Wysłany: 2014-03-02, 19:51 piotr1975
Wreszcie nadszedł czas na pokazanie światu mojego samuraia.
W październiku kupiłem oryginalnego samuraia w stanie agonalnym.
Poniższe zdjęcie nie obrazuje dokładnie stanu w jakim był, ale co można się spodziewać za 3k.
Kupiłem też za niewielkie pieniądze SJ410 bez prawa rejestracji, bez silnika i skrzyni ale z zdrową budą.
Pomyślałem z dwóch na pewno da się złożyć jeden, po jakimś czasie okazało się że to nie do końca prawda.
Zacznę więc od początku. Zanim rozebrałem samuraia na części pierwsze zacząłem od zbadanie stanu silnika, okazało się że jest obrócona panewka na wale, cylindry nadają się do szlifu. Zawiozłem więc wszystko do szlifierza i jakież było moje przerażenie kiedy okazało się że nie ma co szlifować, a wał krzywy jak bumerang. Ale na szczęście kupując samuraia sprzedawca dorzucił mi dwa zdekompletowane silniki, jakby wiedział że ten co jest zamontowany to złom. Zawiozłem więc do szlifierza wszystkie części jakie miałem i czekałem na diagnozę czy coś się da z tego wyczarować a w między czasie rozglądałem się na innym silnikiem.
Na szczęście szlifierzowi udało się z trzech silników wybrać dobry wał i blok który nadawał się do honowania.
Czekając na szlifowanie wału i bloku zabrałem się za kompletny demontaż samuraia. W miedzy czasie przyszedł mi do głowy pomysł żeby do SJ410 włożyć silnik i skrzynię od samuraia, przeglądnąć mosty i w drogę.
Szybko okazało się że to nie takie proste, po rozebraniu przedniego mostu okazało się że kule i łożyska zwrotnic były bardzo skorodowane, ale przecież mam mosty od samuraia pomyślałem, i tu kolejne zdziwienie, okazało się że te mosty są szerokie czego wcześniej nie zauważyłem.
Żeby nie przerabiać mocowania resorów pod szerokie mosty zapadła decyzja o odbudowaniu samuraia na oryginalnej ramie i szerokich mostach a buda od SJ410.
Zabrałem się więc za rozbiórkę SJ410 żeby zwolnić miejsce w garażu i w tym monecie miałem stertę złomu , silnik w remoncie i kilka części do regeneracji.
Ale nie ma się co załamywać, jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B.
Zacząłem więc od zakonserwowania ramy, dwa razy podkład i baranek.
Odebrałem głowicę od szlifierza
Rozebrałem przedni most
Czyszczenie malowanie, nowe uszczelniacze, nowe łożyska piasty, nowe uszczelki kuli zwrotnicy
Kula pomalowana farbą okrętową
Zregenerowałem zaciski hamulcowe
Nowe tarcze i klocki
Przyszedł czas na tylny most
Czyszczenie, malowanie, oraz przeróbka bębnów na tarcze
Zastosowałem zaciski przednie od samuraia, ponieważ ręczny będę miał na tylnym wale przy reduktorze od litrówki.
Wreszcie na kołach
Na razie zostawiłem resory + wieszaki +2`` przód oraz wieszaki rewolwerowe z tyłu
W późniejszym czasie może sprężyny
Wymieniłem polibusze na poliuretanowe
Silnik w trakcie składania
Po włożeniu silnika i skrzyni do ramy ma się wrażenie że już bliżej niż dalej do końca, choć pracy jeszcze sporo
Czas na konserwację budy
I wymalowanie komory silnika bo później było by ciężko
Operacja zderzaki
Mocowanie tylnego zderzaka i haka, tylny zderzak będzie mocowany czterema śrubami M10 razem z uchwytem pod szekle
Tylny zderzak z nową lampą
Przedni zderzak
na dzień dzisiejszy tyle
teraz zająłem się elektryką i w przyszłym tygodniu będę chciał odpalić silnik
ciąg dalszy nastąpi
Ostatnio zmieniony przez Myszon 2014-03-17, 09:27, w całości zmieniany 6 razy
Wysłany: 2014-03-02, 21:19
Saaanta Maddooonnaa! :D Genialna robota, dla mnie już zdobyłeś sprawność "Resuscytatora" i z chyląc czoła dziękuję Ci szczerze za zwrócenie życia i duszy jednemu Samciowi.
Tylko później go chyba w błoto nie zabierzesz nie? ;>
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-03-02, 21:26
Jeżeli będziesz jeździł lajtowo i lajtowo szarpał tyłem,to mocowanie zderzaka i uchwytów do ciągania do tej rurki z tyłu może wytrzyma.Ja i wielu innych mocuje do ramy.
Wysłany: 2014-03-02, 21:36
Zawias napisał/a:
Jeżeli będziesz jeździł lajtowo i lajtowo szarpał tyłem,to mocowanie zderzaka i uchwytów do ciągania do tej rurki z tyłu może wytrzyma.Ja i wielu innych mocuje do ramy.
jeżeli to się urwie, choć nie sądzę to wspawam wzmocnienie do ramy
Wysłany: 2014-03-02, 21:54
Zawias napisał/a:
Długo siedziałeś przy aucie,czy zleciłeś fachowcom ?
wszystko jak na razie robiłem sam, tylko przy remoncie silnika pomagał mi kolega mechanik
jak przyjdzie czas na malowanie to się jeszcze zastanowię czy sam dam rade
a jeśli chodzi o czas ile to robiłem to praktycznie od października prawie codziennie po pracy od 18 do 23 i soboty
Wysłany: 2014-03-15, 12:59
Ostatnio wziąłem się za elektrykę
tylny zderzak z podłączonymi już lampami i szeklami
nowe przednie kierunkowskazy z pozycyjnymi
wentylator elektryczny
W planach ww najbliższym czasie jeszcze przeróbka skrzynki z bezpiecznikami i dołożenie przekaźników do świateł przednich i halogenów.
Nowa deska dopasowana do zegarów od samuraia, będzie wykonana z blach 1,5mm lub alukobondu jeszcze nie wiem
Wysłany: 2014-03-22, 12:52
dążę do takiego stanu
[ Dodano: 2014-03-22, 12:59 ]
a na razie to znalazłem w nagrzewnicy
zabrałem się za deskę, oto pierwsze przymiarki, deska będzie jednak a alukobondu, fajny materiał sztywny i lekki
schowek też będzie z alukobondu
na razie zabezpieczony folią więc nie ma efektu, ale kolor będzie czarny mat
wyczyściłem też budę w środku pomalowałem pokładem i położyłem baranka, od razu lepiej wygląda
Wysłany: 2014-03-23, 20:07
myślałem o takim hard topie,ale żeby go wykonać z blachy na konstrukcji stalowej.
miałby być ściągany ale raczej żadko.
co o tym myślicie jest sens się w to bawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum