Witam, dzisiaj wymieniałem uszczelke pod pokrywą zaworów i zauważyłem że w kolektorze jest pełno mazi, prawdopodobnie od EGR'a . Ktoś zaślepiał go przy tym silniku? zastanawiam się czy tak nie zrobić bo w passacie 1,9 TDI zdało to egzamin i mniej mi palił...
zaślep to gówno w cholerę, jak będzie waliło błędami to zrób blaszkę z 3ma małymi dziurkami by ino ciśnienie równał, kolektor sobie wykręć i wyczyść ładnie.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
jak mocno zagnojone kanały to moc może nawet wzrosnąć ;)
ciężko ten kolektor wyciągnąć? w passacie dosyć prosto było dostęp w miarę. Tutaj widzę że chyba będzie problem nie mam kanału ale chyba nawet z kanału bym nie odkręcił bo mało miejsca od spodu... masz może jakieś zdjęcia jak wygląda mocowanie kolektora ssącego?
To chyba lepiej jakieś forum renówkowe wyczaić pod kątem obsługi tego silnika. To raczej rarytasik na tym forum.
na forum renault mało jest opisane ale z tego wnioskuje że pod obudową filtra zaczyna się część kolektora ssącego ( część plastikowa) od dołu musi być gdzieś odkręcana a to jest już czesc aluminiowa , tylko za chiny ludowe nie wiem jak jest mocowany EGR czy do częsci plastikowej czy do alu. Na chłopski rozum musi być do alu z wiadomych przyczyn.
znalazłem coś w podobie
- tutaj jest bardzo podobnie tylko od góry inaczej idzie ten dolot od EGR. Jak bedę robił u siebie to zrobie foto-relacje i może jakiś turtial będzie odemnie pomoże to innym użytkownikom :)
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-02-22, 22:20
Ale nacudowane, widać motor już z czasów, kiedy producenci zaczęli robić trudno serwisowalne wynalazki.
Samo zaślepienie wydaje się proste, ale dostęp nieciekawy.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-02-25, 15:43
zrób swój temat bedzie dla potomnych
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-03-08, 18:37
majo napisał/a:
EGR działa tak jakby założyć maskę gazową i podłączyć rurkę do dupy i pierdnąć, każdemu by się zrobiło nie przyjemnie.
Jesteś moim idolem
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum