Wysłany: 2014-04-03, 12:30 Jak wyciągnąć wiatrak chłodnicy
Panowie jak w temacie: Jak Jak wyciągnąć wiatrak chłodnicy. Samuari Santana 2002, Diesel 1,9 silnik Renault.
Ja tu sobie myśle, zdejmę grill odkrece 4 śruby i górą wyciągnę a tu ni ma miejsca, ktoś już wyciągał wiatrak i podzieli się jak to zrobić?
a mógłby kolega dokładniej powiedzieć które osłony, ta ze światłami ściągnałem, jak by chyba wystarczyła jeszcze tą cześć w kótrj jest zamontowany zamek od klapy, fabrycznie jeszcze jest montowana to po prostu jakos to odkrecić i da się zdjąć, nie jest to nigdzie spawane? czy coś jeszcze?
[ Dodano: 2014-04-04, 15:15 ]
Doszedłem do tego momentu, zdjąłem zderzak, maskownice i inne małe elementy, wiatrak udało mi się odkręić, natomiast aby go wyciągnąć muszę zdjąć górny element ale śruby są tak zapieczone że jedna poszła, dwie inne próbowałem ale najlepszy ślubokręt jaki miałem się złamał gwint pod ślubokręt zaczął sie psuć a śruba ani drgnie (opukałem, ostukałem, rwd40 też poszło w ruch), jak to tałatajstwo odrecić, wole sam zrobić jak lecieć do mechaniaka.
z tymi śrubami to za dużo roboty, ścianka z reflektorami siedzi tak osadzona że nic jej nie ruszy, tych srób okazuje się być kilka co odkrecić się nie chcą, więc doszedłem do wniosku że wyciągnąć chłodnice będzie łatwiej, przy okazji ją przedmucham z komarów, w związku z nowym pomysłem mam pytanie, jak już ją wyjmę i włożę z powrotem, zaleje od nowa płynem to jak ją odpowietrzyć, myślę że wężyk przy zaworku do nagrzewnicy ściągnąć i uruchomić poleci płyn to założyć czy to dobry pomysł?
a co do samego wentylatora polecicie jakiś nowy, co by pasował z rozstawem śrub do montażu? dla przypomnienia saurai santana 1.9 D wiatrak elektryczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum