przy kablach od 25 to już się stosuje praskę. Pożyczałem taką jak podpinałem swój dom pod WLZ. Ta praska to też kosmiczne pieniądze
Tak więc dajmy sobie spokój
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-03-15, 15:06
ja w kostce wywierciłem otwór. Następnie kostkę przeciąłem. Zakładam połówki na tą część złączki, którą trzeba zagnieść i zgniatam to w imadle pięknie się zagniata miedź, a nadmiar materiału wyciska bokiem i zostają na złączce takie dwa paski z boku. Problem w tym, że ja np na windzie mam śruby M8 do podłączenia kabli a złączki na większe przekroje mają już otwory 10 12 i więcej mm średnicy
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Takie kable 50mm2 to mogłyby być droższe od niejednej wyciągarki:D Dodatkowo trzeba taki kabel jakimś oczkiem zarobić a na 50mm2 to pewnie będzie na śrubę M fpisdu
Fajny calc! Dlatego warto zadbać o jak najkrótsze kable i możliwie największe przekroje, co by spadek ograniczyć. Amen
Bez przesady kabel 50mm2 kosztuje około 15PLn za metr, oczka są średnicy 10mm, ja mam zrobioną instalację na 50mm2 więc wiem co piszę. :) :) :) A co do uwagi kostucha to bardzo celna, ja mam wszytko skręcone na pastę miedzianą, i mimo zimy i soli styki nie śniedzieją,
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Wysłany: 2014-03-15, 20:01
moziembl napisał/a:
Bez przesady kabel 50mm2 kosztuje około 15PLn za metr, oczka są średnicy 10mm, ja mam zrobioną instalację na 50mm2 więc wiem co piszę. :) :) :) A co do uwagi kostucha to bardzo celna, ja mam wszytko skręcone na pastę miedzianą, i mimo zimy i soli styki nie śniedzieją,
Poproszę namiar na kabel w takiej cenie
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Wysłany: 2014-03-20, 13:13
Ja wszelkiego typu elektryczne pierdoły zamawiam z TME. Mają potężny katalog internetowy i można od razu zamówić. Warto poprzeglądać, b czasami nawet się nie wie, że jakaś rzecz istnieje elektryczna, a może pomóc. Wysyłają paczkę kurierem za chyba 16zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum