witam wszystkich !
samurai 93 rok, 1000cm3, 195 R15 oponki Mud 80%
pomykam w woj. lubelskim
pokochalem 4x4 od pierwszego wiazdu w bloto,
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-02-20, 18:04
Witam, jestem byłym posiadaczem Samuraia SJ a'la safari. Dlaczego byłym? Bo gdy nim jeździłem, to to forum jeszcze w macierzy było więc zarejestrować się gdzie nie było. Obecnie pomykam Liberem E12 i frajda równie dobra
Chętnie służę pomocą w poradach na temat usterek, zakupu itp. A może ponownie go kupię, ale mało prawdopodobne, ponieważ resorki mi się odbijały i po kilku latach trza było kupić coś miękkiego z 4x4 po dordze jeździłem jeszcze innymi terenówkami, ale szkoda czasu na wymienianie...
hej. Napisz coś więcej o tym liberze, bo rzadko spotykane autko niby brzydkie, a urocze jednoczesnie jak tym sie jezdzi, co z awaryjnością, dostępnością części? daje rade w terenie? pzdr
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-02-21, 11:53
Miło widzieć zainteresowanie ze strony fanatyków Samuraia.
Gdy jeździłem Samuraiem, nikt takiego nie miał (na szerokich mostach z wysokim dachem, lakier metallic, bez korozji ), ale po kilku miesiącach zaczęli inni kupować i tak po kilku latach było już 7 w okolicy, zatem uznałem, że trzeba znaleźć coś równie unikatowego i wygodniejszego, bo każdy kto Samurai ma wie jak pobudza on do życia na wertepach, a później trzeba się tłumaczyć, że to samochód poobijaj kierowcę, a nie kochanka
Wybór nie był łatwy, bo jeździłem wcześniej Jeepami XJ i innymi cudami, były fajne, ale nie praktyczne... W ten zobaczyłem w Niemczech Libero gdzie podawali 4x4, co bardzo mnie zdziwiło, ale to subaru w końcu...
I tak kupiłem całkiem "młode" Libero po liftingu z 1997roku 1.2 z dużym elektrycznym szklanym dachem i zamontowałem gaz.
Co mogę o nim powiedzieć?
To, że wygodnie! podróżuje 7 osób, (nieważne czy to wypad rodzinny, czy ze znajomymi), bardzo prosta konstrukcja 4x4 bez reduktora, na sprzęgle wiskotycznym i tu jest cała frajda, bo nie muszę odrywać rąk od gałki zmiany biegów podczas jazdy w terenie, tylko załączam kciukiem napęd np przed błotkiem bez zatrzymywania, itp. do 80km/h można go załączać, aczkolwiek w terenie więcej niż 50km/h nie jeżdżę.
Co mnie skłoniło do zakupu? Niewątpliwie aranżacja wnętrza! można zrobić stolik ze środkowego rzędu siedzeń, podnóżek, duze łóżko lub salę konferencyjną obracając przednie siedzenia do tyłu lub dużą przestrzeń ładunkową przesuwając tylne rzędy do przodu, itp. itd., poprostu bajka, a środkowe drzwi przesuwne mają opuszczane szybki na sam dół, bez ograniczeń. Elektryczny dach powoduje, że możemy przewieźć np 3 metrową szafę w aucie pionowo! Ale starczy tego dobrego..
Czas na opis właściwości terenowych auta:
Autko jest lekkie i waży niemal tyle samo co Samurai ok 950kg, jest na ramie i niezależnym zawieszeniu wahaczowym ze sprężynami, mniej więcej identycznymi jak w Jimny. Silnik na wtrysku, pomimo tylko 3 garów i 54koni radzi sobie świetnie, śmiało można śmigać po Polsce w 7 osób, a nawet 10 osób .
Do 70km/h ma nawet niezłe przyspieszenie! W terenie radzi sobie przyzwoicie, pomimo małych kółek 13". Gdy założymy oponki terenowe, to smiga, aż miło, oczywiście nie jest to rasowa terenówka, ale daje radę w średnim terenie z dobrym kierowcą za sterem! Ostatnio bez problemu jechałem po oranym za Pajerem na balonówach i wzbudziłem zainteresowanie obserwatorów, bo bykli pewni, że nie przejadę takim autem, ale lekkość to podstawa.
Kupując takie auto trzeba liczyć się z tym, że każdy będzie Cię zatrzymywał na Stacjach paliw, pod sklepami itp. pytając co to jest i gdy usłysz, że ma 4x4 spyta za ile może kupić! Nie mogę nim przejechać niezauważony - gdy ktoś tego nie lubi, niech nie kupuje
Do 100-110km/h podróżuje się w miarę komfortowo, przy 120km/h strach w oczach, bo wiatr i cegłówkowaty kształt linii nadwozia robią swoje...
Ma mały promień skrętu, co jest zaletą w terenie.
Co do awaryjności, to autko ma solidne zawieszenie i wał duży jak w rasoej terenówie, więc gdy kupi się zadbanego to przez kilka lat nie trzeba nic robić, natomiast nie polecam wyeksploatowanych, ponieważ niektóre części są trudne do zdobycia i drogie, ale wszystko zależy od kombinatoryki posiadacza, bo mozna dopasować od innych aut...
Dla przykładu oryginalne klocki, tarcze są tanie, ale przegub tylny już sprawia problem bo było kilka wersji, w tym nawet zespolony z półosią którego koszt to około 500-700pln za oryginał, ale przeguby są bardzo solidne i wytrzymują bardzo dużo.
Co do usterek, to przy starszych rocznikach zastaje się elektrozaworek załączajacy napęd, mechanik będzie krzyczał o kasę, wielką kasę, a można samemu rozebrać go i wyczyscić w kilkanaście minut za darmo! Nie wolno panikować. Silnik jest z tyłu i napęd jest na tył, zatem przód załączam bardzo rzadko, tylko na błocie i mokrym terenie.
Częstym problemem w wyeksploatowanych egzemplarzach jest brak iskry po długim postoju w wilgotnym terenie, np kilka dni w deszczowej pogodzie.
Wystarcza wówczas kupić nową kopułkę, przewody i wyczyscić styki cewki i mamy spokój na kilka (naście?) lat. Koszt kopułki oryginalnej ok 60pln, przewody też tyle. Co do korozji, to podłoga jest zdrowsza od Samuraia, ale koroduje podobnie w mniejszym stopniu.
Ostatni problem to tłumik, trudno dostępny, ok 200-300pln, ale pasuje od np. Focusa za 300pln mozna wówczas cału układ wydechowy (rury, środkowy, zewnętrzny) nowy wstawić bez pardonu, tylko trzeba mieć dobrych mechaników.
Ogólnie mogę polecić w teren, ale trzeba sprawdzać stan techniczny przed kupnem na warsztacie, inaczej ryzyko wtopienia.
Bardzo wytrzymałe auto w terenie średnio-lekkim. A jeżdżę nim tam gdzie Samuraiem jeździłem i jestem zadowolony, bo gnaty nie bolą, wygodnie wysoko się siedzi mozna oprzeć łokieć, wszystko obite materiałem i przespać się mogę w ładny wieczór.
Mam nadzieję, że pomogłem poznać to ciekawe autko.
Wysłany: 2011-02-23, 13:43 Witam wszystkich z swietokrzyskich gor :)
Witam wszystkich serdecznie pisze z Swietokrzyskich Gor od 3 dni jestem posiadaczem Samurai-a przesiadlem sie na Suzi z KTM-a.
Jak tylko zamontuje bak paliwa ( bo byl uszkodzony ) oraz wymienie lozyska i oleje to napewno pokaze forumowicza co kupilem.
Serdecznie pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum