Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-03-10, 17:30 różne lusterka boczne i jakie pole widzenia
Dopadł mnie problem lusterek. Wiem że jak nie mam problemów to je sobie znajduję Ogladajac różne fotki samurajów zwróciłem uwage na fabryczne lusterka poziome takie jak na foto
ten mały samochodzik z lewej
czy ten
niestety wiekszość autek ma takie
Mój tez takie ma i jak dla mnie sa do du.....y.
Czy te poziome to na jakis rynek pozaeuropejski? Ktos cos wie gdzie takie dopaść w celach naukowych i badawczych.
Chciałbym przetestowac kąt pola widzenia, bo te pionowe to porażka moim zdaniem.
Nie chce mi sie kombinować i pakować od czegos tam. Chcę mieć dalej oryginalne ale inne. I jeszcze jedno pytanie o te starsze modele chromowane. Czy one moga byc w pionie i poziomie?
Każda informacja bedzie dla mnie cenna
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Wysłany: 2014-03-10, 17:33
Hmm takie trochę rozwiązanie nie koniecznie Twojego problemu - koledzy informowali, że da się w oryginalną ramkę wsadzić lusterka sferyczne docięte na wymiar. Obszar widzenia wydatnie się ponoć zwiększa.
Niemniej rzucam się na poszukiwania tych poziomych oryginałów bo jak zwykle poruszyłeś intrygujące zagadnienie.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2014-03-10, 18:04
Sokrates przeróbki sa do dupki
Mam takie w Citroenie C25/Ducato
Na drugim foto Dawida z Goliatem zrobionym gdzies w jakims warsztacie chyba Kamilson o ile pamiętam. Dawid na własciwe lusterka
Sam 30-1 czy 30-2 bo w serwisie sami nie wiedzą
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-10, 18:54
airgaston napisał/a:
Sokrates przeróbki sa do dupki
Mam takie w Citroenie C25/Ducato
Na drugim foto Dawida z Goliatem zrobionym gdzies w jakims warsztacie chyba Kamilson o ile pamiętam. Dawid na własciwe lusterka
Sam 30-1 czy 30-2 bo w serwisie sami nie wiedzą
Wysłany: 2014-03-10, 19:55
Maror zgłoszę sie do Ciebie któregoś razu i zbadam je OK? Często bywam na Broniewskiego.
Mam poziome lusterka (ale niefabryczne - uniwersalne wesemy).
Jedyna zaleta to cena i szybkość wymiany po kontakcie z przeszkodami
Pionowe fabryczne są dużo lepsze.
A co do tych fabrycznych chromowanych, to lustro jest na kulce i można je obkręcać pion/poziom.
Wysłany: 2014-03-11, 13:46
można nawet zwiększyć powierzchnie nośną ustawiając je zupełnie horyzontalnie, dzięki czemu po przekroczeniu prędkości 110 km/h spadalnie spada o 0,001 l bo się Samcio lekko unosi nad drogą :D
Moim zdaniem pionowe też są bardziej użyteczne - węższy samochód i w ciaśniejszą szczelinę idzie się wcisnąć, są ładniejsze (ale tutaj nie mam argumentu obiektywnego). Jedyne co to faktycznie można poeksperymentować z wsadzeniem sferycznych wkładek, ale to z kolei też trzeba lubić bo świat już nie jest taki prosty w ich odbiciu ;)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2014-03-11, 15:56
SamNaSamZSam napisał/a:
Moim zdaniem pionowe też są bardziej użyteczne - węższy samochód i w ciaśniejszą szczelinę idzie się wcisnąć, są ładniejsze (ale tutaj nie mam argumentu obiektywnego). Jedyne co to faktycznie można poeksperymentować z wsadzeniem sferycznych wkładek, ale to z kolei też trzeba lubić bo świat już nie jest taki prosty w ich odbiciu ;)
Sam, pionowe są bardziej użyteczne ale poziome są wygodniejsze bo jednak znacznie więcej widać.
moziembl napisał/a:
To ty mój dawny krajan ja wychowany pod 20 na Broniewskiego a ty ?
Wysłany: 2014-03-11, 20:52
Ja pół życia spędziłem na Literackiej, Kochanowskiego, Broniewskiego, Staffa, Magiera itp. sp293, sp248, XXII LO.
A co do lusterek mam wrażenie że odkryłem podstęp i praktycznosć Hiszpanów. Pionowe lusterko jest przykręcone do uchwytu 2 srubkami które widać od dołu. Krzywizna łuku jest chyba identyczna na jednym z poziomych boków. Czyli powinno sie dać przykrecac w pionie i poziomie te same elementy.
Ostatnio zmieniony przez airgaston 2014-03-11, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-03-11, 21:16
airgaston napisał/a:
Ja pół życia spędziłem na Literackiej, Kochanowskiego, Broniewskiego, Staffa, Magiera itp. sp293, sp248, XXII LO.
A co do lusterek mam wrażenie że odkryłem podstęp i praktycznosć Japonczyków. Pionowe lusterko jest przykręcone do uchwytu 2 srubkami które widać od dołu. Krzywizna łuku jest chyba identyczna na jednym z poziomych boków. Czyli powinno sie dać przykrecac w pionie i poziomie te same elementy.
Obrazek Obrazek
Airgaston, pamiętaj że Ty masz lusterka z Santany Japończyki mają inne. Tutaj po prawej.
Wysłany: 2014-03-11, 21:26
No widzisz kolejna cenna informacja. Czyli santanowe najprawdopodobniej da sie obrócić. Ma ktos santanowe lusterko zbędne i moze je przeznaczyc do celów dydaktycznych? U mnie sruby sa tak zardzewiałe ze próba odkrecenia może skonczyc sie destrukcją i wolalbym nie eksperymentować na żywym organiźmie.
Wysłany: 2014-03-11, 21:41
airgaston napisał/a:
No widzisz kolejna cenna informacja. Czyli santanowe najprawdopodobniej da sie obrócić. Ma ktos santanowe lusterko zbędne i moze je przeznaczyc do celów dydaktycznych? U mnie sruby sa tak zardzewiałe ze próba odkrecenia może skonczyc sie destrukcją i wolalbym nie eksperymentować na żywym organiźmie.
Z tego co pamiętam mam jakieś z którego w terenie zgubiłem wkład Jeszcze sprawdzę.
Wysłany: 2014-03-11, 21:43
Maror o której bywasz w domu? Np jutro?
Wysłany: 2014-07-25, 19:46
No i w końcu zanabyłem dwa poziome lusterka. Kolosalna róznica. Prawe żeby było ciekawiej jest asferyczne. Bajka. Chyba z anglika. Teraz poszukam lewego asferycznego. Te santanowe lusterka to porazka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum