Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Podgrzewacz do diesla ( paliwa alternatywne)
zawada 
mechanik

Wysłany: 2014-03-24, 23:02   

bo czesto ludzie robiac takie zdjecia nie zastanawiaja sie a to dotyczy nas wszystkich, nie raz mialem wjazd policji bo ktos na necie znalazł zdjecie mojej fury w tle "czyjegos pola czy tez działki" jestesmy tylko ludzmi :cry:
'

https://plus.google.com/u/0/

https://www.youtube.com/c...gUqeWYcMp6jVqPA

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-24, 23:07   

jeszcze u nas nie ma tragedii Polska to nie taki zły kraj porównując do innych... co do paliwa tak wiem że nie ma akcyzy, pozatym samochód mam nie długo i mogę powiedzieć że jeszcze mi zostało tyle od kupna... Inspekcja ma listki które pokazują które paliwo ma zawartość siarki powyżej tam jakiegoś poziomu, wiem bo tacie kiedyś za to dali 3tyś zł mandatu za jazdę na oleju opałowym, no i miał przypał niezły. nic na to się nie poradzi. tak samo jakbyśmy kupowali rope taniej to jest paserstwo za to jest odsiadka do iluś tam lat... ( chyba 2-3lata) :)

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2014-03-25, 07:29   Re: Podgrzewacz do diesla ( paliwa alternatywne)

maciek111 napisał/a:
Witam, testował ktoś podgrzewacz paliwa? chodzi mi o paliwo bio lub bio-biedronka :lol: . Oczywiście rzepakowy olej jest gęsty , lecz pod podgrzaniu go do 20*C lub więcej mniej więcej ma taką samą gęstość jak ON. http://allegro.pl/podgrze...4032057593.html

Narazie jestem w fazie testów oleju rzepakowego ( najtańszego, dostępnego we wszystkich sklepach), puki co z domieszką ropy ( 10l ropy /3l oleju rzepakowego chodzi ok) dzisiaj spróbuję 70% rzepakowego 30% ropy jak będzie coś nie domagał oczywiście doleje ropy ;D. Tata w LR testował tak i było ok jeździ do tej pory

Hej a ja mam takie pytanie ile pali ten diesel w miescie o teren nie pytam...

[ Dodano: 2014-03-25, 07:36 ]
airgaston napisał/a:
oj SKARBÓWKA Cię namierzy i tyle zaoszczędzisz że kupisz sobie ZNOWU samuraia za ..... 10lat. :shock:
Pamiętaj że czytają to różni ludzie a w necie nie jesteś anonimowy. Niektóre rzeczy przemilcza się....
PS ŁADNE NUMERY REJESTRACYJNE!!! Prosto pod wskazany adres :!: :!: :!: chłopie :shock:

A jak sie ma jazda na OR tylko poza drogami, wiadomo brak akcyzy brak podatku drogowego, ale w terenie drog raczej nie ma :) wtedy dwa baki jeden z "legalnym" paliwem na czarne drugi z OR na miekkie :)

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-03-25, 09:20   

taaaak na czarnym spali 7l ON za 5,2 x 7l = 36,4zł a w terenie 10l OR x 4,2 =42zł ale zaoszczędziłem :shock:
Starczy na 2 piwa?

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-25, 09:23   Re: Podgrzewacz do diesla ( paliwa alternatywne)

osgood napisał/a:
maciek111 napisał/a:
Witam, testował ktoś podgrzewacz paliwa? chodzi mi o paliwo bio lub bio-biedronka :lol: . Oczywiście rzepakowy olej jest gęsty , lecz pod podgrzaniu go do 20*C lub więcej mniej więcej ma taką samą gęstość jak ON. http://allegro.pl/podgrze...4032057593.html

Narazie jestem w fazie testów oleju rzepakowego ( najtańszego, dostępnego we wszystkich sklepach), puki co z domieszką ropy ( 10l ropy /3l oleju rzepakowego chodzi ok) dzisiaj spróbuję 70% rzepakowego 30% ropy jak będzie coś nie domagał oczywiście doleje ropy ;D. Tata w LR testował tak i było ok jeździ do tej pory

Hej a ja mam takie pytanie ile pali ten diesel w miescie o teren nie pytam...

[ Dodano: 2014-03-25, 07:36 ]
airgaston napisał/a:
oj SKARBÓWKA Cię namierzy i tyle zaoszczędzisz że kupisz sobie ZNOWU samuraia za ..... 10lat. :shock:
Pamiętaj że czytają to różni ludzie a w necie nie jesteś anonimowy. Niektóre rzeczy przemilcza się....
PS ŁADNE NUMERY REJESTRACYJNE!!! Prosto pod wskazany adres :!: :!: :!: chłopie :shock:

A jak sie ma jazda na OR tylko poza drogami, wiadomo brak akcyzy brak podatku drogowego, ale w terenie drog raczej nie ma :) wtedy dwa baki jeden z "legalnym" paliwem na czarne drugi z OR na miekkie :)

w mieście od 7 do 8,5l zależy jak się jeździ znając zycie nawet dało by się około 10 :D

[ Dodano: 2014-03-25, 09:25 ]
airgaston napisał/a:
taaaak na czarnym spali 7l ON za 5,2 x 7l = 36,4zł a w terenie 10l OR x 4,2 =42zł ale zaoszczędziłem :shock:
Starczy na 2 piwa?

Tylko ja na co dzień jeżdżę samcem :D

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-03-25, 10:47   

to chyba pozostaje przeswapować się na benzynę i zagazować :D

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-25, 13:58   

SamNaSamZSam napisał/a:
to chyba pozostaje przeswapować się na benzynę i zagazować :D

nie ma sensu :D wole mieć hebla starego :D

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-03-25, 18:05   

Jak już widzę że taki temat o dieslu to mam do was pytanie ;D Słyszałem i czytałem na różnych forach że ludzie wlewają do ropy tak zwanego mixolu i że to pomaga i auto śmiga jak malina dłużej . Stosujecie to w swoich dieselkach ?

airgaston 
zapaleniec
1.9TD 2000

Wysłany: 2014-03-25, 20:44   

Mixolu to wlewasz do paliwa jak smigasz na nafcie lotniczej, bo ta jest "sucha" Diesla smaruje siarka z ON

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-25, 23:11   

Gardor napisał/a:
Jak już widzę że taki temat o dieslu to mam do was pytanie ;D Słyszałem i czytałem na różnych forach że ludzie wlewają do ropy tak zwanego mixolu i że to pomaga i auto śmiga jak malina dłużej . Stosujecie to w swoich dieselkach ?

mixol nie jest dobrym olejem dużo nagaru się osadza... lepiej coś minimalnie droższego ale bez przesady oczywście :)
najbardziej cierpi na tym katalizator, nie mówiąc już o zaworach wylotowych i nagarze w komorze spalania...
na 40l dajesz 20ml oleju może 40 więcej nie potrzeba

droidboo 
zapaleniec
Zwany Miśkiem.

Wysłany: 2014-03-26, 10:39   

Ludzie to leją, żeby co jakiś czas porządnie się pompa przesmarowała i wtryski. Może dobrym rozwiązaniem byłby syntetyczny olej do 2-suwów, podobno tak nie koksuje przy spalaniu.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-03-26, 10:48   

Eee ee eee ee eee eee eeee mixolu to się dolewało do motorynki. Mojego PSA raczej bym takim wynalazkiem nie potraktował, poza tym mam wrażenie że mixol funkcjonował na rynku jak w sklepach motoryzacyjnych na półce z olejami były dostępne 3 produkty - mixol w opakowaniu 0,5L, mixol w opakowaniu 1.0L i mixol w opakowaniu 5L. Obecnie chemia motoryzacyjna jest tak bogata w różne różności, że już prędzej skusiłbym się na jakiś dedykowany dodatek do paliwa dla diesla z pompą wtryskową.

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-26, 11:04   

droidboo napisał/a:
Ludzie to leją, żeby co jakiś czas porządnie się pompa przesmarowała i wtryski. Może dobrym rozwiązaniem byłby syntetyczny olej do 2-suwów, podobno tak nie koksuje przy spalaniu.

mam taki olej i bardzo czysto się spala ( statoil 2t synsetic do skuterów śnieżnych) ma temperature spalania o wiele niższą niż zwykły olej lepiej smaruje i nagaru nie zostawia wogóle...

mixol teraz to jest olej przefiltrowany z odzysku i dodany jest do tego jakiś rozpuszczalnik czy coś więc to pozostawia dużo do życzenia .... ( w mojej hondzie MTX125r na mixolu chodziła 30min i się zatarła... )

Gardor 
rozgadany

Wysłany: 2014-03-26, 18:38   

No mogłem dodać nazwę tego "mixolu" tak jak teraz . Wiadome że chodziło mi o oleje wykorzystywane w 2 suwach do robienia mieszanki z benzyną , nie konkretnie mixol . Może to być super drogi olej wykorzystywany w motocrossie do wysilonych silników. Bo z tego co czytałem np. na forum alfyromeo (jakiś czas temu) to tam ludzie płakali że teraz już paliwo ma tak mało siarki że nie ma co smarować i że przez to auta umierają szybko . Ciekawi mnie jak filtr cząstek stałych(każdy nowszy diesel to ma) reaguje na taki olej w ropie hmmm…

maciek111 
mechanik

Wysłany: 2014-03-26, 18:42   

Gardor napisał/a:
No mogłem dodać nazwę tego "mixolu" tak jak teraz . Wiadome że chodziło mi o oleje wykorzystywane w 2 suwach do robienia mieszanki z benzyną , nie konkretnie mixol . Może to być super drogi olej wykorzystywany w motocrossie do wysilonych silników. Bo z tego co czytałem np. na forum alfyromeo (jakiś czas temu) to tam ludzie płakali że teraz już paliwo ma tak mało siarki że nie ma co smarować i że przez to auta umierają szybko . Ciekawi mnie jak filtr cząstek stałych(każdy nowszy diesel to ma) reaguje na taki olej w ropie hmmm…

na szczęście nasze samce w dieslu nie mają DPF tylko zwykły katalizator :D

droidboo 
zapaleniec
Zwany Miśkiem.

Wysłany: 2014-03-26, 19:27   

Kto ma ten ma :-P

Odpowiedz do tematu