Wysłany: 2014-03-09, 19:47 wspomaganie vitara do samuraja
Witam kolegów , jestem na etapie swapu silnika z vitary do mojego samuraia i mam juz to za soba ,ale w vitarce było jeszcze wspomaganie i tez chciałbym miec spokój z szalona kierownicą ;) . Zamontowałem już pompe przerabiajac uchwyt tak by pompa przytuliła sie bardziej do silnika ,i teraz zastanawiam sie jak przykrecic przekładnie ???? macie moze jakies opracowane rozwiazania ,tam otwory w ramie i przekladni maja odwrotny rozstaw jak to macie u siebie i jak sie potem miesci chłodnica wody.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-09, 20:04 Re: wspomaganie vitara do samuraja
lucasTBU napisał/a:
Witam kolegów , jestem na etapie swapu silnika z vitary do mojego samuraia i mam juz to za soba ,ale w vitarce było jeszcze wspomaganie i tez chciałbym miec spokój z szalona kierownicą ;) . Zamontowałem już pompe przerabiajac uchwyt tak by pompa przytuliła sie bardziej do silnika ,i teraz zastanawiam sie jak przykrecic przekładnie ???? macie moze jakies opracowane rozwiazania ,tam otwory w ramie i przekladni maja odwrotny rozstaw jak to macie u siebie i jak sie potem miesci chłodnica wody.
Przekłądnia oplowska to kawał kloca w porównaniu z vitarą.
Dodatkowo niefajny (prosty) wąs, stożek nie pasuje, sztyca nie pasuje, mocowania również.
Zaletą jest symboliczna cena.
Popatrzyłbym na przekładnie od frontery raczej - ktoś tu chyba nawet jeździ oplem, to może się wypowie.
Wspomaganie z opla omegi,trudniejsze w montażu od vitarowego,zdecydowanie tańsze w sumie w cenie złomu:)Nie warto naprawiać taniej kupić następną przekładnie w dobrym stanie.
Minusem jest duży gabaryt maglownicy,oraz jej waga jak masz słabe resory to może Ci auto siąść:)
jeszcze mam taką myśl (lubię kombinować) ma ktoś wspomaganie z poloneza?
Szkoda czasu, polecam przekładnie od Jimiego anglika, pasuje idealnie w oryginalne otwory, trzeba trochę podciąć błotnik. Pompa od Vitary uchwyt do pompy ode mnie (autoreklama ) i problem z głowy :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
mówisz że z anglika pompe juz mam bo załatwiłem za free uchwyt zgapiłem od ciebie tak że dzięki. już też mam.
A przekładnia hmm poszukam. U mnie od myśli do realizacji mija sporo czasu więc spokojnie.
Panowie a jak poradziliście z drążkiem pomiędzy kolumną kierownicy, a samą przekładnią? Mam przekładnie z Vitary i : drążek z Vitary za krótki a z Samuraia nie ma przegubów z 2 stron. Może jakiś inny, tylko od czego może pasować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum