Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-03-23, 23:15
Moim zdaniem, żeby zrobić taki hardtop z blachy, i żeby nie wyglądał tandetnie, i żeby się ładnie komponował potrzeba spoooro umiejętności. Jak już podołasz robociźnie, to zostaje pytanie o zasadność. Oryginalne hardtopy są stosunkowo lekkie i łatwiej je naprawić jak połamiesz niż powgniatany metalowy hardtop, ale to czysto subiektywna opinia.
[ Dodano: 2014-03-24, 23:40 ]
Piotr, mam pytanie odnośnie Twoich rewolwerów. Jak masz rozwiązany sam zawias ? Zwykła tuleja metalowa i śruba, czy robiłeś jakąś wkładkę z brązu, czy czegoś innego, co się łądnie ślizga ?
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Wysłany: 2014-03-29, 11:55
droidboo napisał/a:
Piotr, mam pytanie odnośnie Twoich rewolwerów. Jak masz rozwiązany sam zawias ? Zwykła tuleja metalowa i śruba, czy robiłeś jakąś wkładkę z brązu, czy czegoś innego, co się łądnie ślizga ?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-03-29, 16:10
A oryginalna była zła?
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
super ta deska jest mi się mega podoba też u siebie będę przerabiał tyle ża ja prawie wszystko wywalam i robie taką cieniutką cała elektryka idzie pod dach
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-04-05, 16:52
Piotr1975 - widzę, że został Ci kawałek parapetu z budowy domu ....
A tak na serio to deska spoko, każdy robi pod siebie i z tego co uda się zdobyć. Ja swojego czasu rozważałem zrobienie drewnianej deski
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-04-05, 19:51
Dach też wyszedł całkiem całkiem.
Robiłeś z tego samego materiału co deskę?
Sam też myślę nad jakąś sensowną blachą na dach, plastiku nie chcę, a szmata jest do dupy
Wysłany: 2014-04-06, 13:32
deska i dach wykonany z dibondu (dla nie wtajemniczonych blacha alu 0,5mm + tworzywo 2mm +blacha alu 0,5mm) materiał bardzo lekki i sztywny, można go bardzo fajnie formować oczywiście w granicach rozsądku, po nafrezowaniu od spodu można go giąć w rękach.
jak zauważyliście dach jest lekko po łuku, dodatkowo dach wzmocniłem profilem stalowym od spodu
na razie na dibondzie jest warstwa ochronna foli więc efektu jeszcze nie widać, jak już wszystko skończę to na pewno zrobię zdjęcia bez foli.
[ Dodano: 2014-04-06, 13:41 ]
czesio6969 napisał/a:
super ta deska jest mi się mega podoba też u siebie będę przerabiał tyle ża ja prawie wszystko wywalam i robie taką cieniutką cała elektryka idzie pod dach
którędy chcesz puścić przewody ?, ja chcę zamontować halogeny na dachu i nie mam pomysłu którędy poprowadzić kable żeby to sensownie wyglądało
Wysłany: 2014-04-06, 21:37
bo dwa razy była wykonywana bo po pierwszych pomiarach nie do końca pasowała, ale ciężko to zmierzyć było.
ale robię to w robocie prawie za darmo więc nie ma problemu
ja mam kable do kompa który mam pod dachem przy prawym słupku puszczony, do tego chce puścić wszystkie przełączniki jakie są pod dach i bezpieczniki też przy prawym słupku i dać to w koszulce plastikowej wszystko będzie wyglądać jak jedek gruby kabel. mi wizualnie to nie przeszkadza bo auto do błota
Wysłany: 2014-06-04, 22:50
Myślę że wykonanie takiego hardtopa z alucobondu nie będzie problemem, muszę zrobić pomiary i projekt
[ Dodano: 2014-05-11, 12:43 ]
Remont prawie na ukończeniu
wczoraj odpaliłem pierwszy raz silnik po remoncie - ku mojemu zdziwieniu dopalił za drugim razem
muszę chyba wymienić termostat bo temperatura coś skacze (czy to normalny objaw ?) mam wentylator elektryczny i po włączeniu wentylatora temperatura trochę wzrasta a później spada.
i jeszcze odnośnie wentylatora, na wolnych obrotach jak włączy się wentylator to spadają obroty, czy to normalny objaw ? (ładowanie spada wtedy do 13,7 14,5 jest normalnie)
[ Dodano: 2014-06-02, 08:24 ]
Malujemy samuraia
na razie pomalowany podkładem akrylowym, docelowo kolor czarny matowy
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-06-05, 08:47
Zastanów się jeszcze nad tym matem.
Mat jest fajny do pierwszego wyjazdu w teren, później znać na nim każdą ryskę i trudniej się domywa z błota.
Miałem mat na patrolu, jednym słowem porażka, przepolerowałem go i zrobił się półmat było trochę lepiej.
W matowy lakier już się nie wpakuję, chociaż mi się podoba
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2014-06-05, 09:10
mimo wszystko, nawet jak się przejedzie po piaszczystej drodze, to mycie takiego mata staje się koszmarem... ja mam matowy lakier, ogólnie to dałem sobie spokój z dokładnym myciem, szkoda zachodu :/
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-05, 12:49
Na moje to bardziej grafitowy, mysle ze jak zrobilbys taki wlasnie grafitowy polmat to nie bylo by jakies duzej roznicy w wygladzie a funkcjonalnosc tak jak koledzy mowia by wzrosla
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum