Wysłany: 2014-02-20, 12:59 Wspomaganie od Jimny anglik
Czy ktos próbował założyć wspomaganie od jimny angielskiego do Samuraja ? Słyszałem , że jest to mozliwe ... ma ktos jakies foty ?? Mam dostęp do takich przekładni tylko nie wiem czy jest mozliwość/sens kombinowania.
Siema, w moim samcu to będzię montowane. Mam mechanika który to robił i twierdzi że jest to najlepsza możliwość. Jest dużo mniej przeróbek niż z vitarą czy jakimś innym wynalazkiem.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-02-20, 15:37
Z anglika najłatwiej założyć na zewnątrz ramy.
Wewnątrz też się da, trzeba tylko dorobić dystanse pod uchwyty przekładni.
Opcja z jimny o tyle dobra, że pasuje rozstaw śrub.
Mam założoną przekładnie od jimny anglika a zewnątrz ramy,pasuje w orginalne otwory tak jak pisał Didymos trzeba tylko podciąć budę,można podpatrzeć jak robiliśmy to u Maverica wrzucał foty w dziale mój samurai.W poprzednim samcu też miałem wspomaganie z jimnka i wszystko było ok
Mam założoną przekładnie od jimny anglika a zewnątrz ramy,pasuje w orginalne otwory tak jak pisał Didymos trzeba tylko podciąć budę,można podpatrzeć jak robiliśmy to u Maverica wrzucał foty w dziale mój samurai.W poprzednim samcu też miałem wspomaganie z jimnka i wszystko było ok
A wąs przekładni wypada w tym samym miejscu względem ramy, czy trzeba rzeźbić drążki?
Wiek: 49 Dołączył: 31 Maj 2013 Posty: 211 Skąd: Okolice Warszawy
Wysłany: 2014-03-05, 12:22
Niech tak będzie ja widze jak maja zrobione auta szykowane do Poland Trophy i większosc ma vitarę anglik bo jest mocniejsza podobno ja nie sprawdzałem ale mam zamiar przerobić moje wspomaganie
ja się wypowiem dal potomnych europa praktycznie pasuje bez problemowo (montaż dla leniwych) ja mam od DDIS-a a pompę od 1.3 i to od anglika, zbiornik z vitary i chłodnicę z mondeo-hula idealnie
ja zrobiłem z koła od pompy wody z vitary (czyli wielorowkowy mam tylko na napęd pompy wspomagania)
Pasuje bo jest na 4 dziury tylko zakładasz go odwrotnie, musisz rozpiłować istnieją ce dziury w tym kole szerzej . Dorobić tuleję dystansową między koło z vitki a koło samca. Musi być ona tak zrobiona żeby krawędzie kół pasowych były blisko (z tego co pamiętam dystans ma 1cm) bo jak włożysz koło pasowe vitary do koła pasowego samca to jest przerwa. Dać dłuższe śruby. W moim przypadku były to 2 h roboty najwięcej jest z dopasowaniem dziur bo jak je krzywo rozpiłujesz to będziesz miał bicie na tym kole. Uważam że jest to najtańszy sposób bo za koło dałem 15zł i nie musisz wymieniać wszystkich kół, z resztą koło wału vitary czy baleno jest na 5 srub
Do napędu pompy wspomagania bardzo ładnie nadaje się koło od pompy wody od opla corsy 1,0 1,2 16V dostępna prawie że na każdym szrocie numer koła 90 531 737 a i na allegro bardzo tanie. Należy w nim nawiercić nowe 4 otwory, i dorobić dystans grubości 17 mm. Idealnie się zgrywa z oryginalnym na pasek klinowy. Należy dać dłuższe śruby, jest na 5PK.
pytanie dla tych co maja wspome od angola jamnika w nie oryginalnym miejscu(otworach samurajka) :
czy wzmacnialiscie rame od zewnatrz blacha ?
czy dawaliscie tulejki aby sie rama nie zgniotla ?
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-03-19, 08:50
Tylko i wylacznie tulejki wchodza w gre, wzmacniajac rame i tak bedzie miala tendencje do zapadania sie lub wypaczania pod wplywem sily jaka przekladnia i sruby beda na nia oddzialywaly.
Ale jeśli w oryginalnej wersji nie ma tulejek i nic się nie gniecie to dlaczego przy montażu w te same otwory ma się rama gnieść?
Druga sprawa jak tam tulejki wspawać?
Czysto hipotetycznie pytam :)
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum