Chciałbym zainstalować na samochodzie reflektory dalekosiężne / halogeny. Czy ktoś może podzielić się wiedzą, pod co podpiąć wiązkę kabli? przykładowe zdjęcia? Z góry dzięki za pomoc.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Jeśli znasz się choć troche na elektryce/elektronice to ci powiem jak ja założyłem swoje szperacze.
Poprostu halogen podłączasz minus do masy a + przechodzi przez przekaźnik i do akumulatora. Przekaźnik wiadomo sterowany jest włącznikiem który aby zadziałać musi przecinać dopływ prądu (o niskim natężeniu) 12V do przekaźnika, który z kolei ma za zadanie przekazać prąd o wyższym natężeniu do źródła czyli halogena. Dobrze jest umieścić w tym prostym obwodzie bezpiecznik zamontowany pomiędzy akumulatorem a przekaźnikiem.
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 782 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2010-09-29, 11:01
A wiec taki przekaznik najczesciej jest w zestawie z halogenami a jak nie bedziesz go mial w zestawie to w kazdym glupim norauto go dostaniesz bez wiekszego problemu a co do bezpiecznika mysle ze 10 A starczyw zupelnosci
Pozdrawiam
A wiec taki przekaznik najczesciej jest w zestawie z halogenami a jak nie bedziesz go mial w zestawie to w kazdym glupim norauto go dostaniesz bez wiekszego problemu a co do bezpiecznika mysle ze 10 A starczyw zupelnosci
Pozdrawiam
Nic dodać nic ująć - no może to że w każdym sklepie motoryzacyjnym kolega chciał powiedzieć. :D
Tu masz jeszcze z opcją pod postojówki ale to bez sensu:
Przekaźnik 541, bezpiecznik to najlepiej 20A, natężenie prądu przy dwóch halogenach o mocy 55W to masz 9,2A, przy czterech halogenach 18,4A, do tego trzeba pamiętać o przewodach od akumulatora do halogenów powinno się stosować przewody na każde 10A średnica przewodu 1,5 mm. Przewód do sterowania nie musi być gruby bo nie ma tam dużego prądu.
Przeszukując różne fora, natknąłem się na forum Syreny FSO, schematy podłączenia reflektorów dalekosiężnych i halogenów z róznymi opcjami uruchamiania ich.
Ja mam u siebie właśnie te ostatnie (http://allegro.pl/halogen...1328556058.html). Sprawują się dobrze, dają duże i dalekie światło także nie narzekam. Dodtakowo mają ringi, nie wiem jak te za 50 zł. Trochę na avatarze je widać.
Maverick a gdzie masz je zamontowane? ja chciałbym na dachu, ale musze wykombinować jakaś belkę... Na kangurze nie da rady, wyciągarka, rejestracja, pozycje i kierunki.
paw3ł, moja suzuka to nie blaszanka, dlatego miejsce na halogeny znalazło się na przednim pasie między reflektorami.
Ja mam halogeny szerokie i niskie (wspominałem z której aukcji) i mam zamocowane na:
w zestawie była taśma dwustronna i tak też przykleiłem do pasa przedniego i dodatkowo ściągnąłem to opaskami samozaciskowymi (tyrtyrki - jakąś taką nazwę słyszałem). Byłem od tego czasu kilka razy w terenie i wszystko trzyma się stabilnie. Nic się nie obsunęło. A jak by się zaczęło obsuwać, to wtedy wywiercę dziury i złapie to na śrubki.
Jak w końcu kupię wyciągarkę, to tablice ze zderzaka przeniosę też na pas przedni pod halogeny.
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum