2014-02-11, 11:17 Opona 235/85R16 - szerokosc ma znaczenie w blocie ?
Insa ma w ofercie takie opony 235/85R16. Po przeliczeniu mamy 32'/9' R16. Sa o 4 cale wyzsze niz 235/70r15 a maja ta sama szerokosc. Pytanie czy bedzie duza roznica w porownaiu z oponami o szerokosci 10,5 cala ? Nie wiem czy te 3,8 cm na strone robi jakas znaczaca roznice? Moze wezsze sa ciut lepsze ? :)
Oczywiście że szersza opona do blota lepsza im szersza tym lepsza w bloto tylko znowu lipa na trawersach, wezsza opona jak 10,5 dla mnie to porazka w teren auto bedzie sie zapadac bardzo szybko, proste i logiczne
wsadz jeden palen w błoto a wsadz całą dłoń na płasko, co będzie stawiało większy opór, możesz i 35 cali założyć 9 cali szerokie tylko i tak lipa steku każdy Cię obiedzie na 31 calach/10,5 , do płota 13,5 szerokośc jest super sprawą 10,5 minimum
To ja podam plusy wysokiej wąskiej opony, bo sam rozważałem 235/85R16 lub 235/85r15:
-potrzeba mniej mocy niż do szerszej,
-wyższa wąska opona daje lepsze kąty najazdu i rampowy w stosunku do niższej bez względu na jej szerokość,
-cały samochód jest trochę węższy i ma większy prześwit, co ma swoje plusy szczególnie w koleinach,
-standardowe mosty samuraia powinny znieść taki rozmiar opon.
ogolnie wszyscy powinni jechac na jakis mega super rajd i zobaczyc na czym czolówka polski smiga i na jakich oponach i na jakch mostach, bo czytając niektorych wypowiedzi to az plakac sie chce, bez urazy dla wszystkich ale naprawde czasem warto pomysleć logicznie, co do opon im wieksza i szersza tym lepsza w bagno dlategonja sądze ze do samuraia na orginalach mostach uniwersalna szerokosc to 10,5
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-02-12, 09:24
Czołówka to się głównie ciąga na czas od drzewa do drzewa
Ba, można by powiedzieć (napisać), że zdecydowana większość czołówki używa relatywnie wąskich, w porównaniu do masy zmot, simexów czy tam innych silverstone'ów 35x10,50 albo 35x11,50, aut na szerokich boggerach praktycznie się nie spotyka.
Oczywiście nie da się ukryć, że w bagnie bez dna lepiej będzie robiła szeroka guma, ale, moim zdaniem, w większości przypadków do lekkiej suzuki wystarczą gumy szerokości 235 mm, sam używam od kilku lat 235/75R15 i docelowo planuję właśnie 235/85R16, chyba, że za jakiś czas mi się odmieni albo znajdę coś ciekawszego
Simexow używa sie ze względu na nasze tereny blotko górki itp i ze wzgledu na to że dobrze trzymaja na trawersach ,górkach (a boogery niestety wypadaja przy nich blado http://www.youtube.com/watch?v=AK5y7U8AyDQ jedyne boogery na tym oesie i jedyna rolka :) ) i radzą sobie dobrze w błotku .Weźmy np. rajd ladoga zupełnie inny teren gdzie praktycznie nie występują trawersy górki itp tylko błotko błoto błocko tam prawie wszyscy maja boogery
NA błotko moim zdaniem czym szerszy kapeć tym lepszy
ja kiedyś miałem założone na sam tył 2szt. kół 33cale
(wys. 77cm a szer. 36 cm ) i bardzo dobrze sobie radziły
w błocie lub na bagnach .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum